[FAQ]Jak wywalić DPFa
[quote="Szymon Jankowia"]
chyba ze soft jest tak opracowany ze mimo wszytko co jakiś okreslony czas niezaleznie od nasycenia i tak i tak proces jest inicjowany kontrolnie.[/quote
dokładnie
jakis czas temu robiłem zafirę z Bełchatowa - wcześniej jakiś "magik" wywiercił kilka otworów i niby przeprogramował ECU
Albo wymienia sie filtr albo wywala inne półśrodki to tylko strata czasu i pieniędzy
chyba ze soft jest tak opracowany ze mimo wszytko co jakiś okreslony czas niezaleznie od nasycenia i tak i tak proces jest inicjowany kontrolnie.[/quote
dokładnie
jakis czas temu robiłem zafirę z Bełchatowa - wcześniej jakiś "magik" wywiercił kilka otworów i niby przeprogramował ECU
Albo wymienia sie filtr albo wywala inne półśrodki to tylko strata czasu i pieniędzy
TuneFORCE pisze:...AMENSzymon Jankowia pisze: chyba ze soft jest tak opracowany ze mimo wszytko co jakiś okreslony czas niezaleznie od nasycenia i tak i tak proces jest inicjowany kontrolnie.[/quote
dokładnie
Tak, czytalem na forum VC, ze wywalali bez modyfikacji w sofcie i co jakis czas nagle rozpoczynal wypalanie cos kolo tys km... w tym czasie dymilo sie strasznie.Szymon Jankowia pisze: chyba ze soft jest tak opracowany ze mimo wszytko co jakiś okreslony czas niezaleznie od nasycenia i tak i tak proces jest inicjowany kontrolnie.
..to nie jest do d...strony...z wyciętym można pojeździć bez wyłączania...z wyłączonym bez wycinanie, nie zbyt długokubik_CDTi pisze:niech zacznie od D... strony i najpierw usunie mechanicznie filtr innej drogi nie ma
...w tym tygodniu miałem 2 Zafirki...2006 i 2007..poza różnicą w czujnikach wszystko tak samo..
..w jednej okazało się że po wycince kopciła...i nawet lekki ecochips pomógł tylko częściowo...prawdopodobnie powodem jest duży przebieg (prawdziwy nie jest znany) i troszkę zmęczone wtryski...bo w serii (120KM) wypluła 136KM..a to typowy objaw "podlewających" końcówek...
Od wczoraj jestem (póki co )szczęśliwym użytkownikiem diesla bez DPF-a .
Zafira faktycznie jeździ normalnie po usunięciu mechanicznym DPF-a a przed modyfikacją elektroniczną.Bynajmniej u mnie tak było,bo przejechałem ok 50 km.Najlepsze jest to,że filtra nie miałem a w miarę pokonywania kilometrów komp pokazywał coraz większe nasycenie .Przed usunięciem nasycenie wynosiło 64% a po usunięciu i przejechaniu ok 50 km komp pokazywał nasycenie na poziomie 66%.Czyli prędzej czy później komp zainicjowałby proces wypalania filtra.
Przy okazji usunięcia DPF-a ze sterownika zawirusowaliśmy auto na 179KM.Wykresik wkleję jak tylko zeskanuję.
Jeszcze jedna uwaga.Sterownik EDC16C9 można robić po kablu bez demontażu z nadkola.
Zafira faktycznie jeździ normalnie po usunięciu mechanicznym DPF-a a przed modyfikacją elektroniczną.Bynajmniej u mnie tak było,bo przejechałem ok 50 km.Najlepsze jest to,że filtra nie miałem a w miarę pokonywania kilometrów komp pokazywał coraz większe nasycenie .Przed usunięciem nasycenie wynosiło 64% a po usunięciu i przejechaniu ok 50 km komp pokazywał nasycenie na poziomie 66%.Czyli prędzej czy później komp zainicjowałby proces wypalania filtra.
Przy okazji usunięcia DPF-a ze sterownika zawirusowaliśmy auto na 179KM.Wykresik wkleję jak tylko zeskanuję.
Jeszcze jedna uwaga.Sterownik EDC16C9 można robić po kablu bez demontażu z nadkola.
Mówił mi o tym TuneFroce jednak ostrzegł, że wówczas jest ryzyko, że auto nie będzie chodziło tak jak trzeba i on tak nie ryzykuje. Ty miałeś ten sterownik i robili przez kabel?Marki pisze: Jeszcze jedna uwaga.Sterownik EDC16C9 można robić po kablu bez demontażu z nadkola.
Jaką dokładnie metodą usuneli Ci ten filtr? Puszka pusta? Rurka wspawana? Gdzie była cięta puszka?Marki pisze:Zafira faktycznie jeździ normalnie po usunięciu mechanicznym DPF-a
Tak.U mnie jest ten sterownik i zrobiony jest po kablu.Wczoraj przejechałem ok 100km po modyfikacji i wszystko działa jak trzeba.Oczywiście jak będą jakieś problemy to będę o tym pisał.
Edit:/ Puszkę otworzyli filtr wyjęli i bez wspawywania rury puszkę zamknęli.Jak wiesz jest problem ze wspawaniem rury przy kacie.Nie słyszę żadnej różnicy w pracy układu wydechowego.
Edit:/ Puszkę otworzyli filtr wyjęli i bez wspawywania rury puszkę zamknęli.Jak wiesz jest problem ze wspawaniem rury przy kacie.Nie słyszę żadnej różnicy w pracy układu wydechowego.
Ja wlasnie mialem okazje jechac za moim i zauwazylem, ze przy mocniejszym przyspieszeniu dymi cos na czarno dobrze, ze nie mam dpf przynajmniej wiem, ze cos jest nie tak. na postoju przy gazowaniu nic nie dymi, mial tak ktos?Pankracus pisze:A ja jeszcze z pytaniem do Kolegów, którzy ostatnio pozbyli się dpfa: jak po tej operacji z dymieniem? Czy macie za sobą urocze czarne chmurki po przygazowaniu?
przy 170 juz widzialem, ze leca caly czas ciemniejsze spaliny, mi to wyglada na zle spalanie, musze pojsc do dobrego serwisu, aby dobrze zdiagnozowali, czy to malo powietrza, wtryski itp. myslalem, ze to moze przez egr powietrze ucieka przy wiekszym cisnieniu powietrza przy zalaczeniu trubiny, ale wymiana nie pomogla, ale w sumie to nie temat na tokubik_CDTi pisze:Diesel musi dymić