Opel Zafira 1.8 16V Malbork

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
bloomkvist
Świeżak
Imię: Jacek
Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Opel Zafira 1.8 16V Malbork

#1 Post autor: bloomkvist »

Obrazek
I kolejny egzemplarz... Chyba już wariuję... Bez doświadczonego pomocnika kupna gwarantowana porażka przy kupnie.
Zafira Malbork

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#2 Post autor: paweldm »

Nie wiem czy się nie mylę. W autach z kontrolą trakcji czy esp obok włącznika świateł awaryjnych był wyłącznik tych funkcji.
We wszystkich autach, które podałeś nie zauważyłem takiego wyłącznika, a sprzedający w opisie wymieniają te funkcje.
Jeśli zamierzasz jeździć na lpg, to lepiej jest szukać auta bez gazu i założyć samemu. Będziesz wiedział co to za instalacja i ten kto ci założy bez krzywienie, będzie ją serwisował.
W swojej ZA montowałem gaz w Starogardzie na ul. Harcerskiej. Działała bezproblemowo. Później tam gazowałem espaca i również wszystko było ok. O oplu gość ma pojęcie, bo swego czasu sam jeździł omegą z gazem.
Powodzenia w poszukiwaniach.
Jak zamierzasz często jeździć kompletem pasażerów, to warto też zastanowić się nad silnikiem 2.2, około 20 KM więcej.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2016, 11:09 przez paweldm, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#3 Post autor: Bodek »

Silnik umyty, lakier wypolerowany, kierownica nowa, ale środek zadbany.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
bloomkvist
Świeżak
Imię: Jacek
Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
#4 Post autor: bloomkvist »

paweldm pisze:Nie wiem czy się nie mylę. W autach z kontrolą trakcji czy esp obok włącznika świateł awaryjnych był wyłącznik tych funkcji.
Jak przeglądałem ogłoszenia to nie spotkałem się, żeby tam był umieszczany taki włącznik. Regulacji grzanych dup to i owszem ;)

Skasowany użytkownik 16629

#5 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

bloomkvist pisze:
paweldm pisze:Nie wiem czy się nie mylę. W autach z kontrolą trakcji czy esp obok włącznika świateł awaryjnych był wyłącznik tych funkcji.
Jak przeglądałem ogłoszenia to nie spotkałem się, żeby tam był umieszczany taki włącznik. Regulacji grzanych dup to i owszem ;)
Wyłącznik TC był montowany, ale na początku produkcji, nie wiem do którego roku, podejrzewam, że do ok.2000 r., ale tu się muszą wypowiedzieć mądrzejsi, w późniejszych rocznikach nie tego wyłącznika (u mnie 2001 też brak, nie przeszkadza mi to akurat). Autko dość ładne, zgadzam się z kolegami powyżej, warto rzucić okiem osobiście. Uważaj, tylko się nie napalaj, tak jak napisano - kierownica wymieniona. Pedał sprzęgła wytarty, oczywiście to nie świadczy o tym, że auto ma 300kkm, ale jeżeli przebieg jest prawdziwy to auto jeździło tylko po mieście, więc sprawdź sprzęgło - to droga zabawa w 1,8 (od 800 w górę, drogie łożysko)
Ostatnio zmieniony 06 lut 2016, 18:31 przez Skasowany użytkownik 16629, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#6 Post autor: paweldm »

Nie zawsze trzeba wymieniać całe sprzęgło.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#7 Post autor: Janus »

Jeżeli jechać oglądać to auto to tylko z komputerem.

Do sprawdzenia:
- praca obu sond lambda
- ilość wprogramowanych kluczyków, czy immo rozpoznaje oba na zdjęciu
- napięcie ładowania (można i multimetrem na akumulatorze)
- pracę przepustnicy, czujnika pedału przyspieszenia

Organoleptycznie:
- praca silnika
- przeguby na ostrych skrętach
- pedał sprzęgła (czy nie bierze przy samej podłodze, czy nie grzechorze wysprzęglik hydrauliczny)
- test na wybojach - Zośka to auto sztywne, jak na dziurach i "policjantach" buja się jak kareta na resorach - to wszystkie amorki do wymiany
- długa jazda próbna - auto nie ma prawa gasnąć w czasie jazdy w jakiś dziwnych momentach. W tych autach padają komputery silnika hybrydowe i dostać drugi używany/regenrowany który pojeździ kolejne XXX lat graniczy z cudem.

Silnik do LPG niby idealny ale... Ma już chyba słabsze gniazda zaworowe niż X18XE1 (coś mi mechanik klarował kiedyś ale nie wiem czy mówił o Z18XER z Astry III czy już o Z18XE z Zafiry A). Poza tym instalacja ma dwie sondy lambda i gazownik musi być kumaty żeby ładnie drugą sondę emulować lub oszukać.

Katalizator zintegrowany z kolektorem wydechowym. Dobrze by było żeby był sprawny, bo taki tani nawet w zamienniku nie jest...

PS na kompie dobrze jeszcze się sprawdza czy się klimatyzacja załącza, czy jest nabita, czy wzrasta ciśnienie
Ostatnio zmieniony 08 lut 2016, 13:59 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#8 Post autor: Tunio999 »

Ogłoszenie nieaktualne - archiwum
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Zablokowany

Wróć do „Archiwum ogłoszeń - Zafira A”