[B] Problemy z użytkowaniem filtra cząstek stałych (DPF)

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
prymus
Debiutant
Model:

#301 Post autor: prymus »

czyli katalizator jest zaraz przy silniku, a pomiędzy katalizatorem a dpf-em jest rura z plecionką, tak?

Anony Mous

#302 Post autor: Anony Mous »

prymus pisze:czyli katalizator jest zaraz przy silniku, a pomiędzy katalizatorem a dpf-em jest rura z plecionką, tak?
katalizator jest w tej puszce co dpf, zaraz przed nim, za lekkim przewężeniem

fotka zapożyczona:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

prymus
Debiutant
Model:

#303 Post autor: prymus »

a to co pisał "rhaaziel", bliżej silnika to co to?

Anony Mous

#304 Post autor: Anony Mous »

prymus pisze:a to co pisał "rhaaziel", bliżej silnika to co to?
nie wiem czy czasem z19dth nie ma dwóch katalizatorów..ale mogę sie mylić

prymus
Debiutant
Model:

#305 Post autor: prymus »

to jest 1.9cdti 150KM 2006r, ktoś wie gdzie powinien się znajdować ten katalizator?

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#306 Post autor: MieHor »

Zaraz za kolektorem wydechowym katalizator jest w silniku Z17DTR (A17DTR) - może kolega Przemcio albo inny użytkownik to potwierdzi albo mnie sprostuje

Anony Mous

#307 Post autor: Anony Mous »

prymus pisze:to jest 1.9cdti 150KM 2006r, ktoś wie gdzie powinien się znajdować ten katalizator?
na pewno masz w puszczce dpf'a...tak jak pisałem, być może jest drugi za silnikiem, zwłaszcza, że ta aukcja jest właśnie do 150 konnych i ewidentnie widać że to element zaraz za silnikiem.

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#308 Post autor: rhaaziel »

informacja od Jabola dot, katalizatorów w DTH

W Z19DTH są dwa katalizatory, jeden wstępny właśnie zaraz za turbiną a drugi we wspólnej obudowie z DPFem właśnie ta mniejsza puszka, później są już bebechy samego DPFa. Specjaliści od ekokoszmaru zdrowo się namęczyli żeby użytkownikom utrudnić życie ;)

zaczerpnięta z wątku http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=26986

Czyli tak jak podawałem wcześniej, jeden jest tuż przy silniku, zaraz za turbiną (tak jak to widać na tej aukcji z allegro) a drugi tuż obok DPF.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2011, 20:51 przez rhaaziel, łącznie zmieniany 2 razy.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

prymus
Debiutant
Model:

#309 Post autor: prymus »

no i u mnie tak jest tylko te machery wstawiły poprostu drugi katalizator od volvo na tym odcinku wydechu z plecionką i jak go wycieliśmy to silnik ciągnie powietrze jak oszalały.

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#310 Post autor: rhaaziel »

prymus, tak jak pisałem na początku kup na allegro lub na szrocie oryginalny odcinek z katalizatorem i wstaw zamiast tego złomstwa, które masz zamontowane, a DPF jeśli jest wypruty to tak zostaw, sprawdź tylko czy wszystko jest szczelne i jeśli tak to udaj się do najbliższego tunera, który ogarnia DPF'y (w Warszawie jest ich kilku) żeby Ci przeprogramował kompa tak abyś mógł normalnie jeździć bez DPF będzie Cię to kosztowało między 900 a 1500zł ale będziesz miał spokój z tym pro-ekologicznym dziadostwem, no chyba, ze chcesz koniecznie to możesz kupić też DPF'a na allegro, nowe zamienniki chodzą od 1800zł w górę.
...teraz japoniec...

prymus
Debiutant
Model:

#311 Post autor: prymus »

rhaaziel odnośnie przebiegu, to tak się zastanawiam bo dzwoniłem do GM Warzawa i podali mi że był w styczniu robiony przegląd przy przebiegu 142000, teraz ma nabite 143000 i TUV ma podbity do 2013 jakim cudem skoro by były zrobione takie machloje?

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#312 Post autor: rhaaziel »

prymus, Polak potrafi :) (fałszowanie książek z wpisami to teraz normalka)
W każdym razie wymiana katalizatora sugeruje duży przebieg, prawdopodobnie nigdy nie ustalisz jaki... nie przejmowałbym się jednak tym zbytnio, tylko zabrał się za wymianę niezbędnych podzespołów i śmigał z radością bo Zośka to naprawdę fajne autko :)
...teraz japoniec...

Awatar użytkownika
heko
Mieszkaniec
Model:

#313 Post autor: heko »

...sprawdziłbym ten pierwszy kat przy turbinie...bo efekt napędzania się turbinki występuje jeśli blisko turbiny wybebeszymy puszkę i pozostawimy pustą...prosty wydech o standardowej średnicy nie daje takich efektów...wiem..bo robię takie modyfikacje, decaty i takie tam ;)

prymus
Debiutant
Model:

#314 Post autor: prymus »

witam, ponownie, walczę dalej z wywalonym DPF-em, okazało się że jeszcze turbina była rozwalona, więc ją zrobiłem wszystko nówka tylko obudowa została stara i mam pytanie, co się dzieje w momencie gdy mamy wywalony DPF, a nie przeprogramujemy kompa?

Anony Mous

#315 Post autor: Anony Mous »

prymus pisze:witam, ponownie, walczę dalej z wywalonym DPF-em, okazało się że jeszcze turbina była rozwalona, więc ją zrobiłem wszystko nówka tylko obudowa została stara i mam pytanie, co się dzieje w momencie gdy mamy wywalony DPF, a nie przeprogramujemy kompa?
mimo, że puszka pusta, czyli teoretycznie dla czujników nie ma nasycenia, sterownik włącza wypalanie, czyli nic to nie da.

ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”