problem z abs

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Pcrb
Imię: Rafal
Auto: Zafira c 2.0 automat
Model: Zc
Oznaczenie silnika: Dtg20

problem z abs

#1 Post autor: Pcrb »

Hej mam problem bo zaswieciła mi sie w trakcie jazdy na autostradzie usterka esp i abs. komputer pokazał błąd czujnika abs lewe tylne koło. czujnik wymieniony wtyczka popryskana a błąd po skasowaniu nadal jest. czy ma ktos jakis pomysł?> wiecie gdzie sa jakies po drodze łączenia które warto sprawdzic? druga sprawa kto wie gdzie i jaki to jest przekażnik od klaksony>

macgaw24
Świeżak
Imię: maciej
Auto: Zafira C 2.0 CDTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20DTH

#2 Post autor: macgaw24 »

Hej, mam to samo. Czujnik nowy i ciągle błąd. Dziś podczas jazdy wyłączał się i włączał. No już nie wiem co to może być.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2018, 19:13 przez janekW67, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
oli
Świeżak
Imię: Robek
Auto: Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
#3 Post autor: oli »

U mnie też te kontrolki się zaświecają podczas jazdy, a gdy nacisnę klakson to od razu się zaświecają. Gdy wyłączę i włączę zapłon to kontrolki się już nie świecą. Mam tak od jakiegoś czasu i mimo sprawdzania, odłączania jednego klaksonu, drugiego klaksonu problem nie ustępuje. U mnie występuje błąd czujnika przedniego lewego koła. Zauważyłem że zdarza się to latem bardzo często, natomiast zimą sporadycznie.
Robek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”