Mam problem radiem i telefonem
Moderator: Sebu$
-
- Imię: Rafal
- Auto: Zafira c 2.0 automat
- Model: Zc
- Oznaczenie silnika: Dtg20
Mam problem radiem i telefonem
Witam. Mam zafirze c, w miarę bogata wersja. Problem jest z połączeniem się telefonu z radiem i słuchanie muzyki z telefonu. Jeśli chodzi o zestaw głośnomówiący to laczy się odrazu i normalnie dzwo ie odbieram, przez mesengera też mogę dzwonić i odbierać, natomiast nie wiem jak połączyć i słuchać muzyki z telefonu np z YouTube. Macie jakieś pomysły. Telefon z androidem
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Musisz mieć w urządzeniu protokół A2DP - https://pl.wikipedia.org/wiki/Bluetooth_A2DP
Jeżeli go nie masz w radiu, to nie będziesz mógł odtwarzać muzyki z telefonu, YT itp ...
Ale zestaw głośno mówiący działać będzie. I nie ważne czy przez GSM czy też FB.
To tak na szybko
Jeżeli go nie masz w radiu, to nie będziesz mógł odtwarzać muzyki z telefonu, YT itp ...
Ale zestaw głośno mówiący działać będzie. I nie ważne czy przez GSM czy też FB.
To tak na szybko
-
- Imię: Szczepan
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: B14NET
Nie możesz podłączyć kablem i słuchać przez android auto ?
- radek12
- Przeglądacz
- Imię: Radek
- Auto: Zafira Tourer Exclusive 2.0CDTI manual
- Model: ZafiraC130KM96kW
- Oznaczenie silnika: A20DT
A2DP ma każdy zestaw audio bluetooth Opla w standardzie. Jeśli ma bluetooth to i ma A2DP.Sebu$ pisze: ↑08 sty 2020, 18:09 Musisz mieć w urządzeniu protokół A2DP - https://pl.wikipedia.org/wiki/Bluetooth_A2DP
1.Ściągnij na telefon i zainstaluj ze Sklepu Play jakąś darmową aplikację do słuchania radia np. radio.pl albo tunein
2.Sparuj telefon i zestaw audio samochodu przez bluetooth.
Po sparowaniu sprawdź w funkcjach bluetooth pod sparowaną nazwą(u mnie jest Vauxhall u Ciebie pewnie będzie Opel) są zaznaczone wszystkie funkcje: dźwięk rozmowy telefonicznej, dźwięk multimediów, udostępnianie kontaktów.
3.Włącz muzykę z aplikacji radio.pl albo tunein
4.Wciśnij przycisk aux w zestawie audio auta
Jeśli nie pomaga, zrestartuj(wyłącz/włącz) telefon i powtórz kroki 1-4. Przed parowaniem telefonu i auta pozamykaj wszystkie aplikacje i ekrany działające w tle bo to może przeszkodzić w wyświetleniu komunikatu potwierdzającego parowanie.
Przy okazji-mam auto z 2015 i oryginalne audio z bluetooth Opla i słuchając muzyki przez bluetooth zestawu audio auta nie działa poprawnie dzwonienie i książka telefoniczna. Przy słuchaniu radia FM/DAB z samochodu(nie przez bluetooth) jest ok. Podejrzewam że jakiś błąd w oprogramowaniu zestawu audio. Ale to już kwestia wizyty u "magika" od elektroniki i sprawdzenia wersji firmware i ewentualna jego aktualizacja.
Dodano po 23 minutach 21 sekundach:
Fabryczny zestaw audio Opla czy firm trzecich dodany przez Ciebie? Jaki telefon i wersja androida?Pcrb pisze: ↑08 sty 2020, 10:32 Witam. Mam zafirze c, w miarę bogata wersja. Problem jest z połączeniem się telefonu z radiem i słuchanie muzyki z telefonu. Jeśli chodzi o zestaw głośnomówiący to laczy się odrazu i normalnie dzwo ie odbieram, przez mesengera też mogę dzwonić i odbierać, natomiast nie wiem jak połączyć i słuchać muzyki z telefonu np z YouTube. Macie jakieś pomysły. Telefon z androidem
Ostatnio zmieniony 16 sty 2020, 23:56 przez radek12, łącznie zmieniany 8 razy.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Zapomniałeś dopisać, że chodzi o ZC
Nie każdy BT ma A2DP - no chyba, że jest lecz zablokowany, niewidoczny itp dla użytkownika.
W mojej ZB z radiem CD70 NAVI nie znalazłem tego protokołu - a zgodnie z Twoim stwierdzeniem powinien mieć.
p.s. w moich służbowych Fordziszonach z BT również nie było A2DP. Nie miałem go też w Insygni.
- radek12
- Przeglądacz
- Imię: Radek
- Auto: Zafira Tourer Exclusive 2.0CDTI manual
- Model: ZafiraC130KM96kW
- Oznaczenie silnika: A20DT
Opierałem się na info otrzymane od Vauxhall-a Wielka Brytania w roku 2015 kiedy kupowałem samochód. Widać albo na Polskę jest inne wyposażenie albo coś się zmieniło od tego czasu.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2020, 22:08 przez radek12, łącznie zmieniany 1 raz.