Opel Zafira 1,8 Płońsk proszę o porady
Moderator: Tunio999
-
- Mieszkaniec
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira A 1.8 NJOY
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Witam wszystkich .
Planuję kupić Zośkę z Płońska:
http://otomoto.pl/opel-zafira-jak-nowa- ... 35632.html
O co mogę się podpytać telefonicznie? co posprawdzać (oprócz tego, co było w artykule na forum)
Pytałem się już w ASO o możliwość sprawdzenia po nr.VIN- powiedzieli mi że nie ma problemu, jest to nawet od ręki, bezpłatnie ale może to zrobić...tylko i wyłącznie właściciel ..
Czy przy 148 000 Zośka powinna mieć już wymieniony rozrząd?
a może ktoś miał już doświadczenia z tym komisem???
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
Rafał (przyszły Zośko Maniak
Planuję kupić Zośkę z Płońska:
http://otomoto.pl/opel-zafira-jak-nowa- ... 35632.html
O co mogę się podpytać telefonicznie? co posprawdzać (oprócz tego, co było w artykule na forum)
Pytałem się już w ASO o możliwość sprawdzenia po nr.VIN- powiedzieli mi że nie ma problemu, jest to nawet od ręki, bezpłatnie ale może to zrobić...tylko i wyłącznie właściciel ..
Czy przy 148 000 Zośka powinna mieć już wymieniony rozrząd?
a może ktoś miał już doświadczenia z tym komisem???
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
Rafał (przyszły Zośko Maniak
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2015, 06:48 przez rafaellowarszaw, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: seria 3
- Model: e46
- Oznaczenie silnika: M47,M54
Dorze wyposażona czysta aż za czysta lampy tył wyglądają jak nówki sztuki
po za tym do tego wszystkiego musisz doliczyć 500zł opłaty recyklingowej na rzecz sprzedającego który dostanie zwrot %
ogólnie blacharsko nie ma co się doczepić, dlatego wzmuż swą czujność przy oględzinach... mechanicznie musisz spojrzeć od dołu silnika ani jednego zdjęcia nie ma nie wiadomo nic o wyciekach prawdopodobnie będzie umyty jak tak to ja na 80% jestem pewny, że chce coś ukryć sprawdź też spawy przy wzmocnieniu czołowym
po za tym do tego wszystkiego musisz doliczyć 500zł opłaty recyklingowej na rzecz sprzedającego który dostanie zwrot %
ogólnie blacharsko nie ma co się doczepić, dlatego wzmuż swą czujność przy oględzinach... mechanicznie musisz spojrzeć od dołu silnika ani jednego zdjęcia nie ma nie wiadomo nic o wyciekach prawdopodobnie będzie umyty jak tak to ja na 80% jestem pewny, że chce coś ukryć sprawdź też spawy przy wzmocnieniu czołowym
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Troche mało realny przebieg jak na wiek auta. Owszem, ktoś dbał o auto, ale ja mam podobne zużycie elementów środka wnętrza przy dwukrotnie większym przebiegu.
Poszukaj naklejek z przebiegami. Powinny byc gdzieś podklejane. Rozrząd powinien byc juz dawno temu wymieniony i powinna byc naklejka z datą i przebiegiem np na drzwiach kierowcy od strony wnętrza gdzie jest zamek lub w komorze silnika musi byc jakas wzmianka. Jak nic nie będzie tak samo jak nie znajdziesz wzmianki na temat wymiany oleju to 100% przebieg jest korygowany a auto szykowane wyłącznie na handel.
Zalecałbym oględziny na kanale, dokładne sprawdzenie mechaniczne, prawidłowość toru jazdy czy nie znosi na boki, zrobić awaryjne hamowanie i sprawdzić jak zachowuje się auto w czasie raptownego hamowania (wyskoczył dzieciak za piłką czy sarna z lasu) - życiowe sytuacje ale mało kto pamięta o hamowaniu awaryjnym.
Sprawdź dokumentację do auta. Pytaj o książkę serwisową. Coś mi się wydaje że może jej nie być.
Oczywiście najważniejsze, żeby po uruchomieniu nie świeciły Ci się żadne kontrolki jak auto z kluczykiem czy np ABS.
Daj znać jak wyszło na oględzinach auta.
Samochód bardzo ładnie się prezentuje. Ja bym jechał oglądać.
Powodzenia!!!
Poszukaj naklejek z przebiegami. Powinny byc gdzieś podklejane. Rozrząd powinien byc juz dawno temu wymieniony i powinna byc naklejka z datą i przebiegiem np na drzwiach kierowcy od strony wnętrza gdzie jest zamek lub w komorze silnika musi byc jakas wzmianka. Jak nic nie będzie tak samo jak nie znajdziesz wzmianki na temat wymiany oleju to 100% przebieg jest korygowany a auto szykowane wyłącznie na handel.
Zalecałbym oględziny na kanale, dokładne sprawdzenie mechaniczne, prawidłowość toru jazdy czy nie znosi na boki, zrobić awaryjne hamowanie i sprawdzić jak zachowuje się auto w czasie raptownego hamowania (wyskoczył dzieciak za piłką czy sarna z lasu) - życiowe sytuacje ale mało kto pamięta o hamowaniu awaryjnym.
Sprawdź dokumentację do auta. Pytaj o książkę serwisową. Coś mi się wydaje że może jej nie być.
Oczywiście najważniejsze, żeby po uruchomieniu nie świeciły Ci się żadne kontrolki jak auto z kluczykiem czy np ABS.
Daj znać jak wyszło na oględzinach auta.
Samochód bardzo ładnie się prezentuje. Ja bym jechał oglądać.
Powodzenia!!!
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2015, 07:34 przez miodzik, łącznie zmieniany 2 razy.
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Jeśli auto miało jednego właściciela,jak jest podane w ogłoszeniu,to ksiązka powinna być(Niemcy przechowują ksiązki w schowku w aucie).A jeśli książki nie ma,to tak jak Marcin nadmienił,sprzedający ma coś do ukrycia.miodzik pisze: Pytaj o książkę serwisową. Coś mi się wydaje że może jej nie być.
Osobiście jechałbym obejrzeć ten samochód.
Oczywiście!
-
- Mieszkaniec
- Mieszkaniec
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Rafał jak najbardziej trzeba! Marcin ma rację. Ja sam we wtorek kupiłem auto i właściciel bez problemu zgodził sie na sprawdzenie auta w ASO! I nikt tym faktem nie jest zdziwiony czy zaskoczony. Jak sprzedający nie ma nic do ukrycia to bez najmniejszego problemu podjedzie z tobą na przegląd. Ja zapłaciłem 300pln. W Bydgoszczy sprawdzają za 270 i uważam, że jest to warte tych pieniędzy ( chociaż nie jest to mało ) gdyby miało Cię to powstrzymac przed zakupem jakiejś "padaczki"rafaellowarszaw pisze:Ps jak pojadę ją obejrzeć to mogę sprzedawcę poprosić o podjazd do aso( spr. .nr win)-wypada?
-
- Mieszkaniec
to może podjechać jeszcze na Policję i sprawdzić po VIN-ie czy przypadkiem go ktoś nie "pożyczył..."
ps. Miernik lakieru też użyć (ew. pożyczyć od tego handlarza)?
ps. Wszystkie posty słuszne. Jak będę dzwonił to się podpytam..
Podpowiedzcie mi przy okazji. Czy w Zośkach roleta tylna (od bagażnika) była w standarcie czy nie? warto się zapytać? Na coś jeszcze zwrócić uwagę (oprócz tego co było napisane na forum przez Was i w poradniku?)
z góry dzięki za dalsze wskazówki..
Rafał
ps. Miernik lakieru też użyć (ew. pożyczyć od tego handlarza)?
ps. Wszystkie posty słuszne. Jak będę dzwonił to się podpytam..
Podpowiedzcie mi przy okazji. Czy w Zośkach roleta tylna (od bagażnika) była w standarcie czy nie? warto się zapytać? Na coś jeszcze zwrócić uwagę (oprócz tego co było napisane na forum przez Was i w poradniku?)
z góry dzięki za dalsze wskazówki..
Rafał
-
- Mieszkaniec
- Mieszkaniec
- Mieszkaniec
Samochód jest mi potrzebny głównie do miasta- nie będzie woził ciężkich rzeczy, nie będzie robił za taxi, przewóz osób itd. W dalsze trasy- powyżej 300km w jendą str będzie zapewne jeźdił 2x w roku-wakacje i ferie...
Na forum umieściłem też pyt odnośnie drugiej Zośki (ogłoszenie pojawiło się dzisiaj)
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=245338#245338
pozdrawiam
Rafał
Na forum umieściłem też pyt odnośnie drugiej Zośki (ogłoszenie pojawiło się dzisiaj)
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=245338#245338
pozdrawiam
Rafał