1.4t przebiegi na LPG
Moderator: Sebu$
-
- Świeżak
- Imię: Adam
- Auto: Zafira C 1.4 T
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14net
1.4t przebiegi na LPG
Mam zamiar założyć instalacje gazową Stag. Chciałbym się dowiedzieć ile macie przejechane na takich instalacjach i czy coś uległo uszkodzeniu przez LPG?
-
- Świeżak
- Imię: Radek
- Auto: Zafira Tourer Cosmo 1.4T
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Ja założyłem Lando Renzo Omegas pól roku temu. Przejechałem na razie 10tys to wszystko działa (odpukać) i niech tak zostanie.
Polecam nie oszczędzać na instalacji. Ta kasa i tak do Ciebie wróci.
Druga sprawa. Wybrać zakład który się na tym zna. I montował już w Zafirze Tourer.
U mnie nam wrażenie odbyło się to trochę po omacku. Gazownicy narzekali, że w tym aucie trzeba połowę rozebrać żeby założyć instalację. Więc długo to trwało i ich zarobek godzinowy był na pewno mniejszy niż oczekiwany.
Druga sprawa. Wielkość butli. U mnie w wersji 7 miejsc i zestaw naprawczy weszło tylko 42l. Co w praktyce daje ok 34-35l bo wchodzi ok 80 procent. O tyle lipa, że w praktyce co 300km jestem na stacji benzynowej. Spalanie mam kolo 10l przy normalnej jeździe w trybie mieszanym.
Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka
Druga sprawa. Wybrać zakład który się na tym zna. I montował już w Zafirze Tourer.
U mnie nam wrażenie odbyło się to trochę po omacku. Gazownicy narzekali, że w tym aucie trzeba połowę rozebrać żeby założyć instalację. Więc długo to trwało i ich zarobek godzinowy był na pewno mniejszy niż oczekiwany.
Druga sprawa. Wielkość butli. U mnie w wersji 7 miejsc i zestaw naprawczy weszło tylko 42l. Co w praktyce daje ok 34-35l bo wchodzi ok 80 procent. O tyle lipa, że w praktyce co 300km jestem na stacji benzynowej. Spalanie mam kolo 10l przy normalnej jeździe w trybie mieszanym.
- PolTor
- Przeglądacz
- Imię: Kris
- Auto: Zafira Tourer A14NET +AT
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A14NET
Jaką masz wersję auta, bo u mnie są dodatkowo drążki Watta i butla 35 wchodzi 28l .oct85 pisze:Ja założyłem Lando Renzo Omegas pól roku temu. Przejechałem na razie 10tys to wszystko działa (odpukać) i niech tak zostanie.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2020, 08:49 przez PolTor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
- Imię: Radek
- Auto: Zafira Tourer Cosmo 1.4T
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Zafira w tej najwyższej wersji. Cosmo/Innovation. Numerów silników nie znam. 1.4T 140km.
Gdzieś czytałem w internecie, że są zakłady, które montują to Tourer specjalne butle w niestandardowych wymiarach. Wtedy wejdzie więcej do Zafiry. Ja o tej opcji dowiedziałem się za pozno. Musiałbyś popytać przed montażem. Kilka stówek więcej a wizyty na stacji rzadsze...
Gdzieś czytałem w internecie, że są zakłady, które montują to Tourer specjalne butle w niestandardowych wymiarach. Wtedy wejdzie więcej do Zafiry. Ja o tej opcji dowiedziałem się za pozno. Musiałbyś popytać przed montażem. Kilka stówek więcej a wizyty na stacji rzadsze...
Tylko wtedy chyba demontują drążki Watta.oct85 pisze:Zafira w tej najwyższej wersji. Cosmo/Innovation. Numerów silników nie znam. 1.4T 140km.
- krzysiek0215
- Debiutant
- Imię: Krzysiek
- Auto: Opel Zafira c Cosmo
- Model: Zc
- Oznaczenie silnika: Z14NET
Mam drążki Watta w silniku 1.4 gaz brc butla 55 litrów w wersji 5 osobowej, wchodzi 43 litry gazu, ale niestety butla cofnieta na max pod zderzak i brak możliwości montażu haka, a myślałem o platformie rowerowej
- Czesław
- Zafiromaniak
- Imię: Czesław
- Auto: Meriva B 1,4 120 KM
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Nel
Mam silnik 1,4 NEL 120 KM Meriva B weszła butla 42 L, gazu wchodzi 34-35 L bagażnik na rowery mam w oryginale w zderzaku ,spala około 8 L jazda mieszanakrzysiek0215 pisze: ↑05 lip 2020, 22:18 Mam drążki Watta w silniku 1.4 gaz brc butla 55 litrów w wersji 5 osobowej, wchodzi 43 litry gazu, ale niestety butla cofnieta na max pod zderzak i brak możliwości montażu haka, a myślałem o platformie rowerowej
czesiek_ze
Wersja 7 osobowa + Watt =35l. Dokładnie mieście się tam gdzie dojazdowa nawet koszt pasował. Coś za coś.krzysiek0215 pisze:Mam drążki Watta w silniku 1.4 gaz brc butla 55 litrów w wersji 5 osobowej, wchodzi 43 litry gazu, ale niestety butla cofnieta na max pod zderzak i brak możliwości montażu haka, a myślałem o platformie rowerowej
-
- Mieszkaniec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira C 1.6 CNG Cosmo teraz LPG
- Oznaczenie silnika: A16XNT
Ja mam 7 osobową i weszła butla 77 litrów. Tylko ja nie miałem kosza, o i gazownicy musieli zdemontować ten "uchwyt" co był chyba do osłony. Osłonę mam, tylko jest zamontowana nieco niestandardowo.
Olbrzymia butla, możesz zrobić foto przy okazji.BQB pisze:Ja mam 7 osobową i weszła butla 77 litrów. Tylko ja nie miałem kosza, o i gazownicy musieli zdemontować ten "uchwyt" co był chyba do osłony. Osłonę mam, tylko jest zamontowana nieco niestandardowo.
-
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira C 1.4 ecoflex elite LPG
- Oznaczenie silnika: A14NET
Może komuś przy da się ta informacja: mam fabryczną instalacje Landi Renzo od OPLA. Zbiornik Stako LPG Twin Zylinder Tank 86l numer seryjny 172000815. Z napełnieniem na full pozwala pokonać dystans na poziomie 650 km