Ahoj!
Mam nietypowy problem.
Nie słychać nic z lewego przedniego głośnika - radia, kierunkowskazów itp.
Głośnik czasami zadziała, jak skręcam w prawo, jadę po dziurach lub naciskam kierownicę na dół...
Gdzie szukać usterki?
Pozdrawiam
Przemek
Nie działa lewy przedni głośnik i nie słychać kierunkowskazu
Moderator: Sebu$
-
- Przeglądacz
- Imię: Zbigniew
- Auto: Zafira C 2.0 CDTI
- Model: Tourer
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Witam,też to przerabiałem,miedzy drzwiami a słupkiem masz połączenie przewodów (tzw kostka),żeby mieć dobry dostęp zwolnij najpierw ogranicznik otwarcia drzwi a potem podważając zsuń gumową osłonę przewodów z słupka wtedy będziesz miał dobre dojście,rozłącz -przedmuchaj-połącz,jeśli nie zadziała to drugą rzecz którą bym sprawdził to połączenia wtyków do radia a tu już jest trochę zabawy,trzeba rozebrać przednia konsole,ja specjalnie do tego celu zamówiłem na aliexpresie komplet 4 plastikowych wyimaków do zafiry koszt nieduży jakieś 8 zeta ale miesiąc czekania na dostawę.
-
- Świeżak
- Imię: Przemyslaw
- Auto: Zafira C 1.4
- Model: C
- Oznaczenie silnika: B14NET
To nie to. Ruszanie kostką nic nie daje. Nie działa też głośnik na podszybiu.
Naciskanie kierownicy powoduje odezwanie się głośników na chwilę...
Pozdrawiam
Przemek
Naciskanie kierownicy powoduje odezwanie się głośników na chwilę...
Pozdrawiam
Przemek
-
- Przeglądacz
- Imię: Zbigniew
- Auto: Zafira C 2.0 CDTI
- Model: Tourer
- Oznaczenie silnika: A20DTH
W takim razie jest uszkodzona wiązka która idzie od radia do głośników a w twoim przypadku gdzieś pod licznikami.Niestety sporo rozbierania,ja zacząłbym od wyjęcia radia wtedy będziesz wiedział w którą stronę biegną kable,"po nitce do kłębka". Poza tym będziesz miał wtedy możliwość sprawdzenia multimetrem w którym kablu nie ma napięcia.
-
- Świeżak
Rozebrałem wszystko - wyciągnąłem radio, licznik - to nie to. Wszystkie kable są w wiązkach, całe, nic nie poprzecierane.
To ma jakiś związek z kierownicą - bez względu na położenie (regulacja góra/dół) - przyciśnięcie jej w dół powoduje odezwanie się głośników...
To ma jakiś związek z kierownicą - bez względu na położenie (regulacja góra/dół) - przyciśnięcie jej w dół powoduje odezwanie się głośników...
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Nie wiem na ile to ma wspólnego z radiem, ale dźwięk kierunkowskazów emitowany jest z głośniczka w module CIM. Miałem jego usterkę. Wymieniłem głośniczek i jest ok. Odnośnie głośnika w drzwiach to nie mam pojęcia, ale skoro naciskasz kierownicę i zaczyna grać to może CIM ma coś z tym wspólnego.
-
- Świeżak
Problem rozwiązany - okazało się, że jakieś zwierzątko wlazło z prawej strony między kable w kabinie przy nogach pasażera...
P.S. Zafira C nie ma modułu CIM.
Pozdrawiam
Przemek
P.S. Zafira C nie ma modułu CIM.
Pozdrawiam
Przemek