[B]Co z normami spalin po usunięciu DPFa ???
Witam
Niedawno miałem okazję jechać za Zoską.. kilka świateł wcześniej widziałem tumany czarnego dymu ... pogoniłem za tropem i to co nagrałem:
http://www.youtube.com/watch?v=VW-zDfdFPlA
p.s. jeśli moderator stwierdzi ze temat wart podpięcia do wycinki DPF-a to poprosze.
sorki za jakość .. robiło sie szarawo i filmik z Noki E52 :>
Niedawno miałem okazję jechać za Zoską.. kilka świateł wcześniej widziałem tumany czarnego dymu ... pogoniłem za tropem i to co nagrałem:
p.s. jeśli moderator stwierdzi ze temat wart podpięcia do wycinki DPF-a to poprosze.
rzeczywiście słabo widać , ... no ale coś tam widać, ... a ja mam pytanie Co Ci się tak łomocze w środku ?Szymon78 pisze:Witam
Ja w wojej astrze juz jakies 9 tys/km po wycieciu dpf przejechałem. Dymka ni grama nie puszcza. Jesli zacznie, znaczy ze cos z EGR, wtryskami sie dzieje, a wtedy bede wiedzial ze trzeba reagowac DPF to złoSzymon78 pisze:Witam
jechałem poczciwym Peugeotem 306 (wczoraj go sprzedałem) i wiozłem płyty od regału i inne klamoty związane z przeprowadzką.... aczkolwiek i na pusto tez coś zawsze puka i trzeszczy.. auto z 97r było. - ale gratuluje słuchuOrbit pisze: Co Ci się tak łomocze w środku ?
P.s. auta.. zosia polift 1.9-120km (cdti na srebrno). genralnie tyłeczek miała osmolony az zacieki czarne na klapie były... jednym słwy masakra.. pierwsze co pomyslałem to lejące wtrykski (niczym diesle zeszłej epoki )
z przeglądem nie ebdzie problemu.. w zeszłym tyg byłem na przeglądzie i poraz kolejny podpytałem o wycinke DPF-a a przegląd.
Diagności nie mają obowiazku sprawdzac tego tematu (nie ma wykładni proawnej) i generlanie jak nic nie dymi "na oko" to nawet sie za to nie zabierają.
Co do wprowadzania przebiegu pojazdu do rejestru przy okazji przeglądu. było coś takiego pół roku temu ale umarło -było takie pole do wypełniania.. aktualnie ITS to pole wyłączył z modułu. System rejestracji pojazdów nie jest spiety z centralna ewidencją pojazdów wiec to nic nie daje (Państwo polskie nie widzi w tym biznesu wiec projekt umarł)
Diagności nie mają obowiazku sprawdzac tego tematu (nie ma wykładni proawnej) i generlanie jak nic nie dymi "na oko" to nawet sie za to nie zabierają.
Co do wprowadzania przebiegu pojazdu do rejestru przy okazji przeglądu. było coś takiego pół roku temu ale umarło -było takie pole do wypełniania.. aktualnie ITS to pole wyłączył z modułu. System rejestracji pojazdów nie jest spiety z centralna ewidencją pojazdów wiec to nic nie daje (Państwo polskie nie widzi w tym biznesu wiec projekt umarł)
Przeglądu jeszcze nie było. Dopiero w marcu 2012, ale diagnosta nie ma jak sprawdzić obecnosci DPF --- skoro auto nie dymi. Poza tym wszystkie podzespoły od DPF ( prócz wkładu filtra ) sa na swoim miejscu. Nawet podpinając interfejs diagnostyczny, ten pokaże że układ działa i jest sprawny ( w niemczech policja dysponuje takimi mobilnymi testerami ). Tak więc luzikcruyf pisze:Przeglądy bez problemu przeszła?adnim pisze:Ja w wojej astrze juz jakies 9 tys/km po wycieciu dpf przejechałem. Dymka ni grama nie puszcza. Jesli zacznie, znaczy ze cos z EGR, wtryskami sie dzieje, a wtedy bede wiedzial ze trzeba reagowac DPF to zło
Ano było i zastanawia mnie, kiedy znudzi się tobie ta krucjata. Roześlij do wszystkich diagnostów w Polsce ich obowiązki. A tak na marginesie prosiłem kiedyś . . podaj przykłady kiedy autko nie przeszło badania technicznego z powodu usunięcia DPF . Jedno , dwa ..... ile ? :>cruyf pisze:i było to już wałkowane
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, 21:14 przez Przemcio, łącznie zmieniany 2 razy.