Wymiana Akumulatora
Moderator: Sebu$
Wymiana Akumulatora
Prośba o informacje jak wymontować akumulator w Zafirze z silnikiem 1.4
-
- Bywalec
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
mam nadzieje że nawet nie znając angielskiego będziesz wiedział o co chodzi
https://www.youtube.com/watch?v=OsdCyNFgRvU
najważniejsze najpierw odkręcasz MINUS, bo jak odkręcisz plus i dotkniesz nim lub kluczem gdzieś do metalowej części to będziesz miał spawarkę i możesz uszkodzić jakąś elektronikę
najlepiej na klemę MINUS nałożyć jakiś izolator (rękawiczka, worek, szmatą owinąć)
jak włożysz nowy to najpierw PLUSY a na końcu MINUS (może lekko iskierka przeskoczyć)
https://www.youtube.com/watch?v=OsdCyNFgRvU
najważniejsze najpierw odkręcasz MINUS, bo jak odkręcisz plus i dotkniesz nim lub kluczem gdzieś do metalowej części to będziesz miał spawarkę i możesz uszkodzić jakąś elektronikę
najlepiej na klemę MINUS nałożyć jakiś izolator (rękawiczka, worek, szmatą owinąć)
jak włożysz nowy to najpierw PLUSY a na końcu MINUS (może lekko iskierka przeskoczyć)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, 15:45 przez Morfi_pl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
- Model:
Witam. Zdarzyła mi się taka sytuacja, kilka dni temu zauważyłem że akumulator nie trzyma prądu i musiałem go doładować prostownikiem. Dzisiaj żona rano odpaliła auto, pojechała pod sklep, kiedy wróciła okazało się że Zafira nie chce odpalić, nie świeci się żadna kontrolka, dosłownie nic. Kiedy dotarłem na miejsce, pogrzebałem i zauważyłem luźną klemę na +, poruszałem, poszły iskry, dokręciłem i opel odpalił, pojechałem do domu. Po drodze zauważyłem że nie działa Radio Navi 900 (czarny ekran, zero dźwięku), nie ma w aucie też pikania kierunkowskazu, jak i innych dźwięków, np zapięcia pasów lub otwarcia drzwi. Kupiłem nowy akumulator i nadal to samo. Jaka może być tego przyczyna?
Ostatnio zmieniony 20 lis 2019, 12:23 przez lukasz_igi, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie trzeba przynajmniej w wersji bez SS.barg32 pisze:Cześć. Czy po wymianie rejestrowaliście w sterowniku nowy akumulator?
-
- Debiutant
- Imię: Patryk
- Auto: Zafira C 2,0 cdti Cosmo Panorama
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Nie trzeba nic rejestrować w wersji z ss też nie niedawno wymieniłem tylko należy pamiętać że do ss są odpowiednie baterie i tyle.