Moduł wycieraczek przednich
Moderator: Sebu$
- misio112
- Świeżak
- Imię: Robert
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Moduł wycieraczek przednich
Witam. Czy ktoś się orientuje gdzie jest zamontowany moduł wycieraczek przednich?? Przypuszczam, że on padł. Kod błędu B371C silnik wycieraczek przedniej szyby 2, usterka funkcji, Stałe. Ktoś ma jakiegoś pomysł ??
Ostatnio zmieniony 12 gru 2022, 19:58 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem literówki
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Musisz rozebrać podszybie i sprawdzić mechanizm wycieraczek ,możliwe że cięgna są zatarte i padł silnik co było częstą przyczyną w VW golf i passatach
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
- rbb4
- Debiutant
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira Tourer 2.0 CDTI
- Model: ZC
Każda wycieraczka ma osobny silnik. Może wtyczka ci zawilgotniała. U mnie wycieraczki chodziły jak chciały. Raz działały raz nie. Rozebrałem podszybie i spryskałem cięgna WD40 i pomogło. U mnie było tak że ciągną się zatarły i jak silnik nie dawał rady to odcinało zasilanie.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2022, 19:59 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
- rbb4
- Debiutant
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira Tourer 2.0 CDTI
Sprawdź także bezpieczniki.
Dodano po 2 minutach 12 sekundach:
Dodano po 2 minutach 12 sekundach:
https://www.google.com/amp/s/www.autoge ... hemat/amp/rbb4 pisze:Sprawdź także bezpieczniki.
- misio112
- Świeżak
To pierwszą rzeczą było a dzięki za podpowiedź.rbb4 pisze: ↑04 lis 2020, 15:08 Sprawdź także bezpieczniki.
Dodano po 2 minutach 12 sekundach:https://www.google.com/amp/s/www.autoge ... hemat/amp/rbb4 pisze:Sprawdź także bezpieczniki.
- misio112
- Świeżak
Potwierdzam. Każda wycieraczka ma swój silnik. No cóż ja sprawdziłem silniki (OK) nic nie zatarte. Tylna wycieraczka załącza przekaźnik - tylko jest problem ze zlokalizowaniem. Wyciągnąłem wszystkie ze skrzynki bezpieczników a on "tyka" dalej. Doszedłem do wniosku, że mogą znajdować się pod skrzynką. Pod kierownicą nic nie ma. Miał ktoś z tym styczność??
-
- Bywalec
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira C 1.6CDTI
- Oznaczenie silnika: B16DTH
Kod błędu który podajesz B371C mówi, że silnik 2 powinien to być prawy - nie komunikuje się ze sterownikiem. Silnik musi posiadać we wtyczce 4 przewody dwa grube doprowadzają napięcie, a dwa cienkie to komunikacja ze sterownikiem. Albo zaśniedziała wtyczka albo padł w silniku moduł komunikacyjny. Po prostu nie wysyła informacji - sterownik go nie widzi więc nie pozwala uruchomić wycieraczek bo nie zna ich położenia stwierdza mogą się uszkodzić. Teoretycznie jak odepniesz wtyczkę od sprawnej wycieraczki to powinien pojawić się drugi kod błędu dotyczący wycieraczki 1.
- misio112
- Świeżak
Dokładnie. Jestem po konsultacji z elektrykiem i potwierdził, że padła elektronika silnika drugiego. Już zamówiony, jak zadziała napiszę.tomek8308 pisze: ↑09 lis 2020, 06:56 Kod błędu który podajesz B371C mówi, że silnik 2 powinien to być prawy - nie komunikuje się ze sterownikiem. Silnik musi posiadać we wtyczce 4 przewody dwa grube doprowadzają napięcie, a dwa cienkie to komunikacja ze sterownikiem. Albo zaśniedziała wtyczka albo padł w silniku moduł komunikacyjny. Po prostu nie wysyła informacji - sterownik go nie widzi więc nie pozwala uruchomić wycieraczek bo nie zna ich położenia stwierdza mogą się uszkodzić. Teoretycznie jak odepniesz wtyczkę od sprawnej wycieraczki to powinien pojawić się drugi kod błędu dotyczący wycieraczki 1.
- misio112
- Świeżak
I po bólu. Wymiana silnika nic nie wniosła. Komputerem nie byłem wstanie "ruszyć" przekaźnika wycieraczek. Okazało się, że oba silniki musza się komunikować, a nie robiły tak ponieważ uszkodził się kabel pomiędzy nimi. Temat ogarnięty można śmigać w deszczu.