Zafira 1,8 125km vs. 2,2 147 km
Moderator: Tunio999
Zafira 1,8 125km vs. 2,2 147 km
Siema! Mam zamiar kupić zafirę 1,8 125km 2002r. Kumpel znowu mnie namawia na kupno 2,2 147km. z tego samego roku. Czy ktoś potrafi mi doradzić która jest oszczędniejsza i bardziej wytrzymała?
-
- Przeglądacz
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira A 2,2 16V Design
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z22SE
leeoon pisze: Wcale nie mniejsze! W mieście nawet większe....
to ciekawe ile ci pali OPC w mieście skoro ZA (mojego ojca) 2,2 w automacie spala po mieście około 11litrów LPG a moja ZB 2,2 (też automat) spala po mieście 10-10,5 litra paliwa , obydwa wyniki przy normalnej jeżdzie, liczone z tankowania nie z komputera
-
- Przeglądacz
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira A 2,2 16V Design
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z22SE
to odpowiedz mi prosze jak to jest możliwe że OPC ma większą mase własną a silnik jest prawie O 50KM I 50Nm mocniejszy a mimo to mniej pali , dodam że nigdy nie miałem styczności z OPC (to i za dużo wiedzieć nie mogę) i nie chodzi mi o to żeby chwalić swoje ale jak sprawdzałem raporty spalania to OPC zawsze wychodził więcej, więc jak to jest możliwe
ja sam myślałem o zakupie ZB OPC tylko jak na moje możliwości to za wysoka cena
to odpowiedz mi prosze jak to jest możliwe że OPC ma większą mase własną a silnik jest prawie O 50KM I 50Nm mocniejszy a mimo to mniej pali , dodam że nigdy nie miałem styczności z OPC (to i za dużo wiedzieć nie mogę) i nie chodzi mi o to żeby chwalić swoje ale jak sprawdzałem raporty spalania to OPC zawsze wychodził więcej, więc jak to jest możliwe
ja sam myślałem o zakupie ZB OPC tylko jak na moje możliwości to za wysoka cena
To proste.Liczy się pojemność.Przy normalnej jeździe OPC zachowuje się jak zwykła dwulitrówka.Dopiero przy dynamicznej jeździe budzi się potwór...i pijak
Co do masy też mam wątpliwośći... Silnik 2.2 ma sporo większą masę od 2.0T. Reszta prawie się nie różni.
Najwięcej zależy od masy buta na prawym pedale....
Co do masy też mam wątpliwośći... Silnik 2.2 ma sporo większą masę od 2.0T. Reszta prawie się nie różni.
Najwięcej zależy od masy buta na prawym pedale....