palace sie swiatlo wsteczne

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
macgaw24
Świeżak
Imię: maciej
Auto: Zafira C 2.0 CDTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20DTH

palace sie swiatlo wsteczne

#1 Post autor: macgaw24 »

Kochani jestem na majowce z dzieciakami we wrocku, jest niedziela nikogo tu nie znam.
problem polega na tym iz pala mi sie ciagle swialta wsteczne....? nie ma znaczenia czy jade do tylu czy do przodu.

czy jest bezpiecznik ktory odpowiada tylko za te swiatla i moglbym go wyciagnac do powrotu do domu? ew gdzie sie znajduje?
w instrukcji nie znalazlem bezpiecznika od tego, byc moze jest to powiazane z innym oswietleniem.. dzieki za pomoc

macgaw24
Świeżak

#2 Post autor: macgaw24 »

poszedlem za twoja rada wyciagnac zarowke, przestawilem auto w cien bo straszny upal i co?... swiatla sie nie pala.... dramat, usterki nie ma, nie mam pojecia juz co sie dzieje w tym aucie. to samo mialem a czujnikiem abs-u, zima usterka co chwile.... zrobilo sie cieplo i gdzies od polowy marca usterki brak..

ves
Przeglądacz
Imię: Łukasz
Auto: zafira
Model: tourer
Oznaczenie silnika: Z16LET
Kontakt:

#3 Post autor: ves »

Jak wyciagniesz zarowke to przerwiesz obwod wiec inne swiatla moga nie dzialac, wsadzenie niewlasciwej zarowki tez moze doprowadzic do wariowania swiatel np. przy wciskaniu hamulca zapalaja sie przednie swiatla :) sprawdzone kiedys osobiscie w innym aucie. Owin zarowke tasma izolacyjna tak zeby nie bylo widac ze swieci a po powrocie do elektryka.

qtom
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Auto: Zafira
Model: ZCfl
Oznaczenie silnika: b20dth

#4 Post autor: qtom »

owiń żarówkę taśmą i spal auto. przecież żarówka grzeje wywal żarówkę pokaże ci błąd spalonej żarówki i wracaj do domu jeśli nadal świeci a tak odnośnie problemu może czujnik wstecznego się zawiesił.

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#5 Post autor: Sebu$ »

qtom pisze: 06 maja 2018, 21:57 owiń żarówkę taśmą i spal auto.
czy Wy jesteście jeszcze na grillu alkoholowym ?
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

macgaw24
Świeżak

#6 Post autor: macgaw24 »

dzis wracalem z wrocka i ludzi mi pokazuja ze pala mi sie wsteczne swiatla.... wczoraj kilka godzin jeszcze jechalem i bylo dobrze....
wyciaggnalem zarowki od wstecznych na razie, co mnie zdziwilo.... komp mi nic nie pokazuje ze nie mam zarowek ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”