Kupiłem Zafirę - 2.0 diesel 163 KM

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Wojtek84
Świeżak
Imię: Wojtek
Auto: Opel Zafira C 2.0
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z190TH

Kupiłem Zafirę - 2.0 diesel 163 KM

#1 Post autor: Wojtek84 »

Witam . Zakupiłem zafirę c tourer z 2014 roku . Silnik to 2.0 diesel 163 KM . Przebieg 100 tyś km . Czy możecie coś powiedzieć mi o tym silniku , o kego wadach / zaletach . Na co zwracać uwagę , co wymienić . Z góry dziękuję i pozdrawiam .
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2019, 21:45 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#2 Post autor: Sebu$ »

Od 2 miesięcy używam służbowo Insygnię z tym silnikiem. Przebieg 195000.
Jestem zadowolony z tego auta. Silnik pracuje równo i cicho. W eco drivingu spalanie w granicach 5,2 l/100km. Na "niemieckich" autostaradach z prędkością przelotową ok 180 spalanie jest na poziomie 8l. Za krótko mam auto, aby się wypowiedzieć więcej. Zrobiłem nim dopiero ok. 14000 km.
Co wymienić ? Jak w każdym zakupionym aucie pakiet strtowy. Olej, filtry, rozrząd itd.
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#3 Post autor: ryba1 »

Zainteresował bym się uszczelką smoka

qtom
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Auto: Zafira
Model: ZCfl
Oznaczenie silnika: b20dth

#4 Post autor: qtom »

Sprawdź ciśnienie oleju i wymień oring w misce od smoka na panewki po zarzuceniu miski też bym popatrzył a to już kwestia wewnętrznych odczuć pilnuj zmian oleju i stanu jeśli rośnie szybko to zweryfikować DPF i czy nie przerywasz wypalania. Porównanie osiągów i eksploatacji limuzyny do iMPV to chyba dla żartów.

Awatar użytkownika
Nessi
Debiutant
Imię: Artur
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B20DTH
#5 Post autor: Nessi »

qtom pisze: 19 kwie 2019, 11:35 Porównanie osiągów i eksploatacji limuzyny do iMPV to chyba dla żartów.
Silnik ten sam, waga podobna. Więc w czym rzecz?? Kolega pyta o silnik więc problemy będa te same.
Polecam przeczytać tam na są wszytskie problemy wyjasnione wszytko w jednym tekscie.
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?t=4393
Zafira C - lift, CDTI 2.0 170KM, Wcześniej Zafira A 2.0 DTI

Wojtek84
Świeżak
Imię: Wojtek
Auto: Opel Zafira C 2.0
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z190TH

#6 Post autor: Wojtek84 »

Nessi pisze:
qtom pisze: 19 kwie 2019, 11:35 Porównanie osiągów i eksploatacji limuzyny do iMPV to chyba dla żartów.
Silnik ten sam, waga podobna. Więc w czym rzecz?? Kolega pyta o silnik więc problemy będa te same.
Polecam przeczytać tam na są wszytskie problemy wyjasnione wszytko w jednym tekscie.
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?t=4393
Ciekawy temat . Wielkie dzięki . Już mam mniej więcej nakreślone na co zwrócić uwagę .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

qtom
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Model: ZCfl
Oznaczenie silnika: b20dth

#7 Post autor: qtom »

Sebu$ pisze: 19 kwie 2019, 08:06 Od 2 miesięcy używam służbowo Insygnię z tym silnikiem. Przebieg 195000.
Jestem zadowolony z tego auta. Silnik pracuje równo i cicho. W eco drivingu spalanie w granicach 5,2 l/100km. Na "niemieckich" autostaradach z prędkością przelotową ok 180 spalanie jest na poziomie 8l. Za krótko mam auto, aby się wypowiedzieć więcej. Zrobiłem nim dopiero ok. 14000 km.
w sumie odniosłem się do tego bo są to dwa różne auta z zupełnie inną charakterystyka jeśli opierasz się na papierze to proponuję pojeździć jednym i drugim autem i wtedy widać różnice. I naprawdę są odczuwalne. Nie napisałeś nawet słowa o zaletach czy wadach silnika a jedynie o eksploatacji paliwa w insigni i komforcie jazdy która nawet że względu na komorę silnika jest bardziej komfortowa gdyż dźwięk jest bardziej na zewnątrz...

Awatar użytkownika
Robert0
Świeżak
Imię: Robert
Auto: Zafira C Tourer
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DTH

#8 Post autor: Robert0 »

Witam ! Mam ją od roku w tym samym roczniku. Musisz zwracać uwagę na DPF ( poczytaj na forum) i oring smoka oleju. Wadą wrodzoną jest 'zgrzyt w tylnych hamulcach. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#9 Post autor: Sebu$ »

qtom pisze: 21 kwie 2019, 08:52
Sebu$ pisze: 19 kwie 2019, 08:06 Od 2 miesięcy używam służbowo Insygnię z tym silnikiem. Przebieg 195000.
w sumie odniosłem się do tego bo są to dwa różne auta z zupełnie inną charakterystyka jeśli opierasz się na papierze to proponuję pojeździć jednym i drugim autem i wtedy widać różnice. I naprawdę są odczuwalne. Nie napisałeś nawet słowa o zaletach czy wadach silnika a jedynie o eksploatacji paliwa w insigni i komforcie jazdy która nawet że względu na komorę silnika jest bardziej komfortowa gdyż dźwięk jest bardziej na zewnątrz...
jak się skończysz nakręcać to daj znać ;)
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”