Ze Szczecina najbliżej masz chyba do Paznania. Tam są fachmani, którzy Ci pomogą.stivi pisze:Może któryś z kolegów zna jakąś firmę w tej okolicy ?
[FAQ]Jak wywalić DPFa
stivi, kliknij na PW do kolegi TuneFORCE ( http://www.zafiraklub.pl/profile.php?mo ... ile&u=2366 ).
Poznań masz najbliżej w tym temacie
pozdr
Poznań masz najbliżej w tym temacie
pozdr
No właśnie się zaczęły, i jestem zdecydowany na usunięcie DPF'a. Tylko właśnie zastanawiam się gdzie to zrobić. Ze względu na miejsce mojej pracy dość rzadko jestem w domu, a jak jestem to na dwa tygodnie. I w tedy musiałbym zrobić tą operację
Najlepiej to w Szczecinie, gdzie znalazłem V-tronic'a ( http://v-tronic.abmage.pl/show.php?element=filtres ) tylko nie wiem czy oni robią wszystko i czy są skuteczni w stu procentach.
Chyba że rzeczywiście wybiorę się do Poznania.
Najlepiej to w Szczecinie, gdzie znalazłem V-tronic'a ( http://v-tronic.abmage.pl/show.php?element=filtres ) tylko nie wiem czy oni robią wszystko i czy są skuteczni w stu procentach.
Chyba że rzeczywiście wybiorę się do Poznania.
V-tronic jest partnerem V-Tech więc na pewno u nich można to zrobić. Dodatkowo masz jeszcze okolicy Fast Tuning w Świnoujściu, no i oczywiście V-Tech Szczecin Motorsport.
Tutaj masz namiary: http://vtech.pl/dealerzy/wojewodztwo-zachodniopomorskie
Z całą pewnością w każdej z tych firm wywalą Ci DPFa programowo, pogadaj jeszcze czy fizycznie będziesz musiał go usunąć we własnym zakresie czy też Ci to zrobią.
ps. jeśli chodzi o cenę tej usługi to może się okazać, że będzie Ci się opłacało machnąć te niecałe 500 km do i z Poznania.
Tutaj masz namiary: http://vtech.pl/dealerzy/wojewodztwo-zachodniopomorskie
Z całą pewnością w każdej z tych firm wywalą Ci DPFa programowo, pogadaj jeszcze czy fizycznie będziesz musiał go usunąć we własnym zakresie czy też Ci to zrobią.
ps. jeśli chodzi o cenę tej usługi to może się okazać, że będzie Ci się opłacało machnąć te niecałe 500 km do i z Poznania.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2011, 12:08 przez rhaaziel, łącznie zmieniany 1 raz.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
...teraz japoniec...
Witam
Jestem również po wycięciu tego nieszczęsnego DPF-a i przyznam ,że kamień z serca mi spadł. Koniec problemów zerkania na spalanie przed wyłączeniem zapłonu , ciągła kontrola dawała do wiwatu. Wycieli mi dpf ,a w to miejsce wstawili rurę do której umieścili sondy .Przeprogramowali sterownik silnika na ten z roku 2005 co jeszcze nie były montowane dpf-y . Jeżdzę już 6 dzień zero błędów, wypalań filtra . Jeżeli ktoś miał problemy z filtrem niech pamięta aby po jego wycięciu wymienić olej .Ktoś kiedyś wspominał na forum że w trakcie wypalania filtra zwiększa się dawka paliwa podawana przez wtryski jeżeli Dpf jest "uszkodzony" nie wypala nadmiaru paliwa i wszystko ścieka do miski olejowej. Może komuś się przyda z Rzeszowa i okolic namiar na warsztat 609136030 ,przyznam że zajeło mi znalezienie kogoś kto się tym zajmuje i przede wszystkim są tani w granicach 700-800 zł . Nas nie obchodzi nic odstawiamy auto i za 3-4 godziny odbieramy. W v-techu w rzeszowie krzyczą 1720 zł masakra.
Jestem również po wycięciu tego nieszczęsnego DPF-a i przyznam ,że kamień z serca mi spadł. Koniec problemów zerkania na spalanie przed wyłączeniem zapłonu , ciągła kontrola dawała do wiwatu. Wycieli mi dpf ,a w to miejsce wstawili rurę do której umieścili sondy .Przeprogramowali sterownik silnika na ten z roku 2005 co jeszcze nie były montowane dpf-y . Jeżdzę już 6 dzień zero błędów, wypalań filtra . Jeżeli ktoś miał problemy z filtrem niech pamięta aby po jego wycięciu wymienić olej .Ktoś kiedyś wspominał na forum że w trakcie wypalania filtra zwiększa się dawka paliwa podawana przez wtryski jeżeli Dpf jest "uszkodzony" nie wypala nadmiaru paliwa i wszystko ścieka do miski olejowej. Może komuś się przyda z Rzeszowa i okolic namiar na warsztat 609136030 ,przyznam że zajeło mi znalezienie kogoś kto się tym zajmuje i przede wszystkim są tani w granicach 700-800 zł . Nas nie obchodzi nic odstawiamy auto i za 3-4 godziny odbieramy. W v-techu w rzeszowie krzyczą 1720 zł masakra.
o tym wiemy, paliwo ścieka do misy podczas wypalania nawet jak filtr dobrze funkcjonujetommyq pisze:.Ktoś kiedyś wspominał na forum że w trakcie wypalania filtra zwiększa się dawka paliwa podawana przez wtryski jeżeli Dpf jest "uszkodzony" nie wypala nadmiaru paliwa i wszystko ścieka do miski olejowej.
normalnie to nie tak sie robi...i stądtommyq pisze:.Przeprogramowali sterownik silnika na ten z roku 2005 co jeszcze nie były montowane dpf-y .
niska cenatommyq pisze:przede wszystkim są tani w granicach 700-800 zł .
też nie tak sie to robi,tommyq pisze: Wycieli mi dpf ,a w to miejsce wstawili rurę do której umieścili sondy .
ale oczywiście liczy sie zadowolenie,
ps. Czy mógłbyś zrobić fotkę tej rurki dospawanej? Jak ją połączyli z katalizatorem? Rozumiem, że puszkę całkiem Ci wywalili, skoro czujniki dospawali do rurki
tommyq, tak jak wspomniał mój przedmówca, usunąłeś dpf'a aczkolwiek nie zostało to zrobione zgodnie ze sztuką (rurkę wstawia się do środka obudowy dpf'a, a umiejscowienia czujników się nie zmienia, z zewnątrz całość powinna wyglądać jak z fabryki, druga sprawa to podegranie 'na chama' softu ze starej Zafiry, to też nie jest najlepsze rozwiązanie, gdyż wszystkie prace powinno się wykonywać na sofcie który miałeś w aucie i jego odpowiednio zmodyfikować tak aby nie rozpoznawał braku dpf'a, ma to szczególne znacznie jeśli będą wymagane jakieś dalsze modyfikacje softu związane np. z chipowaniem) należy mieć jednak nadzieję, że rozwiązanie które Ci zaoferowali będzie działać i faktycznie zaoszczędzisz trochę kasy w porównaniu do usług konkurencji.
...teraz japoniec...
...teraz japoniec...
usunięcie Dpf ma różne rozwiązania ja mam to wykonane w taki sposób Ty w inny a jeszcze słyszałem o osobach co sobie zażyczyli wyćiąć dpf-a i katalizator wstawić rurę podpiąć sondy.Z tego co mówią frajda teraz z jazdy na całego ..sam się nad tym zastanawiałem. Z zasłyszanych opini pare osób spotkała niemiła niespodzianka otóż po zmodyfikowaniu softu 2007 , fizycznym wycięciu dpf-a włączyło im się wypalanie filtra cząstek stałych .Opinie są różne którymi kierowałem się róznież sam osobiście soft 2005 niczym się praktycznie nie różni od 2007 ale w oryginale nie ma dpf-a ale to rzecz gustu i kaprysu klienta. Ważne aby uzytkownicy Zoch byli zawsze uśmiechnięci. Co do fotki jak tylko będę miał okazję wjechać na jakiś kanał pstryknę foto.z opisu sprawa wygląda tak:
mam wycięte cały katalizator z dpf-em i wstawiony nowy katalizator- rura do której są podpięte sondy -wstawiony tłumik środkowy nowy -rura która prowadzi do tłumika końcowego czyli tak jak było na początku . czyli tak jak mają Zośki z 2005 roku w oryginale.
mam wycięte cały katalizator z dpf-em i wstawiony nowy katalizator- rura do której są podpięte sondy -wstawiony tłumik środkowy nowy -rura która prowadzi do tłumika końcowego czyli tak jak było na początku . czyli tak jak mają Zośki z 2005 roku w oryginale.
Pierwotnie wydawało mi się, że masz tam niezłą partyzantkę ale jeśli odtworzyli wygląd wydechu taki jaki jest w wersjach z 2005 roku to okej.tommyq pisze:z opisu sprawa wygląda tak:
Natomiast soft z 2005 to dla mnie wielka niewiadoma, ja na pewno bym się na coś takiego nie zdecydował głownie dlatego, że dodawałem trochę koników przy okazji usuwania DPFa być może jeśli tylko wywalasz DPFa to rozwiązanie to będzie skuteczne i silnik będzie całkiem spoczko pracował, niestety nie znam szczegółowej rozpiski zmian jakie były przeprowadzane w oryginalnym sofcie na przestrzeni lat, a zmiany te są często niemałe (wiadomo trzeba wyeliminować choroby wieku dziecięcego w samochodzie). Moja Zocha jest z lipca 2006 roku ale poprzedni właściciel wgrywał nowy soft w 2008 roku i to on był podstawą modyfikacji którą mam przeprowadzoną u siebie i po ponad roku i 30 tys km nawiniętych nie mam absolutnie żadnych problemów.
...teraz japoniec...
...teraz japoniec...