Nie działa lewy przedni głośnik i nie słychać kierunkowskazu

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Paczu
Świeżak
Imię: Przemyslaw
Auto: Zafira C 1.4
Model: C
Oznaczenie silnika: B14NET

Nie działa lewy przedni głośnik i nie słychać kierunkowskazu

#1 Post autor: Paczu »

Ahoj!
Mam nietypowy problem.
Nie słychać nic z lewego przedniego głośnika - radia, kierunkowskazów itp.
Głośnik czasami zadziała, jak skręcam w prawo, jadę po dziurach lub naciskam kierownicę na dół...
Gdzie szukać usterki?

Pozdrawiam
Przemek

zibii
Przeglądacz
Imię: Zbigniew
Auto: Zafira C 2.0 CDTI
Model: Tourer
Oznaczenie silnika: A20DTH

#2 Post autor: zibii »

Witam,też to przerabiałem,miedzy drzwiami a słupkiem masz połączenie przewodów (tzw kostka),żeby mieć dobry dostęp zwolnij najpierw ogranicznik otwarcia drzwi a potem podważając zsuń gumową osłonę przewodów z słupka wtedy będziesz miał dobre dojście,rozłącz -przedmuchaj-połącz,jeśli nie zadziała to drugą rzecz którą bym sprawdził to połączenia wtyków do radia a tu już jest trochę zabawy,trzeba rozebrać przednia konsole,ja specjalnie do tego celu zamówiłem na aliexpresie komplet 4 plastikowych wyimaków do zafiry koszt nieduży jakieś 8 zeta ale miesiąc czekania na dostawę.

Paczu
Świeżak

#3 Post autor: Paczu »

To nie to. Ruszanie kostką nic nie daje. Nie działa też głośnik na podszybiu.
Naciskanie kierownicy powoduje odezwanie się głośników na chwilę...

Pozdrawiam
Przemek

zibii
Przeglądacz
Imię: Zbigniew
Auto: Zafira C 2.0 CDTI
Model: Tourer
Oznaczenie silnika: A20DTH

#4 Post autor: zibii »

W takim razie jest uszkodzona wiązka która idzie od radia do głośników a w twoim przypadku gdzieś pod licznikami.Niestety sporo rozbierania,ja zacząłbym od wyjęcia radia wtedy będziesz wiedział w którą stronę biegną kable,"po nitce do kłębka". Poza tym będziesz miał wtedy możliwość sprawdzenia multimetrem w którym kablu nie ma napięcia.

Paczu
Świeżak

#5 Post autor: Paczu »

Rozebrałem wszystko - wyciągnąłem radio, licznik - to nie to. Wszystkie kable są w wiązkach, całe, nic nie poprzecierane.
To ma jakiś związek z kierownicą - bez względu na położenie (regulacja góra/dół) - przyciśnięcie jej w dół powoduje odezwanie się głośników...

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#6 Post autor: Mariusz »

Paczu pisze: 10 lut 2019, 18:41 To ma jakiś związek z kierownicą - bez względu na położenie (regulacja góra/dół) - przyciśnięcie jej w dół powoduje odezwanie się głośników...
Nie wiem na ile to ma wspólnego z radiem, ale dźwięk kierunkowskazów emitowany jest z głośniczka w module CIM. Miałem jego usterkę. Wymieniłem głośniczek i jest ok. Odnośnie głośnika w drzwiach to nie mam pojęcia, ale skoro naciskasz kierownicę i zaczyna grać to może CIM ma coś z tym wspólnego.

Paczu
Świeżak

#7 Post autor: Paczu »

Problem rozwiązany - okazało się, że jakieś zwierzątko wlazło z prawej strony między kable w kabinie przy nogach pasażera...
P.S. Zafira C nie ma modułu CIM.

Pozdrawiam
Przemek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”