Włączenie się wentylatorów silnika
Moderator: Sebu$
- dzix_x
- Świeżak
- Imię: Radek
- Auto: Opel Zafira C 2.0 CDTI
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: Z20CDTI
Hej,
taka oto sytuacja:
parkuję samochód, wyłączam silnik, opuszczam pojazd i słyszę szum. Dźwięk dochodzi spod maski. Stawiam na wentylatory silnika.
PYTANIE: dlaczego wentylatory chodzą po zgaszeniu samochodu? Czy to normalne? Do sytuacji dochodzi rzadko. Długość przebytej trasy zwykle nie ma znaczenia (czasami jest to 10km, czasami 150km).
Zafira c 2012, diesel 2.0 cdti
taka oto sytuacja:
parkuję samochód, wyłączam silnik, opuszczam pojazd i słyszę szum. Dźwięk dochodzi spod maski. Stawiam na wentylatory silnika.
PYTANIE: dlaczego wentylatory chodzą po zgaszeniu samochodu? Czy to normalne? Do sytuacji dochodzi rzadko. Długość przebytej trasy zwykle nie ma znaczenia (czasami jest to 10km, czasami 150km).
Zafira c 2012, diesel 2.0 cdti
- Djderki
- Świeżak
- Imię: Damian
- Auto: Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI 110km
- Oznaczenie silnika: A20DTL
również spotkałem się z taką sytuacją. Mam Zafirę dopiero od kilku tygodni i szum uslyszałem tylko raz, po przejechaniu jakichś 35 km i po wyłączeniu silnika. Trwało to jakąś minutę, może dwie i potem ucichło. Również wydaje mi się, że to wentylator. Być może to normalne w tych autach, kilka dni temu byłem na diagnostyce komputerowej i nie stwierdzono żadnego błedu, który mógłby być zwiazany z wadliwym działaniem wentylatora.
również spotkałem się z taką sytuacją. Mam Zafirę dopiero od kilku tygodni i szum uslyszałem tylko raz, po przejechaniu jakichś 35 km i po wyłączeniu silnika. Trwało to jakąś minutę, może dwie i potem ucichło. Również wydaje mi się, że to wentylator. Być może to normalne w tych autach, kilka dni temu byłem na diagnostyce komputerowej i nie stwierdzono żadnego błedu, który mógłby być zwiazany z wadliwym działaniem wentylatora.
Zafira Tourer 2.0 CDTI 110km, 2013r
-
- Przeglądacz
- Imię: przekus
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Może masz ustawiony nawiew na szybę i klima chodzi. Jak nie to może termostat pał, może coś się zapowietrzyło. Sprawdź czy chłodnica jest gorąca po zgaszeniu auta.
- Djderki
- Świeżak
W moim przypadku klima była wyłączona, a nawiew być może był ustawiony na szybę, ale dlaczego działał przez kilka minut po wyłaczeniu, to już zagadka Termostat odpada bo w moim aucie wymieniłem na nowiutki
- Tomek-77
- Przeglądacz
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira Tourer
- Oznaczenie silnika: B16DTH
U mnie też tak się czasami dzieje - silnik 1.6cdti. Zdarza się, że przejeżdżam zimnym samochodem ok. 2 km i chodzą wentylatory. Obstawiam, że to z powodu wilgoci w powietrzu i wtedy automatycznie włącza się klima nie sygnalizując tego na wyświetlaczu. Chyba, że się mylę...
-
- Bywalec
- Imię: J.O
- Auto: Zafira Tourer
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Hej, i u mnie w ciągu roku to zaobserwowałem,mnie się wydaje że to ma związek z wypalaniem dpf-u,jutro zamiar mam zamontować kontrolke od szyby ogrzewanej i może to się kiedyś wyjaśni.
Mnie się wydaje że jak sprawdzałem wylot rury wydechowej to troszkę dmuchało,i dziwny zapach był w garażu,ale może to tylko przypadek,chodź w obu przypadkach takiż odczuwałem .
Mnie się wydaje że jak sprawdzałem wylot rury wydechowej to troszkę dmuchało,i dziwny zapach był w garażu,ale może to tylko przypadek,chodź w obu przypadkach takiż odczuwałem .
- Djderki
- Świeżak
O widzisz, być może masz rację. Od niedawna jeżdżę Zafcią i dopiero uczę się jej zachowań Teraz uświadomiłeś mi, że najprawdopodobniej przegapiłem wypalanie dpf. W moim poprzednim aucie, którym była Alfa Romeo spalanie chwilowe na jałowym biegu podczas wypalania filtra było znacząco zwiekszone (jakieś 3-4 litry) a w Zafirze zauważyłem wzrost do poziomu 1.2-1.3 litra, gdzie zwykle wynosiło 0.5-0.6 litra. Sądziłem, że to jakaś anomalia, ale teraz wiem, że to dpf. Być może dlatego wentylator nadal chodził po wyłączeniu auta. Będę musiał teraz porządnie przegonić Zośkę
-
- Bywalec
- Imię: Dawid
- Auto: Opel Zafira A 1.8
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Działający wentylator po wyłączeniu auta to nic nienormalnego. Poprostu schłodzi się do odpowiedniej temperatury gdzie nie jest wymagany nadmuch i się wyłącza. W każdym z samochodów, którymi się poruszam taka sytuacja występuje. Więc bez obaw
Ostatnio zmieniony 10 mar 2018, 07:10 przez Oficer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Zafira
- Model: ZCfl
- Oznaczenie silnika: b20dth
Jesteś pewny? bo ja zauważyłem ze jednak przy dpf włącza sie wentylator a silnik ma temperaturę około 60 stopni ( mam odblokowane wskazanie na komputerze) myślę ze jest to związane z potrzeba zwiększenia obciążenia silnika dla uzyskania większej dawki paliwa tak jak z grzaniem szyby
-
- Bywalec
- Imię: Bar
- Auto: Zafira C 2.0cdti
- Oznaczenie silnika: A20dt
U mnie wiatraki wł zaja się przy/po wypalaniu dpf. Kwestia jest tego typu że polego to.na przewietrzeniu komory silnik z zaduzej temp. Dpf swoją temperaturę jednak ma w trakcie wypalania.
- dzix_x
- Świeżak
- Imię: Radek
- Auto: Opel Zafira C 2.0 CDTI
- Oznaczenie silnika: Z20CDTI
Podczas czytania o DPF znalazłem taką wzmiankę:
Dla pewności następnym razem poproszę mechanika o sprawdzenie tej anomalii.
Nic złego z samochodem się nie dzieje. Jeśli DPF miał problem to są od tego odpowiednie kontrolki.O tym, że filtr postanowił się wypalić, świadczą m.in.: wzrost spalania chwilowego, włączenie się wentylatorów silnika i niekiedy siwoszary dym wydobywający się z rury wydechowej.
Dla pewności następnym razem poproszę mechanika o sprawdzenie tej anomalii.
-
- Debiutant
- Imię: Marek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 16V
- Model: za
- Oznaczenie silnika: z18xe
Tak jak ktoś już wcześniej pisał, taka praca wentylatorów po wyłączeniu silnika nie jest niczym nienormalnym. Nienormalne jest, kiedy nie chce się po chwili wyłączyć.
Pozdrawiam. Marek
- franki
- Mieszkaniec
- Imię: Michał
- Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
- Oznaczenie silnika: NEL14
U mnie w benzynie jak np przed zgaszeniem chodzi wentylator, to po zgaszeniu silnika wentylator się wyłącza
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport