Opel Zafira A Edition 2000 Auto./ Behindertengerecht Lahr

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
Zigzag

Opel Zafira A Edition 2000 Auto./ Behindertengerecht Lahr

#1 Post autor: Zigzag »

Witam

Tak się zastanawiam nad zakupem tego auta, jestem osobą niepełnosprawną a on już jest przystosowany - prawdopodobnie od początku.

Wiecie coś może o tej ofercie?
Warto?
cena 999 euro

poprawiłem link

https://www.mobile.de/pl/Samochod/Opel- ... 12843.html

KategoriaVan / Mikrobus
Pierwsza rejestracja06/2000
Skrzynia biegówAutomatyczna skrzynia biegów
PaliwoBenzyna
Przebieg221 000 km
Moc92 kW (125 KM)
Pojemność1 796 cm3
Liczba miejsc7
Liczba drzwi4/5
Klasa emisji spalinEuro2
KolorNiebieski Metalic
Kolor wg producentaPetrolblau M2
PochodzenieWersja niemiecka
Wyposażenie wnętrzaTkanina, Czarny
Zużycie paliwa:≈ 9,1 l/100km (cykl mieszany)
≈ 7,2 l/100km (cykl pozamiejski)
≈ 12,4 l/100km (cykl miejski)
Emisja CO2:≈ 219 g/km (cykl mieszany)
Wyposażenie
ABS Alufelgi Bagażnik dachowy Centralny zamek Dla niepełnosprawnych Elektryczne szyby Elektrycznie sterowane lusterka boczne Hak holowniczy Immobilizer Klimatyzacja ręczna Komputer pokładowy Odtwarzacz CD Podgrzewane fotele Przednie i boczne poduszki powietrzne Radioodbiornik Światła przeciwmgielne Tempomat Wielofunkcyjna kierownica Wspomaganie kierownicy
Załączniki
zadfira a kąt.JPG
sterowanie.JPG
zafira a.JPG
Ostatnio zmieniony 07 lut 2017, 15:47 przez Zigzag, łącznie zmieniany 7 razy.

Skasowany użytkownik 21152

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 21152 »

Nie wiem jak innym, ale mnie się link nie otwiera ze wskazaniem na konkretny samochód, tylko pokazuje całą listę.

Ogólnie Zośka w Automacie jest bardzo wygodna do wsiadania i prowadzenia dla osób, które mają problemy z poruszaniem.

TomCars
Przeglądacz
Imię: Tomasz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#3 Post autor: TomCars »

Mi też się cała lista otwiera
1,9 CDTI,150KM,COSMO,OPC LINE,AUTOMAT,2010,PANORAMA,CZARNA PERŁA

Zigzag

#4 Post autor: Zigzag »

spróbuję jeszcze raz, choć już wcześniej edytowałem post

https://www.mobile.de/pl/Samochod/Opel- ... 12843.html

łatwo znaleźć ten samochód bo to jedyna Zafira w takiej cenie dla niepełnosprawnych na mobile.de
wystarczy w wyszukiwarce wyposażenia dodatkowego dać opcję "Dla niepełnosprawnych".

Przepraszam za kłopotliwe wyszukiwanie, ale naprawdę skopiowanie linka nic nie daje. pomogło użycie opcji poleć i skopiowanie z maila... :)
Ostatnio zmieniony 07 lut 2017, 15:30 przez Zigzag, łącznie zmieniany 2 razy.

#5 Post autor: Skasowany użytkownik 21152 »

1) W zderzaku spryskiwacz (tylko jeden) do xenonów, a lampy nie wyglądają na xenony (tak mi się wydaje)

2) Auto raczej nie było przystosowane od początku dla osób niepełnosprawnych, a to dlatego, że pedał hamulca jest wytarty, czyli był używany. Dodatkowe "wajchy" ktoś dołożył z czasem (tak mi się wydaje)

3) Hak w samochodzie dla osoby niepełnosprawnej i jeszcze może do tego jeżdżącej na wózku, wydaje mi się, że by tylko dodatkowo przeszkadzał.

4) wgięte drzwi kierowcy.

5) auto wygląda na trochę zmęczone i ma już chyba gaz.

6) Ciekawe jak chodzi automat. Też mam ZA z automatem i jak się jedzie spokojnie to nawet nie wiadomo kiedy się biegi zmieniają, aby jak się ciśnie to czuć, że bieg się zmienia.

7) Pieniądze nie wielkie, więc i pewnie stan adekwatny. Nie wiem jaką kwotą dysponujesz, ale ja bym poszukał innej z automatem. Nie wiem czy potrzebujesz tych dodatkowych "wajch" - bo to jedyne dostosowanie do osób niepełnosprawnych jakie chyba jest w tym aucie.

Awatar użytkownika
tomzam
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: DTH
#6 Post autor: tomzam »

Nie wiem na czym polega Twoja niepełnosprawność
ale warto najpierw się przymierzyć do zwykłej zośki czy pasuje rozmiarowo, przestrzennie itp.
mam w rodzinie osobę ograniczoną ruchowo i z wsiadaniem do zafiry ma problem - siedzenia są znacznie wyżej niż w zwykłej osobówce i to jest dla niej dużym problemem, sama na co dzień jeździ cytryną C1 (2 drzwiowy automat) i tam z zajmowaniem miejsca nie ma problemów - ma znaczenie tez szerokość drzwi

#7 Post autor: Skasowany użytkownik 21152 »

tomzam pisze: siedzenia są znacznie wyżej niż w zwykłej osobówce i to jest dla niej dużym problemem
U mnie było właśnie zupełnie odwrotnie. Ja miałem problem z niskimi osobówkami, a wysokość wsiadania w Zośce była idealna dlatego wybór padł na ZA w automacie.

Tak więc reasumując, jak pisał kolega wyżej, najpierw się przypasuj do auta, bo jak widać, co niepełnosprawność to inne wymagania co do auta.

Zigzag

#8 Post autor: Zigzag »

dziękuję za opinie, szczególnie o wgnieceniu w drzwiach.

Nie wiem na ile jest to poważne uderzenie (bo podejrzewam, że ktoś go lekko stuknął),

odnośnie niepełnosprawności. Chodzę o lasce na własnych nogach ale z niedowładami -problemy z wysokim podnoszeniem nóg. Nie dam rady używać pedałów nogami.

Wstawiałem standardowo prawą nogę (z lekką trudnością ale dawałem radę), opadałem na siedzeniu i wstawiałem lewą nogę. Może się okazać, że wyższy fotel może być wygodniejszy, ale to rzeczywiście tak jak piszecie trzeba sprawdzić, postaram się to zrobić...
Mam 176cm wzrostu

Do tej pory jeździłem Mercedesem 190d sedan też z przystosowaniem do ręcznego naciskania pedałów. To pozwala na używanie pojazdu zarówno przez niepełnosprawnych jak i przez pełnosprawnych standardowo naciskających pedały stopami.

To dostosowanie jest troszkę inne niż moje (miałem gaz przez obrót w prawo, hamulec od siebie - w Zafirze jest gaz do siebie, hamulec od siebie), ale to żaden problem, kwestia przyzwyczajenia. Jednak jakieś muszę mieć - Dlatego szukam wozu przystosowanego lub takiego, do którego pasuje moje (czyli Mercedesa 190 lub klasa C) lub do przystosowania , jednak to znacznie podnosi koszt.

Nie jeżdżę na wózku zatem kwestia haka mi nie przeszkadza dodatkowo zdaje się można go zdemontować, zresztą windę do wózka jeśli go kupię zapewne też zdemontuję.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2017, 15:17 przez Zigzag, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#9 Post autor: janekW67 »

To auto ktoś indywidualnie dostosował dla osoby niepełnosprawnej. W bagazniku jest winda do wózka inwalidzkiego.
Wystawiona cena nie podlega negocjacji, aczkolwiek, mimo, ze to jest rocznik tylko 2000, ta cena jest o kilkaset euro za niska. Chyba, że sprzedawca (Turek) ma coś do ukrycia.
Oczywiście!

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#10 Post autor: Tunio999 »

Ogłoszenie nieaktualne - archiwum.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Zablokowany

Wróć do „Archiwum ogłoszeń - Zafira A”