[B]P1901 - za duża różnica ciśnień DPF
witam
okolo dwoch tygodni temu pojawil mi sie blad awaria pojazdu= skontaktuj sie z serwisem
wracalem nz lodzi i po jezdzie autostrada bylo jakts czas ok.ostatnio znow pojawil sie ten komunikat.wczoraj tez bylem w lodzi i myslalem ze po jezdzie autostrada zniknie,jednak nic z tego. dzis bylem na kompie i wyskoczyl blad roznica cisnien czujnika filtra czastek stalych.dpf w 52 % zapelniony,a byl regenerowany 80 km temu czyli jak wjechalem na autostrade pewnie.auto ma 183000 km.czujnik?filtr?
rada mechanika usuniecie dpf a bedzie spokoj na zawsze.czujniki dzis dzwonilem do dixi car cena zaporowa .wiec na slepo nie ma co atakowac.
mial ktos takie objawy?
okolo dwoch tygodni temu pojawil mi sie blad awaria pojazdu= skontaktuj sie z serwisem
wracalem nz lodzi i po jezdzie autostrada bylo jakts czas ok.ostatnio znow pojawil sie ten komunikat.wczoraj tez bylem w lodzi i myslalem ze po jezdzie autostrada zniknie,jednak nic z tego. dzis bylem na kompie i wyskoczyl blad roznica cisnien czujnika filtra czastek stalych.dpf w 52 % zapelniony,a byl regenerowany 80 km temu czyli jak wjechalem na autostrade pewnie.auto ma 183000 km.czujnik?filtr?
rada mechanika usuniecie dpf a bedzie spokoj na zawsze.czujniki dzis dzwonilem do dixi car cena zaporowa .wiec na slepo nie ma co atakowac.
mial ktos takie objawy?
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Prosimy o ...viewtopic.php?f=1&t=17664
Ps. Temat bardzo fajny i pomocny moze sie okazac viewforum.php?f=42
Bedzie nam milo i pomocne w udzielaniu odpowiedzi
Ps. Temat bardzo fajny i pomocny moze sie okazac viewforum.php?f=42
Bedzie nam milo i pomocne w udzielaniu odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 10 maja 2018, 16:31 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.
bazyliszek72
Sprawdź sobie przewody , które dochodzą do czujników róznicy cisnień. One lubieja paruszeć, twardnieć i pękają. Ja tak miałem, wymieniłem na gumowy z oplotem i juz tak jeżdże 3 lata , nic sie nie dzieje , DPF sie wypala regularnie co 450 -550 km.
Witam wszystkich
Mam problem z moją Zofiją . Wyświetlił mi się błąd
EDC16
P1901
Czujnik ciśn. filtra cząsteczek -
usterka przewodu elastycznego
Status DTC: Przerywany
Dokładnie w takiej kolejności jak napisałem na górze. Proszę was o pomoc co to może być.
Dodam że kupiłem auto bez DPFu a EGR był zaślepiony całkowicie.
Mam problem z moją Zofiją . Wyświetlił mi się błąd
EDC16
P1901
Czujnik ciśn. filtra cząsteczek -
usterka przewodu elastycznego
Status DTC: Przerywany
Dokładnie w takiej kolejności jak napisałem na górze. Proszę was o pomoc co to może być.
Dodam że kupiłem auto bez DPFu a EGR był zaślepiony całkowicie.
Skoro nie masz DPF ani EGR to widocznie problem tkwi w nowym sofcie lub ew nie zmieninio oprogramowania i system wciąz widzi DPF. Gdybys jdnak miał DPF to wyświetliła Ci sie standartowa usterka, peknięty sztywny przewód czujnika różnicy cisnień DPF. Wystarczy go jedynie wymienić na nowy - elastyczny w oplocie i po....kłopocie
- fredric
- Świeżak
- Imię: fryderyk
- Auto: zafira b 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Może ktoś będzie miał pomysł gdzie szukać przyczyny. Błąd P242F - zakłócenia działania. Grzebałem w aucie i znalazłem jeden wężyk pęknięty od czujnika różnicy ciśnień więc wymieniłem. Robiliśmy wypalanie i na początku podnosi obroty do 2tys ale tylko na jakieś 15sekund potem spadają i na kompie pokazuje adaptacja. Dochodzi do końca i niby jest ok. Wsiadam jadę max 5km wywala ten sam błąd... zaznaczam że podczas wypalania różnica ciśnień wynosi 9 od początku do końca testu. I nie wiem czy wymieniać czujnik czy grzebać przy wydechu i szukać pęknięcia gdzieś dalej pod osłonami termicznymi.
-
- Imię: Norbert
- Auto: Zafira b 1.9 cdti coś o panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Chciałbym się podpiąć pod temat.Błąd 190175 . Nowy DPF, przewody sprawdzone, czujnik rożnicy ciśnień wymieniony, czujnik temperatury DPF wymieniony. adaptacja zrobiona a jednak dalej tryb awaryjny i ten sam błąd.Przejrzałem cale forum ale nic nie znalazłem.Może ktoś miał podobnie?
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe