[B] Problemy z użytkowaniem filtra cząstek stałych (DPF)
katalizator jest w tej puszce co dpf, zaraz przed nim, za lekkim przewężeniemprymus pisze:czyli katalizator jest zaraz przy silniku, a pomiędzy katalizatorem a dpf-em jest rura z plecionką, tak?
fotka zapożyczona:
Uploaded with ImageShack.us
informacja od Jabola dot, katalizatorów w DTH
W Z19DTH są dwa katalizatory, jeden wstępny właśnie zaraz za turbiną a drugi we wspólnej obudowie z DPFem właśnie ta mniejsza puszka, później są już bebechy samego DPFa. Specjaliści od ekokoszmaru zdrowo się namęczyli żeby użytkownikom utrudnić życie
zaczerpnięta z wątku http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=26986
Czyli tak jak podawałem wcześniej, jeden jest tuż przy silniku, zaraz za turbiną (tak jak to widać na tej aukcji z allegro) a drugi tuż obok DPF.
W Z19DTH są dwa katalizatory, jeden wstępny właśnie zaraz za turbiną a drugi we wspólnej obudowie z DPFem właśnie ta mniejsza puszka, później są już bebechy samego DPFa. Specjaliści od ekokoszmaru zdrowo się namęczyli żeby użytkownikom utrudnić życie
zaczerpnięta z wątku http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=26986
Czyli tak jak podawałem wcześniej, jeden jest tuż przy silniku, zaraz za turbiną (tak jak to widać na tej aukcji z allegro) a drugi tuż obok DPF.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2011, 20:51 przez rhaaziel, łącznie zmieniany 2 razy.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
...teraz japoniec...
prymus, tak jak pisałem na początku kup na allegro lub na szrocie oryginalny odcinek z katalizatorem i wstaw zamiast tego złomstwa, które masz zamontowane, a DPF jeśli jest wypruty to tak zostaw, sprawdź tylko czy wszystko jest szczelne i jeśli tak to udaj się do najbliższego tunera, który ogarnia DPF'y (w Warszawie jest ich kilku) żeby Ci przeprogramował kompa tak abyś mógł normalnie jeździć bez DPF będzie Cię to kosztowało między 900 a 1500zł ale będziesz miał spokój z tym pro-ekologicznym dziadostwem, no chyba, ze chcesz koniecznie to możesz kupić też DPF'a na allegro, nowe zamienniki chodzą od 1800zł w górę.
...teraz japoniec...
...teraz japoniec...
prymus, Polak potrafi (fałszowanie książek z wpisami to teraz normalka)
W każdym razie wymiana katalizatora sugeruje duży przebieg, prawdopodobnie nigdy nie ustalisz jaki... nie przejmowałbym się jednak tym zbytnio, tylko zabrał się za wymianę niezbędnych podzespołów i śmigał z radością bo Zośka to naprawdę fajne autko
W każdym razie wymiana katalizatora sugeruje duży przebieg, prawdopodobnie nigdy nie ustalisz jaki... nie przejmowałbym się jednak tym zbytnio, tylko zabrał się za wymianę niezbędnych podzespołów i śmigał z radością bo Zośka to naprawdę fajne autko
...teraz japoniec...
...teraz japoniec...
mimo, że puszka pusta, czyli teoretycznie dla czujników nie ma nasycenia, sterownik włącza wypalanie, czyli nic to nie da.prymus pisze:witam, ponownie, walczę dalej z wywalonym DPF-em, okazało się że jeszcze turbina była rozwalona, więc ją zrobiłem wszystko nówka tylko obudowa została stara i mam pytanie, co się dzieje w momencie gdy mamy wywalony DPF, a nie przeprogramujemy kompa?