Problemy z biegami

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
darek33
Świeżak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira C 1.6 CDTI
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B16DTH
Problemy z biegami

#1 Post autor: darek33 »

Witam wszystkich.
Od roku jestem posiadaczem Zafiry c 1.6. Do tej pory nic się nie działo. W grudniu zrobiłem duży przegląd z wymianą wszystkich płynów i filtrów z olejem w skrzyni włącznie. Po pewnym czasie zauważyłem, że rano biegi wchodzą jakoś ciężko, a jak nastały mrozy biegu nie można było wrzucić w ogóle do momentu rozgrzania silnika.
Pojechałem do mechanika i ten stwierdził, że trzeba wymienić jakieś linki bo zamarzają i się zużyły. Rzucił mi cenę w ok 1500 -1800 zł.
Chciał bym się dopytać czy nie ma innego sposobu na te linki np. nasmarowanie czy bezwzględnie je muszę wymieniać. Czy awaria tych linek może nastąpić tak nagle bez żadnego ostrzeżenia?
Ps. Na serwis nie żałowałem płyny i oleje mechanik wlewał z wyższej półki - silnik Motul skrzynia Fuchs.

tomek8308
Bywalec
Imię: Tomasz
Auto: Zafira C 1.6CDTI

#2 Post autor: tomek8308 »

Opisywałem już te problemy - poszukaj postów dotyczących problemów skrzyni F40. Jedz odo ASO Opla i kup oryginalny olej GM 1940004 następnie każ mechanikowi wymienić tego Fuchs-a na oryginał u mnie pomogło.

darek33
Świeżak
#3 Post autor: darek33 »

Dzięki za odpowiedź. Wszystko robiłem u mechanika w Legionowie polecało go kilku znajomych. Wydaje mi się, że się zna na robocie. Zadzwoniłem przed chwilą do niego i mówi, że to nie możliwe by winien był olej kilka razy naprawiał już takie usterki i na pewno to linki. Chodziło mi raczej o info czy można je jakoś taniej np. zregenerować.

tomek8308
Bywalec

#4 Post autor: tomek8308 »

Nie mówię że twój mechanik jest zły tak samo jak mój który też chciał wymieniać linki. Ale to do ciebie należy decyzja. Jeżeli twój mechanik jest w Legionowie to jadąc do niego możesz zatrzymać się na Modlińskiej w ASO tam jest sklep i kupić 2l oryginalnego oleju. Następnie każ mu wymienić olej w skrzyni na twoją odpowiedzialność. Ryzykujesz tym, że jak twój mechanik ma rację to stracisz 100zl za olej ale jak się myli zostaje ci w kieszeni 1500zł i możesz zażądać od mechanika zwrotu kasy którą mu zapłaciłeś za olej Fucha-a.
Ps. Do skrzyni wchodzi 1,8l tutaj więcej nie znaczy lepiej.
Powodzenia.

darek33
Świeżak
#5 Post autor: darek33 »

Jest w tym sens. W poniedziałek postaram się to załatwić kupię olej i pojadę do mechanika mam nadzieję że nie poczuje się urażony ale to przecież moja kasa.
W tygodniu temperatura nad ranem ma schodzić na - więc będę wiedział od razu czy pomogło.

Wi1974@interia.pl
Przeglądacz
Imię: Witek
Auto: Zafira taurer
Oznaczenie silnika: A14net

#6 Post autor: Wi1974@interia.pl »

Potwierdzam wersje Tomka ,ja mam oryginalny zalany i przy-20 był problem .

darek33
Świeżak
#7 Post autor: darek33 »

Właśnie wróciłem od mechanika. Olej zmieniony na oryginał GM. Mechanik nie miał żadnych obiekcji jednak stwierdził, że to nic nie da. Mam wrażenie, że biegi wchodzą jakoś bardziej gładko ale to może być tylko złudzenie po zmianie oleju. Tak naprawdę będzie wszystko wiadomo dopiero jutro rano. Dzisiaj myślałem, że nie odjadę, a przecież było tylko 0st. - 20 minut mordowania się ze skrzynią. Myślałem, że mnie coś trafi. W końcu weszła jedynka i kilometr na pierwszym biegu masakra, a potem jak by nigdy nic wszystko chodzi normalnie - po prostu masakra.

qrzyh
Bywalec
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: A20DTH

#8 Post autor: qrzyh »

U mnie rano po mrozie lewarek jak kamien, nie do ruszenia, po rozgrzaniu silnika wszystko ok, diagnoza - linki - koszt ok. 800zl. Nie chce martwic, ale mogly nalozyc sie dwie rzeczy.
Zafira C A20DTH + Corsa D A14XER

tomek8308
Bywalec

#9 Post autor: tomek8308 »

U mnie było podobnie. Może to będzie tylko olej ale jak by się okazało, że jednak musisz wymieniać linki to daj znać dam ci namiar na mechanika. Mi w zeszłym roku powiedział, że wymiana zamknie się do 1000zł więc zaoszczędzisz kilka stów. W nocy ma być mróz więc rano będziesz już pewnie wiedział czy to wina oleju.

darek33
Świeżak
#10 Post autor: darek33 »

No i wydaje się. że to jednak wina oleju była. Dziś rano żadnego problemu biegi wchodziły bez żadnego oporu jednym palcem. Pojeżdżę jeszcze kilka dni i zobaczę jak będzie ok to pojadę do mechanika - ciekaw jestem jego miny.
Wielkie dzięki taka głupota ale tysiak zostaje w kieszeni :D

tomek8308
Bywalec

#11 Post autor: tomek8308 »

Najlepsze że ten problem występuje tylko przy temperaturach ujemnych lub w okolicy 0 . I teraz ile jest osób które zmieniały olej latem i nie są w stanie powiązać wymiany oleju z problemami które mają zimą. A mechanik zmieni linki jak zorientuje się, że nic to nie dało zadzwoni gdzieś do ASO wymieni olej i uda, że naprawił. A człowiek biedniejszy o 1000zł. Jak to mówią kto pyta nie błądzi, a ryzyko nieraz się opłaca.

darek33
Świeżak
#12 Post autor: darek33 »

Testowałem przez ostatnie dni temperatura spadała w nocy do -6 i rano zero problemów z biegami wchodziły gładko. Więc wymiana oleju na oryginał pomogła. Nie wierzyłem, że olej może powodować takie problemy no ale faktom nie da się zaprzeczyć. Tomku masz rację jak bym zmienił olej latem to pewnie bym nawet tego nie powiązał i wymienił linki. Dzięki tobie zaoszczędziłem sporą kasę. Wiszę ci browara - mieszkamy niedaleko to daj znać podrzucę.
Ps. W poniedziałek podjadę do mechanika ciekaw jestem co powie mówił że wymiana oleju nic nie da, a tu taki numer jego mina będzie bezcenna he he.

tomek8308
Bywalec

#13 Post autor: tomek8308 »

Super ze wszystko jest OK. Piwkiem nie pogardzę jak się zrobi ciepło to się jakoś umówimy - mam VXDIAG więc zrobię ci przy okazji diagnostykę i rozszerzę wskazania komputera na zegarach. Co do mechanika to zapytaj się co proponuje - to on wlał ci zły olej i chciał naciągnąć na linki. Mój mechanik nie wziął za robociznę przy następnym przeglądzie jako zadość uczynienie.
PS. Mechanik musi się zawsze uczyć. Mój dopiero po czasie powiedział mi, że się dowiadywał u kolegów w ASO i problem z olejem może występować jak dobrze pamiętam od 2015 czy 2016 roku bo coś tam Opel poprawiał z pierwszym biegiem i jak się wleje zbyt lepki olej to się potrafi skleić przy niskich temperaturach.

Muody
Świeżak
Imię: Damian
Auto: Zafira Tourer Cosmo
Oznaczenie silnika: A20DTH

#14 Post autor: Muody »

A jak zachowywal wam sie lewarek? Mozna bylo ruszyc gora/dół ewent. na boki czy w kazdej pozycji byla walka? U mnie gora/dol chodzi bez problemu np. 1-2, 3-4. Jednak przesuniecie w bok np. z 2 na 3, 4 na 5 na zimnym to dramat. Po rozgrzaniu jest ok.

tomek8308
Bywalec

#15 Post autor: tomek8308 »

U mnie lewarek zachowywał się jak w smole. Jak był na biegu nie można było zrzucić na luz a z luzu nie dało się wrzucić żadnego biegu z tego co pamiętam najmniej siłowania buło z 3 i 4 najgorzej było z 1 i 2. Zanim zmieniłem olej zostawiałem samochód na 1 i rano jechałem jakiś kilometr dopiero lewarek zaczynał chodzić w miarę normalnie. Możliwe, że u ciebie będzie to coś innego. U mnie to nastąpiło następnego dnia po wymianie oleju u mechanika więc po prostu te linki mi nie pasowały i pojechałem do ASO.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”