Światła pozycyjne na klapie bagażnika
Moderator: Sebu$
- pijacko
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DTC
W trakcie wymiany żarówki światła cofania zauważyłem, że do czerwonego trójkącika nad lampą cofania dochodzą dwa przewody. W Zośce wyposażonej w światła LED ten trójkącik się świeci, w pojeździe ze zwykłymi światłami nie. Czy podłączał ktoś te światła?
- Załączniki
-
- led.png (98.75 KiB) Przejrzano 1775 razy
-
- tył.png (46 KiB) Przejrzano 1775 razy
- evolution1zafir
- Mieszkaniec
- Imię: EVO
- Auto: Opel Zafira C Cosmo
- Oznaczenie silnika: A20DT
- Mieszkaniec
- Imię: EVO
- Auto: Opel Zafira C Cosmo
Dziś zdemontowałem u siebie tą lampę i niestety nie ma oryginalnego gniazda pod żarówkę.
Jedyna opcja to wywiercić otwór pod bazę nowej żarówki i wtedy podpiąć przewód o którym wspomniano ewentualnie z oświetlenia tablicy rej. Jednak przed lepiej sprawdzić czy po podpięciu żarówki nie wyskoczy jakiś śmieszny canowski błąd. Ale czy robota warta świeczki? W/g mnie nie bo to będzie druciarstwo.
Jedyna opcja to wywiercić otwór pod bazę nowej żarówki i wtedy podpiąć przewód o którym wspomniano ewentualnie z oświetlenia tablicy rej. Jednak przed lepiej sprawdzić czy po podpięciu żarówki nie wyskoczy jakiś śmieszny canowski błąd. Ale czy robota warta świeczki? W/g mnie nie bo to będzie druciarstwo.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- radek12
- Przeglądacz
- Imię: Radek
- Auto: Zafira Tourer Exclusive 2.0CDTI manual
- Model: ZafiraC130KM96kW
Podobna historia z tylnymi lampami przeciwmgielnymi. Fabrycznie świeci tylko jedna,ta przy osi jezdni. Druga lampa to atrapa bez żarówki i zalana plastikiem bez możliwości jej włożenia. Auto angielskie jeździ po drugiej stronie i oś jezdni jest po przeciwnej stronie. Po kontroli auta przez Inspekcję Drogową w Polsce skończyło się tylko pouczeniem (jako że auto jest tranzytem), że nieświecąca lampa jest w sprzeczności z polskimi przepisami(prawdopodobnie też z europejskimi).pijacko pisze:W trakcie wymiany żarówki światła cofania zauważyłem, że do czerwonego trójkącika nad lampą cofania dochodzą dwa przewody. W Zośce wyposażonej w światła LED ten trójkącik się świeci, w pojeździe ze zwykłymi światłami nie. Czy podłączał ktoś te światła?
Wywiercenie otworu nic nie daje bo oprawka żarówki ma kilka różnych zaczepów, o różnych szerokościach i głębokościach i nie da się jej kupić oddzielnie(tylko z lampą). Kupiłem drugą nową lampę i przylutowałem do istniejącej. Potrzebny był wtyk TE Connectivity Amp Superseal 282080-1, 2 styki żeńskie 0.75-1.5mm2 20-16AWG TE Connectivity 183025-1, dwie żółte uszczelki na żyły przewodu TE Connectivity 281934-2, kilka metrów przewodu linki 2x0.5mm2, szczypce do zaciśnięcia styków i kilka cm koszulek termokurczliwych(może być taśma izolacyjna), zapalniczka do papierosów do zaciśnięcia koszulek termokurczliwych. Oryginalne żarówki zastąpiłem ledowymi i system elektryczny auta nie pokazuje błędów-wychodzi na to,że nie sprawdza tych żarówek.
Przy okazji, wszyscy podróżujący tranzytem, pamiętajcie aby mieć wszystko to co kraje przez które przejeżdżacie wymagają, czyli:
-Francja: apteczka, trójkąt, gaśnica, komplet zapasowych zewnętrznych żarówek po jednej na każdą, kamizelki odblaskowe po jednej na każdego pasażera-muszą być w kabinie auta-nie w bagażniku-w bagażniku=mandat, nalepka z tyłu auta z jakiego kraju auto pochodzi jeśli tablice rejestracyjne nie są unijne(polska flaga biało/czerwona + PL nie jest rozpoznawalny przez Unię Europejską i =mandat, znak unijny to 12 gwiazdek + PL), 2 alkotesty(trzeba mieć ale nie ma za brak mandatu), nalepki na przednie lampy minimalizujące oślepianie innych w przypadku auta angielskiego.
-Belgia, Holandia, Niemcy, Polska wszystko jak wymienione wyżej poza żarówkami, kamizelkami i alkotestami. Posiadanie tego uchroni Was przed wysokimi mandatami i zatrzymaniem auta-bez np nalepek w Niemczech, auto jest uznawane za niesprawne technicznie i nie może kontynuować jazdy.
Ostatnio zmieniony 07 maja 2017, 22:05 przez radek12, łącznie zmieniany 8 razy.