Sprężarka klimatyzacji

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
ssapo

Sprężarka klimatyzacji

#1 Post autor: ssapo »

borsukolo_87 pisze:Witam.
Mam problem z klima... Po włączeniu widac skok obrotów i słychać dziwny a dźwięk jakby przeciąg pod drzwiami a wentylator nie pracuje... mechanik twierdzi że trzeba wymienić sprężarke. Co wy na to?
Miałem podobnie. Mój zaprzyjaźniony mechanik stwierdził że to tylko sprzęgło w sprężarce. Zrobił mi to za 200zl. z nabiciem i działa.
Ostatnio zmieniony 15 sie 2016, 21:20 przez ssapo, łącznie zmieniany 2 razy.

borsukolo_87

#2 Post autor: borsukolo_87 »

dzięki wielkie. Mam nadzieję że to będzie to. Oczywiście dam znać

borsukolo_87

#3 Post autor: borsukolo_87 »

Mechanik powiedział że sprzęgło sprężarki jest w porządku i układ trzyma ciśnienie( tzn jest szczelny) cewka jest dobra ale jakieś łopatki są połamane... co to za łopatki i czy da się to zregenerować?

baranxd13
Bywalec
Model:

#4 Post autor: baranxd13 »

Mam pytanie czy sprężarka klimatyzacji o numerze 13171593
Będzie odpowiednia do silnika 1.9 Cdti 120 Km
Pytam bo nie wiem , ale widziałem w spisie silniki od vectry 1.9 2.0 2.2
Ale wolę się was zapytać bo nie wiem czy brać (tutaj chodzi o używaną sprężarke :) )
Ostatnio zmieniony 15 sie 2016, 21:09 przez baranxd13, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#5 Post autor: Bodek »

Ta jest do Vectry i Signum, zapytaj w tym temacie podając nr VIN.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Lekarz38

#6 Post autor: Lekarz38 »

Witam .
Panowie mam problem ze sprężarkom klimy , zaczęła rzęzić niestety byłem w warsztacie dobić wymienić olej nawet wlać trochę więcej niestety nie pomogło efekt taki sam.Fachowiec stwierdził ze chłodnice mam też do wymiany bo na odcinki 40cm w 3 rzędach brak jest tych listków nie wiem jak fachowo się nazywają ale jest po prostu goła rurka i może to być powodem wzrostu ciśnienia w układzie i stad to rzężenie i pewnie jest do wymiany ale moim zdaniem to kompresor jest do wymiany ponieważ na postoju na wolnych obrotach rzęzi a dosłownie dotkniecie pedału gazu i delikatny wzrost obrotów wszystko cichnie i znowu powyżej 1000 obr zaczyna dawać znak o sobie.Moje pytanie w co zainwestować używka czy regenerowana silnik to z18xer a sprężarka to WN 4750 delphi .Jeśli ktoś z was zakładał coś regenerowanego prosiłbym na namiar na sprzedawce i jeszcze jedno jaką chłodnice polecacie .Z góry dziękuje za odpowiedzi

Skasowany użytkownik 6483

#7 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Ja polecałbym regenerację sprężarki klimy. Zawsze będziesz mieć gwarancję a jak kupisz używkę to możesz za miesiąc czy pół roku znowu rozbierać i kolejny raz płacić . Ja regenerowałem swoja sprężarke w ZB i juz miałem spokój do końca jej dni u mnie :).

Darek_24
Świeżak
Imię: Dariusz
Auto: Opel zafira b 1.9 cdti
Oznaczenie silnika: Z19Dt

#8 Post autor: Darek_24 »

Ja u siebie również regenerowałem, była nieszczelności na korpusie. Wymiana wszystkich uszczelniaczy, nowy olej, odgrzybienie, i nabicie kosztowało mnie 500zł.

Jeśli sprężarka jest używana, i leżała jakiś czas na półce, to i tak długo nie wytrzyma bez regneracji, gdyż zacznie puszczać gaz. Tak bynajmniej powiedział mi gość co robił sprężarke.

druss0
Debiutant
Imię: Wojciech
Auto: Opel Zafira B 1.8 Enjoy manual LPG
Oznaczenie silnika: Z18XER
#9 Post autor: druss0 »

Kurcze ja jestem jeszcze przed wymianą a krzykneli mi przy takim samym objawie za używka+montaż+napełnienie 1100 zł :evil: Tylko z tego co wiem regeneracje to robią ok 200 km od mojej lokalizacji.

evillysy
Przeglądacz
Imię: Mariusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
#10 Post autor: evillysy »

Ja kupiłem regenerowaną z gwarancją i działa.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7142320930

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”