Jakie czynności serwisowe przy jakich przebiegach robić?
Moderator: Sebu$
-
- Mieszkaniec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira C 1.6 CNG Cosmo teraz LPG
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A16XNT
Jakie czynności serwisowe przy jakich przebiegach robić?
Może ktoś podpowiedzieć, jakie czynności serwisowe i przy jakich przebiegach, czasach robić?
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
użytkuję samochód służbowy i za każdym razem jak udawałem się na przegląd po "x" kilomertów, Doradca Serwisowy informował mnie jaki powinien być przegląd (podstawowy, średni, czy rozszerzony) i co będzie do wymiany itp/itd
Wiem, auto służbowe i można sobie pozwolić na taką zabawe, ale .... ale może podjedź / zadzwoń do serwisu ASO i zapytaj co masz wymienić przy takim przebiegu na przeglądzie i jaki byłby koszt - oczywiście się zastanowisz i po temacie
i tak zrób w kilku ASO z różnym przebiegami
Wiem, auto służbowe i można sobie pozwolić na taką zabawe, ale .... ale może podjedź / zadzwoń do serwisu ASO i zapytaj co masz wymienić przy takim przebiegu na przeglądzie i jaki byłby koszt - oczywiście się zastanowisz i po temacie
i tak zrób w kilku ASO z różnym przebiegami
-
- Przeglądacz
- Imię: Patryk
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A14net
Plus wymiana oleju w skrzyni manualnej co 100tys
I wymiana cieczy chladzacej co 5 lat
No i serwis klimy wdg mnie najlepiej co 2 lata napełniać
Ostatnio zmieniony 14 gru 2018, 21:19 przez piciak, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira C 1.6 CNG Cosmo teraz LPG
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A16XNT
Akurat co do klimy to się nie zgodzę. Nie wiem, co ludzi przekonało do tego, że klimę trzeba co jakiś czas nabijać. To jest obieg zamknięty. Owszem, co jakiś czas powinno się olej w klimie wymienić - w końcu smaruje kompresor po stronie czynnika, ale jak mamy "nabić" klimę, to znaczy, że czynnik gdzieś uciekł poza układ, znaczy, że jest nieszczelny, czyli trzeba znaleźć nieszczelność i dopiero potem uzupełnić czynnik chłodzący i wraz z nim zmienić olej.
Wiele osób się zdziwi, ale powiedzcie szczerze, co 2 lata uzupełniacie czynnik chłodzący w domowej lodówce? Przecież działa dokładnie tak samo jak klima, więc jak się rozszczelni i ucieknie czynnik, to przestaje chłodzić. Żaden serwis wam nie uzupełni w lodówce czynnika, do są robione tak, aby szczelność straciła rurka która akurat jest w ściance lodówki. Znaczy może wam czynnik uzupełnić, ale on znów ucieknie.
A i również udało mi się otrzymać taką kartę z serwisu. Muszę znaleźć i podwiesić na forum.
I dziękuję za pamięć, bo sam zapomniałem już o tym, że taki temat założyłem.
Wiele osób się zdziwi, ale powiedzcie szczerze, co 2 lata uzupełniacie czynnik chłodzący w domowej lodówce? Przecież działa dokładnie tak samo jak klima, więc jak się rozszczelni i ucieknie czynnik, to przestaje chłodzić. Żaden serwis wam nie uzupełni w lodówce czynnika, do są robione tak, aby szczelność straciła rurka która akurat jest w ściance lodówki. Znaczy może wam czynnik uzupełnić, ale on znów ucieknie.
A i również udało mi się otrzymać taką kartę z serwisu. Muszę znaleźć i podwiesić na forum.
I dziękuję za pamięć, bo sam zapomniałem już o tym, że taki temat założyłem.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2018, 23:21 przez BQB, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Przeglądacz
- Imię: Patryk
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A14net
Dlatego napisałem serwis klimy a nie nabicie klimy, u nie ubyło chyba 10% czynnika ale głównie chodzi o smarowanie tego układu olej to rzecz eksploatacyjna