Dziwny dźwięk w czasie działania klimy

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
shadow
Mieszkaniec
Imię: Adam
Auto: Zafira 1.8 Cosmo
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
Dziwny dźwięk w czasie działania klimy

#1 Post autor: shadow »

Niedawno zauważyłem (a może lepiej zasłyszałem) dziwny dźwięk.
Otóż podnosząc obroty silnika słychać dźwięk przypominający trochę zużyte łożysko np w rolce napinacza.
Im wyższe obroty tym bardziej słychać.
Początkowo sądziłem, że to właśnie rolka napinacza ale po kilku testach okazało się, że słychać to tylko w czasie pracującej klimy/sprężarki.
Macie jakieś pomysły co to może być?

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: rafant4011 »

Łożysko w sprężarce... :evil:

Awatar użytkownika
shadow
Mieszkaniec
#3 Post autor: shadow »

No to trzeba odkładać kasę i być przygotowanym na całkowity zgon.

Skasowany użytkownik 6483

#4 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Podjedź do majstra od klimy, może Ci zdemontuje agregat od klimy i wymieni to łozysko a przy okazji profilaktycznie ja uszczelni . Lepij to zrobic zawczasu bo jak Ci łozysko się zblokuje to wtedy zaczną się problemy...

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#5 Post autor: rafant4011 »

jarecki69 pisze:Lepij to zrobic zawczasu bo jak Ci łozysko się zblokuje to wtedy zaczną się problemy...
Jeśli łożysko stanie to spali się pasek i kompresor, co za skutkuje wymianą całej sprężarki na nową a o pasku nie wspomnę... dodatkowo zerwany/przepalony pasek może szkód pod maską narobić.
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2016, 21:14 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.

Skasowany użytkownik 9333

#6 Post autor: Skasowany użytkownik 9333 »

U mnie też jest podobnie. Taki metaliczny brzek podczas włączania klimy przy niższych obrotach. Ale to może być też łożysko. Dzięki za info o tym problemie
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2016, 21:26 przez Skasowany użytkownik 9333, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#7 Post autor: rafant4011 »

Łożysko może też szumieć w wentylatorze od klimy...

Awatar użytkownika
shadow
Mieszkaniec
#8 Post autor: shadow »

waldi1976c pisze:U mnie też jest podobnie. Taki metaliczny brzek podczas włączania klimy przy niższych obrotach. Ale to może być też łożysko. Dzięki za info o tym problemie
U mnie słychać gwizdanie gdy pracuje sprężarka i im wyższe obroty tym głośniej.

Czy przypadkiem wentylator to nie jest tylko jeden?

sergiu
Mieszkaniec
Imię: Sergiusz
Auto: Zafcia B 1.7 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTJ
#9 Post autor: sergiu »

Łożysko sprężarki byłoby słychać cały czas:) ono pracuje nie zależnie od klimy. Dopiero zapięcie elektromagnesu powoduje uruchomienie klimy.
W moim przypadku problemem głośnego dźwięku i sporego obciążenia dla silnika okazał się przytkany skraplacz. A 90% mechaników chciało demontować i rozbierać sprężarkę :evil: .
Moja rekomendacja : podjedź do serwisu klimy i niech sprawdzą dokładnie ciśnienia na wyłącznej i włączonej klimie. Klima musi podziałać tak z 10-15 minut żeby zaobserwować czy ciśnienia dobrze się rozkładają.
W mnie HP rosło do 20 atmosfer, gdzie powinno być około 10 max
Powyższe słowa wyrażają opinię autora jedynie w dniu dzisiejszym. Nie mogą one służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny

Awatar użytkownika
shadow
Mieszkaniec
#10 Post autor: shadow »

Wracam z tematem.
Przy obecnych temp klima się nie włącza (widać po obciążeniu silnika) a dźwięk pozostał.
Wystarczy, że w ustawieniach wyłączę klimę (pojawia się napis eco) i nastaje cisza.

sergiu
Mieszkaniec
#11 Post autor: sergiu »

shadow pisze:Przy obecnych temp klima się nie włącza (widać po obciążeniu silnika)
akurat przy takich temperaturach obciążenie nie może być wyznacznikiem. Układ musi wykonać mniej pracy żeby obniżyć temp powietrza.. inaczej, obniżona temperatura układu nie jest oddawana tak sprawnie do obiegu, bo różnica temperatur jest znikoma. To się przekłada na obciążenie sprężarki i dalej, silnika.
Byłeś gdzieś, sprawdzałeś ?
Powyższe słowa wyrażają opinię autora jedynie w dniu dzisiejszym. Nie mogą one służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny

Awatar użytkownika
shadow
Mieszkaniec
#12 Post autor: shadow »

Nie mam za bardzo gdzie podjechać. W okolicy zakłady pt "serwis klimy" ograniczaja się do napełnienia i czyszczenia :/

sergiu
Mieszkaniec
#13 Post autor: sergiu »

shadow, no ale bez tego nic nie zrobisz. Taki "zakład" też może być, pogadaj z gościem że chcesz sprawdzić ciśnienia, niech podłączy maszynę na te 20 minut. Pewnie za kilka dyszek z chęcią to zrobi a Ty od czegoś zacząć musisz.

Awatar użytkownika
spectroB
Bywalec
Imię: Marek
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#14 Post autor: spectroB »

sergiu pisze:W moim przypadku problemem głośnego dźwięku i sporego obciążenia dla silnika okazał się przytkany skraplacz.
Sergiu... u mnie chyba będzie to samo, latem przy wyższych temperaturach podczas przyspieszania sprężarka strasznie wyła a moc auta mocno spadła. Chłodzenie też bez szału. Na wyłączonej szła jak burza. Przy aktualnej pogodzie układ jest cichy i nie hamuje mi silnika. Czy rozwiązaniem jest wyłącznie wymiana skraplacza?

sergiu
Mieszkaniec
#15 Post autor: sergiu »

spectroB, jeżeli jest zatkany/ przytkany to nie ma wyjścia. to jest obieg zamknięty, więc każde zwężenie obwodu generuje takie skutki. Ale tak jak pisałem wcześniej, najpierw diagnoza poprzez sprawdzenie ciśnień.
Tutaj uwaga serwisowa: nie kupujemy Nissens'a. Nie dają rady w naszych autach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”