ZC Tempomat - nie działa

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#16 Post autor: Sebu$ »

Roobsoon pisze: 18 mar 2020, 07:31 Ok temat rozwiązany.
Jedziemy wciskamy przycisk tempomatu i zapala się biała ikonka. Następnie pokrętłem w dół Set/- kontrolka zapala sie na zielono i wtedy już działa tempomat. Przy hamowaniu tempomat wyłącza się ale dalej pali się kontrolka na biało
Podobnie jest w Insygni. Włączając tempomat jest on włączony, ale nie aktywny. Należy aktywować go klikając przyrost prędkości. Każde naciśnięcie pedału sprzęgła lub hamulca przełącza go w tryb "uśpienia".
W ZA, ZB włączamy tempomat przyciskając przyrost prędkości i już jest włączony. Naciśnięcie pedału sprzędła, hamulca lub dolnego przycisku w tempomacie wyłącza go.
Chyba się nie pomyliłem ;)
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

qtom
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Auto: Zafira
Model: ZCfl
Oznaczenie silnika: b20dth

#17 Post autor: qtom »

jedno sprostowanie sprzęgło usypia z opóźnieniem przynajmniej tak jest w ASTRZE J ZAFIRZE C

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#18 Post autor: Czesław »

BQB pisze: 17 mar 2020, 20:51 W Zafira C przy manualniej skrzyni biegów tak jest. I tego modelu dotyczy temat.
Zresztą często robię tak, że np mam 4 bieg, uruchamiamy tempomat, na tempomacie daję gałkę w górę i trzymam, aby przyśpieszyć, jak obroty wzrosną, aby zmienić bieg, to wciskamy sprzęgło, wbijamy bieg i dalej przyśpieszam. Proponuję sprawdzić, a dopiero potem się wypowiadać.
A ja proponuje trochę grzeczniej, nie wiedziałem że ZC czujnik na sprzęgle działa z opóźnieniem a na forum nie odpowiadają wybitni znawcy danego modelu tylko forumowicze znający temat z własnego doświadczenia :zolta:
czesiek_ze

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#19 Post autor: Sebu$ »

BQB pisze: 17 mar 2020, 20:51 Zresztą często robię tak, że np mam 4 bieg, uruchamiamy tempomat, na tempomacie daję gałkę w górę i trzymam, aby przyśpieszyć
nie prościej przyspieszyć pedałem gazu ?

p.s.
Dobrze, że po mieście nie jeździsz na tempomacie i ruszając spod świateł dajesz gałkę w górę .....
BQB pisze: 17 mar 2020, 20:51 jak obroty wzrosną, aby zmienić bieg, to wciskamy sprzęgło, wbijamy bieg i dalej przyśpieszam.
zapomniałeś napisać, że cały czas trzymasz tempomat, aby przyspieszyć - znaczy się automat trzyma :lis:

BQB pisze: 17 mar 2020, 20:51 Proponuję sprawdzić, a dopiero potem się wypowiadać.
Taki jesteś fenomen, ideał, znawca ?

Czy teraz potwierdzisz swoją wypowiedź o zaślepce haka w zderzaku przednim do ZA OPC ?

Twoja wypowiedz : viewtopic.php?p=450543#p450543 - rozumiem, że sprawdziłeś skoro się wypowiedziałeś :lis:

:zolta:
Ostatnio zmieniony 19 mar 2020, 20:34 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

qtom
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Auto: Zafira
Model: ZCfl
Oznaczenie silnika: b20dth

#20 Post autor: qtom »

nie wiem jak jest w innych Zafirach ale pisałem już w jednym temacie zafira C jest innym autem niż Zafira A i B nie dotyczy to tylko wyglądu ale większości rozwiązań które zostały wdrożone wraz z premiera Insigni
BQB pisze: 18 mar 2020, 00:33 Strona 195 I 199, tylko się pomyliłem z prędkością bo wpisana jest wartość 180km/H i minimalna 50km/H i w tych wartościach można go włączyć. Natomiast po włączeniu jak zmniejszy się prędkość do poniżej 30km/h i zwiększy się do ponad 200 to tempomat się wyłączy. Miałeś natomiast rację, bo w instrukcji też jest napisane, że jak sprzęgło wciskamy na kilka sekund, to też wyłączy. Jutro to zweryfikuję.
proponuje przeczytać instrukcje i dokładnie przeanalizować to co napisałeś a nawet wziąć słowniczek jeśli nie rozumiemy znaczenia slow tam zapisanych.
Dla potomnych mamy dwa rodzaje tempomatu na upartego 3
1 i 2 dto manualny o którym ja pisałem występuje w skrzyni manualnej może być wzbogacony o system antykolizyjny który go wyłączy dlatego oznaczyłem go w dwóch wersjach nie ma ograniczeń opisanych przez BQB
3 to Aktywny auto utrzymuje zadana prędkość oraz odległości od uprzedzającego nas auta wytracając ta prędkość lub przyspieszając i działa to w zakresie od do wpisanej w instrukcji i dotyczy to tylko skrzyni automatycznej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”