[B]P1901 - za duża różnica ciśnień DPF

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
TuneFORCE

#241 Post autor: TuneFORCE »

fysio1978 pisze:....ledwo co wymieniłem filtr dpf na nowy i po 800km znowu tryb awaryjny i diabelny błąd ....
1. Uszkodzony DPF to był skutek awarii a nie przyczyna
2. Jedź do magików co się autem zajmowali i niech szukają usterki i czyszczą filtr...

Damian Cider

#242 Post autor: Damian Cider »

A co powiecie na to miga kontrolka świec żarowych stan wysycenia filtra 130% według kompa, wypalanie stacjonarne 20 minut po wypaleniu stan wysycenia filtra 132% kontrolka świec miga dalej żadnych błędów na tech comie ręce opadają zgryz jak nie powiem co
auto jeździ normalnie żadnego mulenia itp wczoraj wracałem z opola 160 na autostradzie non stop i ta migająca żółta spiralka[fade][/fade]

Anony Mous

#243 Post autor: Anony Mous »

Migająca spirala świec żarowych oznacza o krytycznym nasyceniu filtra i należy kontynuować jazdę do jego całkowitego wypalenia.Jaki dystans przejechałeś z taką prędkością i czy na postoju spalanie na kompie masz(po rozgrzaniu) na poziomie ok 4,5 L/h?

Damian Cider

#244 Post autor: Damian Cider »

spalanie osiąga wartość na postoju 2,9-2,1 litra na godzinę po około 20 minutach jazdy spada do normalych 0,9-0,7 litra na godzinę wcześniej procedura wypalania zawsze przebiegała po ok 450-600 km z zużyciem 4,5-5 litra podczas postoju na światłach np i po 20 minutach było ok i jeszcze jedno wczoraj od zaświecenia kontrolki świec przejechałem ok 200 km i nie zgasła

fysio1978

#245 Post autor: fysio1978 »

witam
Jak wiecie nie dawno miałem problemy z dpf najpierw posprawdzałbym czujniki ale jak dla mnie chyba koledze kończy się filterek cz.stałych

pmaly14

#246 Post autor: pmaly14 »

koledzy a podpowiedzcie w jakich sklepach kupić te przewody i o jaki typ pytać.

Anony Mous

#247 Post autor: Anony Mous »

Jakie kupić to napisaliśmy kilka postów wcześniej.A kupić je można w dobrych sklepach moto.

Szymon78

#248 Post autor: Szymon78 »

polecam sieć sklepów TUBES

http://www.tubes.com.pl/index.php/siec_sprzedazy.html

tną węze na metry wedle zyczenia.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#249 Post autor: MieHor »

Szymon78, a możesz wskazać typ węża z tej oferty albo do jakich zastosowań

Szymon78

#250 Post autor: Szymon78 »

mogę ale jak odczytam oznaczenia z węza... zaporponowano mi dośc specyficznego producenta niemieckiego - wąż w oplocie wysokotemperaturowym do 1200C+ guma 700C

producenta podam jak będe w domu bo mi troche węza zostało...

z tego co pamiętam za 2 odcinki po 40cm zapłaciłem ok 13-15pln

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#251 Post autor: MieHor »

Kasa śmieszna, ale dobrze wiedzieć a przede wszystkim być zwartym i gotowym

Szymon78

#252 Post autor: Szymon78 »

zgodnie z obietnica zdjęcie przewodu jaki zakupiłem z metra w TUBES (niestety brak producenta na nadruku) Jedynie to wiadomo ze produkt z D

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

sawex3

#253 Post autor: sawex3 »

witam
błąd 04005A czyszczenie EGR z wybiciem iglicy i cewki. złożenie, błędu nie ma. Pojawia się 190175, a następnie 190158 oraz syczenie pod osłoną silnika. Wizyta u Mechaników (stwierdzenie różnica ciśnień DPF ) Przewody gumowe giętkie sprawdzone, czujnik DPF OK. ( stwierdzenie DPF 98%) Auto na trasę, syczenie prawie zanikło, 190175; 190158 dalej się wyświetla. Auto wciska w fotel, kontrolka kluczyk z autem pojawia się, po kolejnym odpaleniu znika, żeby znowu się pojawić. o co kaman? MARKI co ty na to.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2011, 11:31 przez sawex3, łącznie zmieniany 1 raz.

Anony Mous

#254 Post autor: Anony Mous »

Jeśli przewody gumowe przy czujniku ciśnień(obok filtra) i przy DPF-ie są dobre to nie wiem dlaczego tak się dzieje.

Może spróbuj stworzyć warunki do zainicjowania wypalenia filtra.

tico0

#255 Post autor: tico0 »

sawex3 pisze:czujnik DPF OK
A skąd wiesz że ok :?: to że pokazał nasycenie wcale nie znaczy że jest ok.
Po za tym sprawdź dokładnie :!: przewody gumowo-plastykowe które idą do czujnika ciśnienia DPF (zamontowany na filtrze paliwa-lewa strona) bo tam jest plastykowa rurka i ona ulega spękaniu i pokruszeniu od temperatury.

ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”