Grzybek w kolektorze dolotowym
Moderator: Sebu$
-
- Świeżak
- Imię: Adam
- Auto: Zafira C 1.4 T
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14net
Grzybek w kolektorze dolotowym
W piątek przymierzam się do wymiany pokrywy zaworów wraz z odmą i przy okazji chciałbym się dowiedzieć jak sprawdzić ten słynny grzybek? Jest dużo filmików w internetach ale nie znalazłem jak się dostać w Zafirze. Chyba że macie fajny patent na to
- PolTor
- Przeglądacz
- Imię: Kris
- Auto: Zafira Tourer A14NET +AT
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A14NET
Podszybie trzeba zdjąć i potem już ciężko uszczelnić. Jak przez sito się leje na silni. TTTM.Mentalway pisze:W piątek przymierzam się do wymiany pokrywy zaworów wraz z odmą i przy okazji chciałbym się dowiedzieć jak sprawdzić ten słynny grzybek? Jest dużo filmików w internetach ale nie znalazłem jak się dostać w Zafirze. Chyba że macie fajny patent na to
- mariusz_technik
- Mieszkaniec
- Model:
Kolego wyjaśnij dlaczego trzeba ściągać podszybie
Samą obecność grzybka można sprawdzić w minutę. Wystarczy zdjąć plastikowy przewód z króćca kolektora ssącego który jest tuż za pokrywą rozrządu, na górze (łączy kolektor z turbiną, taki karbowany plastikowy grubości kciuka), i może rzeczywiście zajrzeć tam ciężko bo nie wsuniesz głowy, ale można cyknąć fotkę telefonem...i wtedy wszystko widać na zdjęciu
A sprawdzenie tego grzybka jest jak najbardziej możliwe przy ściągniętej pokrywie zaworów - a kolega miał ją zamiar zmieniać i zmienił, bo czytałem inny temat
Więc po co podszybie ściągać nie rozumiem
Samą obecność grzybka można sprawdzić w minutę. Wystarczy zdjąć plastikowy przewód z króćca kolektora ssącego który jest tuż za pokrywą rozrządu, na górze (łączy kolektor z turbiną, taki karbowany plastikowy grubości kciuka), i może rzeczywiście zajrzeć tam ciężko bo nie wsuniesz głowy, ale można cyknąć fotkę telefonem...i wtedy wszystko widać na zdjęciu
A sprawdzenie tego grzybka jest jak najbardziej możliwe przy ściągniętej pokrywie zaworów - a kolega miał ją zamiar zmieniać i zmienił, bo czytałem inny temat
Więc po co podszybie ściągać nie rozumiem