ciągła praca wentylatorów po zapaleniu auta
ciągła praca wentylatorów po zapaleniu auta
Witam
Mam problem z moją Zosią a mianowicie po odpaleniu samochodu włączają się wentylatory z klimatyzacji i silnika. Pracują na najwyższym biegu. Powiem jeszcze że klima wyłączona. Byłem u elektryka- tech nie pokazał żadnych błędów. Zacząłem grzebać sam i doszłem do tego iż przyczyną(prawdopodobnie) jest jeden z prostokątów zamontowanych na wentylatorze klimy z nich wychodzą wiązki kabli. Te skrzyneczki są zalane z dołu i nie otwieralne. CO to jest ?? prosze o pomoc.
Mam problem z moją Zosią a mianowicie po odpaleniu samochodu włączają się wentylatory z klimatyzacji i silnika. Pracują na najwyższym biegu. Powiem jeszcze że klima wyłączona. Byłem u elektryka- tech nie pokazał żadnych błędów. Zacząłem grzebać sam i doszłem do tego iż przyczyną(prawdopodobnie) jest jeden z prostokątów zamontowanych na wentylatorze klimy z nich wychodzą wiązki kabli. Te skrzyneczki są zalane z dołu i nie otwieralne. CO to jest ?? prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2016, 19:56 przez wojtek78, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
- Oznaczenie silnika: Z18XER
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=58wojtek78 pisze:Mam zdjęcia tego o co mi chodzi ale nie wiem jak je dodać
- Albert Einstein
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
Moduł wentylatora
- Albert Einstein
Dziś byłem u elektromechanika. Autko już sprawne, a przyczyna czujnik ciśnienia klimy zawiesił się , po podłączeniu pokazywało bardzo wysokie ciśnienie spuścili układ, przedmuchali czujnik i nabili na nowo. Wszystko wróciło do normy wentylatory włączają się wtedy kiedy trzeba .Jeśli znowu się będą załączać to wiem że czujnik jest do wymiany.
Więc myślę,że temat można zamknąć.Dzięki za pomoc .
Więc myślę,że temat można zamknąć.Dzięki za pomoc .
Ja mam podobny problem, z tym, że:
a) wiatrak pracuje prawie cały czas podczas jazdy i czasami wyłacza się na luzie. Ponadto po wyłaczeniu silnika, jeszcze pracuje jakiś czas - a jest zima.
b) Po dwóch dniach takich objawów - samochód przestał zapalać.
Mechanik powiedział, że na skutek złej jakości paliwa, samochó nie zapala, a wczesniej mógł waropwac czujnik temp, co powodowało działanie wentylatora.
Czy taka diagnoza jest prawdopodobna ? zalecenia - wymiana świec, filtra paliwa, zlanie starego paliwa i wlanie świeżego.
Dzieki,
Maciek
a) wiatrak pracuje prawie cały czas podczas jazdy i czasami wyłacza się na luzie. Ponadto po wyłaczeniu silnika, jeszcze pracuje jakiś czas - a jest zima.
b) Po dwóch dniach takich objawów - samochód przestał zapalać.
Mechanik powiedział, że na skutek złej jakości paliwa, samochó nie zapala, a wczesniej mógł waropwac czujnik temp, co powodowało działanie wentylatora.
Czy taka diagnoza jest prawdopodobna ? zalecenia - wymiana świec, filtra paliwa, zlanie starego paliwa i wlanie świeżego.
Dzieki,
Maciek
Ja w sobote wymienilem czujnik temperatury, koszt cos 50zł.
Jak narazie wentylator sie nie wlaczal.
Ale przy okazji okazalo sie ze wentylator na chlodnicy tzw. wentylator wody jest do wymiany ponieważ byl klejony i przy wiekszych obrotach wiatrak straszne bicia ma. Aktualnie poszukuje wiatraka, moze ktos mi podac jaki pasuje do opla zafiry 1,7 cdti 125km, w sumie to wystarczą mi same piora, takie cos by wystarczylo, tylko jakby ktos mi mogl podac jakie maja byc parametry/wymiary tego wiatrka?
[ Dodano: Pon Maj 06, 2013 15:34 ]
Cześć nie mogę zlokalizować na necie wentyaltora klimatyzacji dla modelu auta:
Zafira B: 2009
1,7 cdti 125KM.
Szukałem nowego na allegro i gogle. Prośba o zlokalizowanie takiego wentylatora na necie
Jak narazie wentylator sie nie wlaczal.
Ale przy okazji okazalo sie ze wentylator na chlodnicy tzw. wentylator wody jest do wymiany ponieważ byl klejony i przy wiekszych obrotach wiatrak straszne bicia ma. Aktualnie poszukuje wiatraka, moze ktos mi podac jaki pasuje do opla zafiry 1,7 cdti 125km, w sumie to wystarczą mi same piora
Kod: Zaznacz cały
http://moto.allegro.pl/opel-astra-iii-zafira-b-wentylator-nowy-oryginal-i3031246207.html
[ Dodano: Pon Maj 06, 2013 15:34 ]
Cześć nie mogę zlokalizować na necie wentyaltora klimatyzacji dla modelu auta:
Zafira B: 2009
1,7 cdti 125KM.
Szukałem nowego na allegro i gogle. Prośba o zlokalizowanie takiego wentylatora na necie
-
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Opel Zafira B
- Model: B
witam , mam problem z autem zafira B 1,8 140KM, auto stoi normalnie po nocy wystudzone a ja odpalając auto zauważam że od razu załącza się wentylator chłodnicy i działa cały czas . sprawdziłem kody błedów i wyrzuciło mi takie błędy 059761 i 011517 .
jeden dotyczy czujnika temperatury a drugi termostatu. I teraz pytanie co wymienić oraz gdzie znajduje się czujnik temperatury który może być odpowiedzialny za działanie ciągłe wentylatorów
jeden dotyczy czujnika temperatury a drugi termostatu. I teraz pytanie co wymienić oraz gdzie znajduje się czujnik temperatury który może być odpowiedzialny za działanie ciągłe wentylatorów