[B] Problemy z użytkowaniem filtra cząstek stałych (DPF)

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#481 Post autor: janekW67 »

pszczyna pisze: 25 lis 2018, 11:22 W sejmie projekt kary 5 Tyś nie przeszedł :lol: :lol: :lol: więc wyrwać chwasta
Jak trafisz na skruptulatnego diagnostę,to po przeglądzie.
Oczywiście!

Jarki
Debiutant
Imię: Jarek
Auto: Opel Zafira 1,9 Automat
Oznaczenie silnika: Z19DT
#482 Post autor: Jarki »

No wlasnie i tu sie robi problem, a będą pewnie coraz bardziej tego pilnowac.

Niestety nie mam spalania chwilowego, choc to dziwne w aucie z tego roku. W Vectrze starszej o dekade juz mialem.

Jarki
Debiutant
Imię: Jarek
Auto: Opel Zafira 1,9 Automat
#483 Post autor: Jarki »

Hm, znowu zaliczylem wypalanie po 350 km, w trakcie miga kontrolka swiec. Przerwalem po 20 minutach bo zatrzymal sie na 67% i nie chcialo mi sie dluzej czekac. Poziom zapelnienia teraz pokazuje 70%, wczesnieypalac zacza przy 112%, (wsio, wg DPF info)wiec mysle ze takie przerwanie to w sumie nie jest jakas straszna tragedia. To nie program komputerowy ktory po przerywaniu instalacji nie bedzie dzialal. Chyba ze sie myle.
Dalej uwazam ze jest cos nie tak z moim Dpf i tylko rozciecie go i obejrzenie wkladu wyjasni w jakim jest stanie. Podejrzewam ze pomimo mycia, rdzen jest zapchany i nie dziala w 100%.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2018, 09:13 przez Jarki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
#484 Post autor: fredas »

W piątek nastąpiło wypalenie DPF po dystansie 765km no fajnie i trwało to ok 16 km . Ale wczoraj wypalanko od nowa :shock: po przejechaniu 68 km od poprzedniego wypalania :mysli: co może być tego przyczyną :help:
Obrazek
Obrazek

Deleted User 21664

#485 Post autor: Deleted User 21664 »

fredas pisze: 30 gru 2018, 12:54 W piątek nastąpiło wypalenie DPF po dystansie 765km no fajnie i trwało to ok 16 km . Ale wczoraj wypalanko od nowa :shock: po przejechaniu 68 km od poprzedniego wypalania :mysli: co może być tego przyczyną :help:
Może proces nie dobiegł do końca :mysli:
Jak monitorujesz wypalanie i zapełnienie DPF'a?

PETERSS
Mieszkaniec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira B Cosmo 1.9 CDTI
#486 Post autor: PETERSS »

Miałem 2 razy taką sytuację że po wypaleniu przejechałem ok 100 km i proces od nowa. Ale zauważyłem że za każdym przy odpaleniu przygasł licznik niby słaby aku. Może zbieg okoliczności, ogólnie zrobiłem zośką 30 tyś i wszystko z pdf ok poza tym że zawsze robi niespodziankę u celu wyprawy haha - wyapalanie.

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
#487 Post autor: fredas »

Makary pisze: 03 sty 2019, 18:05
fredas pisze: 30 gru 2018, 12:54 W piątek nastąpiło wypalenie DPF po dystansie 765km no fajnie i trwało to ok 16 km . Ale wczoraj wypalanko od nowa :shock: po przejechaniu 68 km od poprzedniego wypalania :mysli: co może być tego przyczyną :help:
Może proces nie dobiegł do końca :mysli:
Jak monitorujesz wypalanie i zapełnienie DPF'a?
Na moje to dobiegł do końca obroty 2500 i odcinek od zaczęcia procesu 16 km i spadek spalania średniego na 0,7l/h . Nie zostawia jak dla mnie złudzeń musiał się wypalić i zregenerować :mysli:
Obrazek
Obrazek

Abram2006
Przeglądacz
Imię: Pawel
Auto: 1.9 CDTI Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#488 Post autor: Abram2006 »

Wczoraj wl mi sie przepalanie filtra DPF dziś spr op -comem nasycenie filtra i pojazuje 16% Czy to znaczy że mój DPF jest w dobrej kondycji ? Przepala mi się co 500-650km dojeżdzam 6km do pracy głównie miasto

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo

#489 Post autor: Bodek »

Tak jest w dobrej kondycji :ok:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
#490 Post autor: Mariusz »

Podpytam bo nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. Kolega ma Vectrę 1,9 120KM i wypalanie DPF-u załącza mu się na zimnym silniku. Ostatnio przejechał 5 km i załączyło się wypalanie. Czy to jest normalne zjawisko? Chyba nie. Co ewentualnie może być zepsute? Dzięki w imieniu kolegi.

Skasowany użytkownik 6483

#491 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

O zainicjowaniu wypalania decyduje parę czynników. Przede wszystkim czujnik różnicy ciśnień, czujniki temperatury spalin, stopień zapełnienia filtra DPF , ilość paliwa w baku . Jesli wypalanie DPF zostaje zainicjowane na zimnym silniku to widocznie przede wszystkim zaistniała pilna potrzeba wypalenia filtra (sprawdzić stopień nasycenia filtra DPF) ale i mogą być nieprawidłowe wskazanai z czujników . Tak czy inaczej, należałoby podłączyć auto pod komputer aby zdiagnozować ustarkę. Nie udało mu sie wypedałować jakichś błędów? Nic sie nie świeci na desce?

Awatar użytkownika
Kowal1981
Bywalec
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira 1.9 CDTI Automat
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#492 Post autor: Kowal1981 »

Hmm u mnie 6 kilometrów również wystarczy aby wystartowało wypalanie DPF'u sprawdziłem na google maps tyle mam z domu do estakady Kwiatkowskiego. Jak mam zapełniony filtr w 98% to staram się go wypalić na S6.

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
#493 Post autor: fredas »

mariusz131 pisze: 11 lut 2019, 19:54 Podpytam bo nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. Kolega ma Vectrę 1,9 120KM i wypalanie DPF-u załącza mu się na zimnym silniku. Ostatnio przejechał 5 km i załączyło się wypalanie. Czy to jest normalne zjawisko? Chyba nie. Co ewentualnie może być zepsute? Dzięki w imieniu kolegi.
U mnie tak zrobiło dwa razy w ciągu trzech dni a łącznie to były cztery wypalenia i teraz jest ok i chusteczka wie o co chodzi :/
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
#494 Post autor: Mariusz »

Dopytałem kolegę. Nie ma żadnych błędów, żadne kontrolki nie świecą. Auto zachowuje się normalnie, tylko te wypalanie na zimnym.

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
#495 Post autor: fredas »

mariusz131 pisze: 11 lut 2019, 21:24 Dopytałem kolegę. Nie ma żadnych błędów, żadne kontrolki nie świecą. Auto zachowuje się normalnie, tylko te wypalanie na zimnym.
Ala pojedyncze wypalanie czy tak jak u mnie w pakiecie :lol:
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”