Mam problem radiem i telefonem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Pcrb
Imię: Rafal
Auto: Zafira c 2.0 automat
Model: Zc
Oznaczenie silnika: Dtg20

Mam problem radiem i telefonem

#1 Post autor: Pcrb »

Witam. Mam zafirze c, w miarę bogata wersja. Problem jest z połączeniem się telefonu z radiem i słuchanie muzyki z telefonu. Jeśli chodzi o zestaw głośnomówiący to laczy się odrazu i normalnie dzwo ie odbieram, przez mesengera też mogę dzwonić i odbierać, natomiast nie wiem jak połączyć i słuchać muzyki z telefonu np z YouTube. Macie jakieś pomysły. Telefon z androidem

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#2 Post autor: Sebu$ »

Musisz mieć w urządzeniu protokół A2DP - https://pl.wikipedia.org/wiki/Bluetooth_A2DP

Jeżeli go nie masz w radiu, to nie będziesz mógł odtwarzać muzyki z telefonu, YT itp ...

Ale zestaw głośno mówiący działać będzie. I nie ważne czy przez GSM czy też FB.

To tak na szybko ;)
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

callmenigel
Imię: Szczepan
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: B14NET

#3 Post autor: callmenigel »

Nie możesz podłączyć kablem i słuchać przez android auto ?

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator

#4 Post autor: Sebu$ »

callmenigel pisze: 09 sty 2020, 21:21 Nie możesz podłączyć kablem i słuchać przez android auto ?
Jeżeli ma AUX to może :lis:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek

Awatar użytkownika
radek12
Przeglądacz
Imię: Radek
Auto: Zafira Tourer Exclusive 2.0CDTI manual
Model: ZafiraC130KM96kW
Oznaczenie silnika: A20DT
#5 Post autor: radek12 »

Sebu$ pisze: 08 sty 2020, 18:09 Musisz mieć w urządzeniu protokół A2DP - https://pl.wikipedia.org/wiki/Bluetooth_A2DP

Jeżeli go nie masz w radiu, to nie będziesz mógł odtwarzać muzyki z telefonu, YT itp ...
A2DP ma każdy zestaw audio bluetooth Opla w standardzie. Jeśli ma bluetooth to i ma A2DP.
1.Ściągnij na telefon i zainstaluj ze Sklepu Play jakąś darmową aplikację do słuchania radia np. radio.pl albo tunein
2.Sparuj telefon i zestaw audio samochodu przez bluetooth.
Po sparowaniu sprawdź w funkcjach bluetooth pod sparowaną nazwą(u mnie jest Vauxhall u Ciebie pewnie będzie Opel) są zaznaczone wszystkie funkcje: dźwięk rozmowy telefonicznej, dźwięk multimediów, udostępnianie kontaktów.
3.Włącz muzykę z aplikacji radio.pl albo tunein
4.Wciśnij przycisk aux w zestawie audio auta
Jeśli nie pomaga, zrestartuj(wyłącz/włącz) telefon i powtórz kroki 1-4. Przed parowaniem telefonu i auta pozamykaj wszystkie aplikacje i ekrany działające w tle bo to może przeszkodzić w wyświetleniu komunikatu potwierdzającego parowanie.
Przy okazji-mam auto z 2015 i oryginalne audio z bluetooth Opla i słuchając muzyki przez bluetooth zestawu audio auta nie działa poprawnie dzwonienie i książka telefoniczna. Przy słuchaniu radia FM/DAB z samochodu(nie przez bluetooth) jest ok. Podejrzewam że jakiś błąd w oprogramowaniu zestawu audio. Ale to już kwestia wizyty u "magika" od elektroniki i sprawdzenia wersji firmware i ewentualna jego aktualizacja.

Dodano po 23 minutach 21 sekundach:
Pcrb pisze: 08 sty 2020, 10:32 Witam. Mam zafirze c, w miarę bogata wersja. Problem jest z połączeniem się telefonu z radiem i słuchanie muzyki z telefonu. Jeśli chodzi o zestaw głośnomówiący to laczy się odrazu i normalnie dzwo ie odbieram, przez mesengera też mogę dzwonić i odbierać, natomiast nie wiem jak połączyć i słuchać muzyki z telefonu np z YouTube. Macie jakieś pomysły. Telefon z androidem
Fabryczny zestaw audio Opla czy firm trzecich dodany przez Ciebie? Jaki telefon i wersja androida?
Ostatnio zmieniony 16 sty 2020, 23:56 przez radek12, łącznie zmieniany 8 razy.

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator

#6 Post autor: Sebu$ »

radek12 pisze: 16 sty 2020, 10:52 A2DP ma każdy zestaw audio bluetooth Opla w standardzie. Jeśli ma bluetooth to i ma A2DP.
Zapomniałeś dopisać, że chodzi o ZC :lis:

Nie każdy BT ma A2DP - no chyba, że jest lecz zablokowany, niewidoczny itp dla użytkownika.

W mojej ZB z radiem CD70 NAVI nie znalazłem tego protokołu - a zgodnie z Twoim stwierdzeniem powinien mieć.

p.s. w moich służbowych Fordziszonach z BT również nie było A2DP. Nie miałem go też w Insygni.
Obrazek

Awatar użytkownika
radek12
Przeglądacz
#7 Post autor: radek12 »

Sebu$ pisze: 16 sty 2020, 17:50
radek12 pisze: 16 sty 2020, 10:52 A2DP ma każdy zestaw audio bluetooth Opla w standardzie. Jeśli ma bluetooth to i ma A2DP.
Nie zapomniałem bo temat dotyczy Zafiry C a nie B. Wszystkie moduły bluetooth w Zafirach C mają A2DP.

Awatar użytkownika
PolTor
Przeglądacz
Imię: Kris
Auto: Zafira Tourer A14NET +AT
Model: C
Oznaczenie silnika: A14NET

#8 Post autor: PolTor »

radek12 pisze:
Nie zapomniałem bo temat dotyczy Zafiry C a nie B. Wszystkie moduły bluetooth w Zafirach C mają A2DP.
Nieprawda w NAVI 900 nie ma A2DP.

Awatar użytkownika
radek12
Przeglądacz
#9 Post autor: radek12 »

PolTor pisze: 21 sty 2020, 22:18
radek12 pisze:
Nieprawda w NAVI 900 nie ma A2DP.
Opierałem się na info otrzymane od Vauxhall-a Wielka Brytania w roku 2015 kiedy kupowałem samochód. Widać albo na Polskę jest inne wyposażenie albo coś się zmieniło od tego czasu.
A2DP.JPG
Ostatnio zmieniony 25 sty 2020, 22:08 przez radek12, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”