Centralny wyśwetlacz

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Adamsky
Świeżak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DTH

Centralny wyśwetlacz

#1 Post autor: Adamsky »

Witam. Od początku posiadania Zafiry, borykam się z jasnością wyświetlacza centralnego. Chodzi o tryb dzień/noc. Przykład. Godzina 20. Wsiadam do samochodu, czujnik zmierzchu działa - światła mijania świecą. Zaś wyswietlacz centralny zdaje się mieć za nic wrzechogarniajacą ciemność na dworze i razi jasnymi barwami z trybu dziennego. Dodam, że ustawiony jest w tryb automatyczny jak i pokrętło włącznika świateł. Interwencja pokrętłem jasności podświetlenia deski daje efekt i wyświetlacz przechodzi w tryb wyświetlania nocnego. Nie zawsze się tak dzieje. Czasem działa wszystko jak należy. Ten typ tak ma czy macie jakieś rady?
Ostatnio zmieniony 02 mar 2020, 04:13 przez Adamsky, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
franki
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
Oznaczenie silnika: NEL14

#2 Post autor: franki »

U mnie jest tak że w trybie dziennym świeci najjaśniej i nie da się tego zmniejszyć. Natomiast w trybie nocnym mam ustawione przyciemnienie. I teraz u mnie w momencie gdy zadziała czujnik zmierzchu podświetlenie słabnie
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport

Adamsky
Świeżak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI
Oznaczenie silnika: A20DTH

#3 Post autor: Adamsky »

Podczas jazdy raczej nie ma z tym problemu. Ekran przejdzie w tryb nocny, jeśli na zewnątrz jest dostatecznie ciemno. Najwiekszy problem jest przy rozpoczęciu jazdy w godzinach wieczornych i niekiedy nocnych. Czasem to zadziała... Chociaż częściej musze interweniować tym pokrętłem jasności. Gdy światła mijania swiecą, ekran jest ciemniejszy ale wciąż w trybie wyświetlania dziennego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”