Informacje o stanie DPF i nie tylko... na wyświetlaczu LCD
-
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
mam jeszcze przynajmniej jeden pomysł... teoretycznie powinno zadziałać, ale wymaga trochę testów (a przez to i czasu), no i musiałbym mieć jakiś panel ECC do testów. (siedzenie w aucie z laptopem, to nie najlepszy pomysł)
Proponuję nie tracić nadzieji
Niespodziewałem się, że moduł UHP jest taki popularny. widziałem kilka zafirek i w żadnej nie było UHP - sam też nie mam
Proponuję nie tracić nadzieji
Niespodziewałem się, że moduł UHP jest taki popularny. widziałem kilka zafirek i w żadnej nie było UHP - sam też nie mam
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2017, 12:43 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
- Imię: Michał
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI OPC Line
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Heh niestety ja też ja posiadam, także pozostaje nam liczyć ze kolega Łukasz ogarnie komunikację omijając uhp.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2017, 14:00 przez mlody17, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
teoretycznie sprawdzanie błędów już jest (tylko w silniku - pisałem już o tym), ale nie widać tego na tych filmach. Wg mnie trzeba to przerobić.scooter pisze:Takie jeszcze pytanie DPF info będzie sprawdzał błędy w aucie ? Jeśli tak to automatycznie , wszystkie dostępne moduły ?
Można się pokusić o sprawdzanie błędów we wszystkich modułach. ale nie sądzę by automatycznie - trochę to trwa (a więc tylko na żądanie - np po wciśnięciu magicznego key-combo ). Jest możliwość rejestrowania błędów live. tzn jak tylko wystąpi, ale to nie w tym urządzeniu. DPF Monitor jest zbyt prymitywny by sobie z tym poradził. Automatyczne wyświetlanie informacji o błędach zostawiam na przyszłość.
Odczyt błędów na żądanie, jeśli będzie taka potrzeba/tj więcej chętnych na coś takiego - można przemyśleć
Proszę pamiętać, że to ma być tylko DPF Monitor (podstawowa wersja). Diagnostykę chciałem umieścić w pełnym module komfortu. Tam będzie możliwe o wiele więcej.
Poza tym możliwości MCU się wkrótce wyczerpią... braknie pamięci [używam już około 80% RAM], albo flash się skończy
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2017, 17:15 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.
- scooter
- Bywalec
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTI
- Oznaczenie silnika: A17DTR
Ok tak chciałem wiedzieć, kiedy finał DPF bo szczerze powiem nie mogę się doczekać taki trochę w gorącej wodzie kąpany, w głowie to już widzę kuriera pod drzwiami
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2017, 05:14 przez scooter, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
z oczywistych powodów menu na BID się wyświetlić nie uda, ale:Zafran pisze:A działałoby to na BID-dzie
- BID też ma jakiś tam BC w sobie - może udało by się go trochę zmodyfikować (nie próbowałem)
- ew: wypalanie DPFa można sygnalizować w inny sposób, np: sygnał dźwiękowy + migająca dioda świec żarowych + postęp regeneracji na liczniku zamiast przebiegu (to można zrobić)
- pozostaje wyświetlanie temperatury silnika i aktualnego stanu DPF: albo uda się w tym BC to wpisać, albo można do tego wykorzystać wyświetlacz licznika (tutaj informacja raczej nie będzie na stałe [bo nie będziemy widzieć przebiegu], ale dostępna np po wciśnięciu jakiegoś przycisku