Informacje o stanie DPF i nie tylko... na wyświetlaczu LCD
-
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
Kasowanie błędów z silnika już jest zrobione (ale tylko z silnika)Frozzer pisze:kasowanie błędów
coś ala Happy Light Show? to akurat da się zrobić bez większego wysiłkuFrozzer pisze:needle sweep.
oczywiście, że masz rację... ale założenia na początku miałem inne... to miało być coś prostego... tylko do DPFa, a na takie coś w zupełności wystarczało. teraz musiałbym większość od nowa zrobić.Frozzer pisze:Trzeba by już mysleć o tym procku 2xCAN + jeden zewnetrzny
Są niewielkie procesory z 3xCAN (np STM32F413), nieco droższe, ale nie miałbym tych problemów z którymi teraz walczę... (brak pamięci, przełączanie CANów - i przez to gubienie niektórych pakietów)
Jeśli uważacie, że warto - mogę się tym pobawić, ale to czasowo się wydłuży... trochę... niektórzy się zniecierpliwić mogą... no i potrzebowałbym pomocy przy zaprojektowaniu układu. (z oprogramowaniem sobie poradzę)
Na początek przydałoby mi się takie coś do testów, potem zaprojektować elektronikę... no a potem to zaprogramować na nowo... no a potem to już z górki. Wtedy dołożył bym na pewno USB + microSD + na pewno coś jeszcze (pomysłów mam kilka - mniej lub bardziej ciekawych...)
Wszystko to wymaga więcej czasu i pewnych funduszy z mojej strony
No i wtedy wyjdzie to już niemal klon tego co zrobił pepas :> tylko oczywiście taniej
EDIT
no u mnie tak to właśnie działa... jak zwalniam to czujniki się same włączają (nie ważne czy przodem jadę czy tyłem)... jak przyspieszę, to się same wyłączają. Być może to zależy od posiadanego modułu PASscooter pisze:A co do czujników da się tak żeby włączyły się po odpaleniu auta i wylaczaly standardowo po przekroczeniu prędkości i po zwolnieniu zalaczyly sie automatycznie , a nie po wbiciu biegu wstecznego(bo umnie tak działają) i zdążyło mi się nie włączyć przy parkowaniu przodem.
Ponieważ czujniki mi nie działają, to rozumiem przez "włączenie" że zapala się żółta kontrolka i słyszę BEEP... czujniki oczywiście nie działają.
Ostatnio zmieniony 24 lip 2017, 16:12 przez LWPM, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Zafiromaniak
też można dodać... potrzebuję tylko jakiegoś CIDa do testów by rozpoznać jak to działa jak masz jakiś zbędny... chętnie przygarnęmlody17 pisze: A może dodać coś w style odtwarzacza video albo tunera dvbt?
aktualizacja poprzez UART. Interfejs UART każdy elektronik ma, ew. można kupić w sklepie/internecie za kilka złotych. Z odpowiednią instrukcją - każdy sobie poradziaroniusz pisze:A jak będzie wyglądała aktualizacja ?
-
- Zafiromaniak
teoretycznie masz rację, ale:mlody17 pisze:myślę że jakbyś kupil taki wyświetlacz to później byś sobie to odbił na module
by zrobić to co zrobiłem teraz już musiałem co nieco nakupować... jak sobie to odbiję, to pomyślę o innych bajerach (np video)
jak na razie z tego co widzę, to 3-4 osoby się zdeklarowały, że są chętne... trochę za mało by odzyskać włożone pieniądze... o zysku jakimkolwiek nawet nie wspominam