wystarczyło popatrzeć na chwilowe spalanieMarkusX pisze:No właśnie nie jestem pewien czy się zakończył , jak wysiadałem z samochodu było czuć ten "specyficzny" zapaszek ale akurat byłem w dzielnicy , gdzie często dość mocno odczuwa się smród , dlatego pierwsza myśl , że to właśnie to , jednak żona mówiła że z auta kopciło i smród wydobywał się z rury.
No ale już wyłączyłem już silnik i nie wiedziałem czy w takim przypadku na nowo odpalać auto.
NO nic poczekam do następnego razu .
[FAQ]wypalanie DPF-u
Ja czekałem na pierwsze wypalanie 2 tygodnie. Potem zerowanie licznika i obserwacja - co ile bedzie sie wypalał - wyszło po 350km. Chyba nawet nie tak źle przy jeżdzie po mieście.
Ostatnio tuż przed weekendem majowym wypalił się. Po powrocie z majówki akurat przyszedł Opcom z FP. Odrazu poleciałem poogladać jak to wyglada z DPFem i okazało się że był zapełniony w 50% przy dystansie 470km od ostaniego wypalania.
Ostatnio tuż przed weekendem majowym wypalił się. Po powrocie z majówki akurat przyszedł Opcom z FP. Odrazu poleciałem poogladać jak to wyglada z DPFem i okazało się że był zapełniony w 50% przy dystansie 470km od ostaniego wypalania.
Rozumiem... Nie zauważyłes związku między szybszym zapelnianiem filtra a tankowanym paliwem?
Pewnie jeśli nawet istnieje taki związek to ma mały wpływ - różnica między dystansami między wypaleniami przy jeździe miejskiej u mnie wynosi prawie 100% - tylko miasto 420-500 km, trasa - powyżej 800 km.
Z przyzwyczajenia leje tylko BP Ultimate.
Pewnie jeśli nawet istnieje taki związek to ma mały wpływ - różnica między dystansami między wypaleniami przy jeździe miejskiej u mnie wynosi prawie 100% - tylko miasto 420-500 km, trasa - powyżej 800 km.
Z przyzwyczajenia leje tylko BP Ultimate.
Za krótko mam to autko (2 miechy) żeby zaobserwowac związek między lanym paliwem a dystansami pomiędzy wypalaniem.
Ze względu że jak już jeżdze po mieście to są to naprawde krótkie odcinki - dłuższe wypady dopiero w weekendy, więc liczę się z tym że częściej bedzie się wypalał. Dlatego już zaopatrzyłem się w OP żeby monitorować chwasta, a jak tylko zacznie przysparzać wieksze problemy to go wyrwe.
Ze względu że jak już jeżdze po mieście to są to naprawde krótkie odcinki - dłuższe wypady dopiero w weekendy, więc liczę się z tym że częściej bedzie się wypalał. Dlatego już zaopatrzyłem się w OP żeby monitorować chwasta, a jak tylko zacznie przysparzać wieksze problemy to go wyrwe.
to fakt jakość paliwa ma duże znacznie , ja miałem 2 X taki wypadek raz na Orlen ( stary CPN ) a drugi raz w Święta przy Carrefour na Ursynowie w warszawie , w obydwu wypadkach silnik zaczął klekotać jak Jelcz w krótkim okresie czasu DPF zaczął się wypalać , Najlepsze wyniki mam gdy Tankuje się na Nowych stacjach BP i LOTOS , zaznaczam są to nowe stacje .., zauważyłem także iż na Oleju Liqui Moly 4600 , Dpf wypala się około 20 % później niż na GM-Dexos2 ,
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Wrzuć screena z OP-COM-a, albo plik z katalogu LOG - jak masz, przy nasyceniu 72% dystans 1476 km - aż ciężko uwierzyć.security pisze:Ja leje zwykłe paliwo i robię długie trasy i ostatnio po trasie podłączyłem OP-com i wyszło tak:
Od ostatniego wypalania-->1476km
Nasycenie filtra--> 72%
Na razie pozostaje cieszyć się bezawaryjna jazdą.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Debiutant
- Imię: Artur
- Auto: Citroen
- Model: C5
- Oznaczenie silnika: HDI
U mnie podczas powrotu z Irlandii (czyli cały czas trasa) wypalenie nastąpiło dopiero po 1800 km, przez co sam byłem bardzo zdziwiony. Na pokładzie 2 osoby i samochód załadowany do granic swoich możliwości. Prędkość średnia z całej trasy 99km/h i pokonana głównie w nocy. Na dzień dzisiejszy mam:
Przebieg od regeneracji 690km
Nasycenie filtra 95%.
Tylko teraz 60% miasto, 40% trasa
Przebieg od regeneracji 690km
Nasycenie filtra 95%.
Tylko teraz 60% miasto, 40% trasa