[B]Klimatronic
Witam
Przy włączonej klimatyzacji (klimatronik) z komory silnika dochodzi dziwne buczenie, wycie w trybie ECO jest cisza. Klima nie chłodzi prawie wcale. Czy ten dźwięk to oznaki kończącej się sprężarki, czy braki w czynniku chłodzącym? Czy ktoś z szanownych klubowiczów spotkał się z podobnym objawem?
Przy włączonej klimatyzacji (klimatronik) z komory silnika dochodzi dziwne buczenie, wycie w trybie ECO jest cisza. Klima nie chłodzi prawie wcale. Czy ten dźwięk to oznaki kończącej się sprężarki, czy braki w czynniku chłodzącym? Czy ktoś z szanownych klubowiczów spotkał się z podobnym objawem?
W trybie ECO nie załącza się sprężarka i dlatego masz ciszę. Zwróć uwagę czy przy wyłączonym trybie ECO (czyli jak włączasz klimatyzację - Air condition - ON) widać ruch wskazówki obrotomierza. Jeśli masz dziwne odgłosy podczas jej pracy to albo nie masz czynnika i zaciera się sprężarka, albo już się zatarła. Najpierw jedź do kogoś kto nabija klimę i niech Ci ją nabije i sprawdzi szczelność. Wtedy porównaj głosy z komory silnika. U mnie nie słychać podejrzanych odgłosów poza włączaniem i wyłączaniem się sprężarki. Klima chłodzi normalnie.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
Hmmm, ja się podłączę:
Mam co prawda manuala ale:
Jak włączę sprężarkę to ona jakoś tak głośno, jazgotliwie chodzi. W pierwszym sezonie było ciszej... Chłodzi b. ładnie, sprawdzałem wczoraj.
Czy obrotomierz drga przy włączaniu to nie wiem bo póki co zawsze w czasie jazdy ją włączałem, w każdym razie wnętrze schładza łądnie, przy poprzednich serwisach nic nie uciekało
Ten jazgot to od czego może być
Nieco denerwujacy jest,może tak ma być (choć wątpię), pytam bo Zofia to pierwsze auto z klimą....
Mam co prawda manuala ale:
Jak włączę sprężarkę to ona jakoś tak głośno, jazgotliwie chodzi. W pierwszym sezonie było ciszej... Chłodzi b. ładnie, sprawdzałem wczoraj.
Czy obrotomierz drga przy włączaniu to nie wiem bo póki co zawsze w czasie jazdy ją włączałem, w każdym razie wnętrze schładza łądnie, przy poprzednich serwisach nic nie uciekało
Ten jazgot to od czego może być
Nieco denerwujacy jest,może tak ma być (choć wątpię), pytam bo Zofia to pierwsze auto z klimą....
-
- Bywalec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Woytas pisze:jacek754, możesz mieć małą ilość czynnika w układzie.
Potwierdzam, mała ilość czynnika chłodzącego. Miałem te same objawy co koledzy opisują. Jak pojechałem do wszystkowiedzących fachowców to się dowiedziałem różnych strasznych rzeczy tzn. że mam ogromną dziurę bo nie idzie naładować gdyż gwałtownie spada ciśnienie a najprawdopodobniej to samochód był bity i z tego powodu są nieszczelności. A i sprawność sprężarki również została podważona. Już się umówiłem u tych mądrali na poszukiwanie tej dziury, ale za nim tam pojechałem to poszukałem serwisu, który zajmuje się wyłącznie klimą. Podłączyli zośkę do profesjonalnego urządzenia (nie wiem co sprawdzali) doładowali instalację i kazali przyjechać za godzinę. Ponownie podłączyli i życzyli powodzenia. Było to rok temu i całe lato klima działała prawidłowo. Teraz ponownie mam zamiar tam pojechać, posprawdzać przed sezonem (może odgrzybić) i ewentualnie doładować.
Witam
Klima przestała działać. Po kolei sprawdzone:
1/ czynnik chłodniczy - jest
2/ nieszczelności - brak
3/ cewka- sprzęgiełko sprawdzone- ok
4/ błąd czujnika ciśnienia klimatyzacji - nowy + inne sprawne ok
Podłączone ciśnienie bepośrednio pod czujnik cisnienia klimatyzacji brak reakcji załączenia klimatyzacji.
Co może jeszcze być nie tak, może jakieś podpowiedzi sugestie, albo może ktoś miał podobny przypadek.
Z góry dziekuję.
Mirek
Klima przestała działać. Po kolei sprawdzone:
1/ czynnik chłodniczy - jest
2/ nieszczelności - brak
3/ cewka- sprzęgiełko sprawdzone- ok
4/ błąd czujnika ciśnienia klimatyzacji - nowy + inne sprawne ok
Podłączone ciśnienie bepośrednio pod czujnik cisnienia klimatyzacji brak reakcji załączenia klimatyzacji.
Co może jeszcze być nie tak, może jakieś podpowiedzi sugestie, albo może ktoś miał podobny przypadek.
Z góry dziekuję.
Mirek