Porady przed zakupem
Moderator: Tunio999
Porady przed zakupem
Witam! Wszystkich zamierzam zakup Opla Zafiry, i potrzebuję porady.
Pierwsza opcja to Zafira A OPC 2.0 Turbo 2004-2005 rok.
najlepiej coś w tym stylu:
http://otomoto.pl/oferta/opel-zafira-xe ... p8Ikc.html
I tu potrzebuje porady, ogólnie Zafirę A ludzie sobie chwalą jako auto dosyć proste i mało awaryjne więc dlatego jestem zainteresowany zakupem.
Jak wygląda bezawaryjność silnika 2.0 torbo 192-200km ? Czy wartko kupić auto z takim silnikiem, jak ten silnik się sprawuje na gazie ? Jakie koszty utrzymania tego silnika ?
Druga opcja to Zafira B 1.8 120 km z pierwszych lat, wersja najzwyklejsza.
Silnik wiem że na pewno do gazu dobry niestety rzadko spotykany, zazwyczaj 1.8 140konny. Jak oceniacie awaryjność auto ? jest tu więcej elektroniki niż w Zafirze A do czego nie jestem przekonany.
Powiem tak potrzebuję auta które nadaję się pod LPG, wiadomo jak najtańsze i przede wszystkim żeby było jak najmniej awaryjne. Które bardziej polecacie. Lepiej kupić ładną Z.A Opc w dobrej wersji czy Z.B ale w wersji ubogiej ?
Pierwsza opcja to Zafira A OPC 2.0 Turbo 2004-2005 rok.
najlepiej coś w tym stylu:
http://otomoto.pl/oferta/opel-zafira-xe ... p8Ikc.html
I tu potrzebuje porady, ogólnie Zafirę A ludzie sobie chwalą jako auto dosyć proste i mało awaryjne więc dlatego jestem zainteresowany zakupem.
Jak wygląda bezawaryjność silnika 2.0 torbo 192-200km ? Czy wartko kupić auto z takim silnikiem, jak ten silnik się sprawuje na gazie ? Jakie koszty utrzymania tego silnika ?
Druga opcja to Zafira B 1.8 120 km z pierwszych lat, wersja najzwyklejsza.
Silnik wiem że na pewno do gazu dobry niestety rzadko spotykany, zazwyczaj 1.8 140konny. Jak oceniacie awaryjność auto ? jest tu więcej elektroniki niż w Zafirze A do czego nie jestem przekonany.
Powiem tak potrzebuję auta które nadaję się pod LPG, wiadomo jak najtańsze i przede wszystkim żeby było jak najmniej awaryjne. Które bardziej polecacie. Lepiej kupić ładną Z.A Opc w dobrej wersji czy Z.B ale w wersji ubogiej ?
Ostatnio zmieniony 14 maja 2015, 11:10 przez Pietrzek, łącznie zmieniany 2 razy.
- norris_85
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Jeśli chodzi Ci o ekonomie jazdy to wybieraj ZB 1.8. OPC nawet zagazowane lubi wciągać paliwo a poza tym zadbanego mechanicznie egzemplarza w PL to ze świecą szukać. Poczytaj w dziale technicznym o OPC to trochę Ci się oczy otworzą, ten model trzeba wybierać z dużą świadomością bo średnio przy ok 200-220k km silnik nadaje się do kapitalki.
Nie koniecznie chodzi o ekonomie, ponieważ ma być to auto na wyjazdy a wokół komina zostaję Astra. Przede wszystkim chodzi o awaryjność żeby nie trzeba było non stop do auta dokładać. Co do Z.A wiem że jest to auto dosyć proste i typowe usterki jakie w nich występują w większości można sobie z nimi poradzić w niewysokich kosztach. Co do silnika 2.0T nie wiem, może kupić z uszkodzonym i szukać ślinika lub zrobić remont ? Auto jest robione na Astrze G, taką obecnie posiadam 6 lat mam w niej przejechane ponad 700tys km i nie miałem żadnych większych napraw w tym samochodzie i jestem mega zadowolony.
I takiego szukam wiadomo silnikiem benzynowym nie zrobię takiego przebiegu. Co do Z.B jest to auto sporo droższe od Z.A na pewno wygodniejsze i ładniejsze. Ale jak z bezawaryjnością, z opinii znajomych ciężko powiedzieć jedni bardzo zadowoleni drudzy twierdzą że Z.A była lepsza w Z.B ciągle coś? A powiedzcie mi jak zachowuje się Z.A z silnikiem 1.8 120km wiem że to dobre silniki idealne do gazu ale jak to się zachowuje w praktyce, czy daję radę na zapakowanym aucie w 4-5osób plus bagaże ?
I takiego szukam wiadomo silnikiem benzynowym nie zrobię takiego przebiegu. Co do Z.B jest to auto sporo droższe od Z.A na pewno wygodniejsze i ładniejsze. Ale jak z bezawaryjnością, z opinii znajomych ciężko powiedzieć jedni bardzo zadowoleni drudzy twierdzą że Z.A była lepsza w Z.B ciągle coś? A powiedzcie mi jak zachowuje się Z.A z silnikiem 1.8 120km wiem że to dobre silniki idealne do gazu ale jak to się zachowuje w praktyce, czy daję radę na zapakowanym aucie w 4-5osób plus bagaże ?
- norris_85
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
- Model: ZA
- Kontakt:
Nie wiem czemu ale dalej mam wrażenie, że OPC nie jest linią dla Ciebie Nie jest to do koca to samo co zwykła zafira. Nie dość, że różni się wizualnie to i mechanicznie - silnik, inne twardsze zawieszenie, większe koła i inne drobiazgi o których już było tutaj wielokrotnie pisane. Wszystko to pociąga za sobą większe koszta utrzymania niż w przypadku standardowego modelu. Wpisz w szukajkę OPC i poczytaj
Tak wiem co to jest OPC, i wiem co to jest OPC LINE, głównie chce się dowiedzieć o tym silniku, czy nie ma z nim problemów w szczególności jak chodzi na gazie, podobno lubią olej czy to prawda ? Pakiet stylistyczny, koła, zawias jest mało istotny bo jeżeli silniki te zaliczają się do awaryjnych lub nie nadających się do gazu to wtedy będę myślał o 1.8 w ciekawej wersji, z tond też moje pytanie jak sobie radzi Z.A 1.8. A pakiet stylistyczny czy felgi to nie problem żeby sobie dołożyć. Trzeba być tylko cierpliwym i szukać, kupować malować i zakładać. To ma być autko typowo rodzinne i pewne w trasy, ale ma też dawać sobie radę z zapakowanym autem np. w górach. Czy może z kampingiem. Z zakupem mi się nie śpieszy bo mam czym jeździć więc nie jest tak że jadę oglądać napalam się i kupuję. Ewentualnie poczekać odłożyć więcej i kupić Z.B 1.8 w lepszej opcji ale czy można ją zaliczyć do aut bezawaryjnych ?
- Przemass
- Zafiromaniak
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira
- Model: A
Z tego co wyczytałem w tym ogłoszeniu :
http://otomoto.pl/oferta/...g-ID4p8Ikc.html
to jest już zagazowana.
Jak kupiłem też taką i poza tym,że miałem pecha i po ok.roku padł mi sterownik lpg-nowy ok.1 tys.mnie kosztował,to nigdy nie miałem i nie mam problemów z jazdą na lpg,tak więc mogę śmiało polecić. Spalanie też nie jest tak drastyczne,w ogłoszeniu pisze że 12-14l lpg,pewnie że tak ale to byś musiał non stop cisnąć,a tak to nawet do 10-11 można zejść.Tyle ode mnie,mam nadzieję że pomogłem.
Ps.co do Zafiry B,to jeżeli już,to brałbym 2.0-200 konną,a nie 1.8 i też śmiało można ją gazować i nie ma problemu
http://otomoto.pl/oferta/...g-ID4p8Ikc.html
to jest już zagazowana.
Jak kupiłem też taką i poza tym,że miałem pecha i po ok.roku padł mi sterownik lpg-nowy ok.1 tys.mnie kosztował,to nigdy nie miałem i nie mam problemów z jazdą na lpg,tak więc mogę śmiało polecić. Spalanie też nie jest tak drastyczne,w ogłoszeniu pisze że 12-14l lpg,pewnie że tak ale to byś musiał non stop cisnąć,a tak to nawet do 10-11 można zejść.Tyle ode mnie,mam nadzieję że pomogłem.
Ps.co do Zafiry B,to jeżeli już,to brałbym 2.0-200 konną,a nie 1.8 i też śmiało można ją gazować i nie ma problemu
Ok jak narazię jestem nastawiony na ZA OPC, jesli się trafi dobry egzemplarz w odpowiedniej cenie, jeśli nie to wtedy najprawdopodobniej 1.8, ZB 2.0 200km za duży wydatek.
Obecną Astrą robię 70-100 tys. km rocznie Zafirą myślę 30-50 tys. Szukam auto które dobrze się zbiera ale bezawaryjność jest najważniejsza. Powiedzcie mi czy 1.8 daje rade w 4 osoby z rowerami ? i ewentualnie z lekkim kempingiem ?
Obecną Astrą robię 70-100 tys. km rocznie Zafirą myślę 30-50 tys. Szukam auto które dobrze się zbiera ale bezawaryjność jest najważniejsza. Powiedzcie mi czy 1.8 daje rade w 4 osoby z rowerami ? i ewentualnie z lekkim kempingiem ?
ok, czas pokaże co kupię, na pakiecie opc mi nie zależy bo myślę że nie jest problemem go sobie dołożyć. A więc będę jeździł i oglądał aż coś kupie, tak jak mówiłem nie spieszy mi się więc będę szukał aż trafi się coś naprawdę dobrego, lub np OPC z dojechanym silnikiem ale w okazyjnej cenie i będę szykował pod siebie. Za wszystkie porady dziękuję i oczywiście jak ktoś może coś doradzić na co zwracać uwagę to pisać.