Drgania kierownicy przy ok 120-140
Moderator: Sebu$
Drgania kierownicy przy ok 120-140
Witajcie. Udało mi się przeskoczyć z Zafiry A na C. Byłem zadowolony dopóki nie zmieniłem opon zimowych na letnie. I tu pojawił się problem jak w temacie. Oczywiście pierwsze podejrzenie - wyważenie kół. Nawet wyważenie z testem drogowym nie pomogło. Druga diagnoza-Krzywe felgi. Owszem jedną trzeba było wyprostować ale to nie pomogło. W międzyczasie kupiłem nowe opony letnie, gdyż padło podejrzenie, ze auto długo stało w komisie i wybuliło opony. Kolejna diagnoza Półoś. Niestety wciąż drgania. Tulei tylnich wahacza na szczęście nie wymieniałem mimo sugestii niektórych mechaników. Z dusza na ramieniu pojechałem do Panów od układu kierowniczego by ostatecznie skusić się na wymianę maglownicy. Na szczęście to naprawdę byli fachowcy i zajęli się najpierw śrubami regulacyjnymi w układzie kierowniczym. Pół godzinki roboty, dokręcone trzy śruby, wydane 50Pln i znów cieszę się jazda Zafira. Pozdrawiam i nikomu nie życzę drgań gdyż można pół zawieszenia wymienić i nadal nie trafić...
gagatek693, Mam podobny objaw drgania na kierownicy 120-150 km/h. Moja Zafira C to 1.4 LPG 140KM 2013 44000 km. Napisałeś
"Na szczęście to naprawdę byli fachowcy i zajęli się najpierw śrubami regulacyjnymi w układzie kierowniczym"
Możesz przybliżyć o jakie "śruby regulacyjne w układzie kierowniczym" chodziło?
Problemu nie mogę zdiagnozować przez 1,5 roku po zakupie.
Irek.
"Na szczęście to naprawdę byli fachowcy i zajęli się najpierw śrubami regulacyjnymi w układzie kierowniczym"
Irek.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
-
- Bywalec
- Imię: Forfiter
- Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance + LPG STAG
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
gagatek693, Mam podobny objaw drgania na kierownicy 120-150 km/h. Moja Zafira C to 1.4 LPG 140KM 2013 44000 km. Napisałeś
Irek.
Irek.
-
- Debiutant
- Imię: Jurek
- Auto: Opel Zafira Tourer 2,0 EcoFlex
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Witajcie... Hmmm to dziwne co piszecie, bo ja mam w swojej już ponad 160 kkm i jakoś nie odczuwam drgań przy wyższych prędkościach (a S8 regularnie pomykam w podanym zakresie prędkości)... Miałem wycie na pewnym etapie, ale kwestia dotyczyła opon.
Albo po prostu na tym etapie juz mniej słucham i czuję ))
Pozdrawiam J.
Albo po prostu na tym etapie juz mniej słucham i czuję ))
Pozdrawiam J.
Pozdrówka
J.
Always look at the bright side of life )))
J.
Always look at the bright side of life )))
- PolTor
- Przeglądacz
- Imię: Kris
- Auto: Zafira Tourer A14NET +AT
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A14NET
U mnie też delikatnie drga ale tylko na letnich kołach na zimowych nie zauważam problemu (może z racji, że jest miękka guma i bardziej amortyzuje drgania). Też jestem ciekawy o jakie śruby chodzi. Może ktoś ma skan maglownicy z dokumentacji serwisowej.IRU pisze:gagatek693, Mam podobny objaw drgania na kierownicy 120-150 km/h. Moja Zafira C to 1.4 LPG 140KM 2013 44000 km. Napisałeś
Irek.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2017, 23:16 przez PolTor, łącznie zmieniany 2 razy.
W sprawie drgań. Nie będę się wymądrzał bo pod auto na kanale nie wchodziłem. Zrobili to Panowie z firmy Auto Układ pod Lublinem. Byłem już nastawiony na wymianę maglownicy a tu taka niespodzianka! Wygooglujcie nr tel i tam spytajcie fachowców. Pozdrawiam!
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
u Ciebie znalazłem kilka firm w wyszukiwarce
a tak to wygląda w realu
https://www.youtube.com/watch?v=cc8ktdlnvYQ
a tak to wygląda w realu
https://www.youtube.com/watch?v=cc8ktdlnvYQ
-
- Bywalec
- Imię: J.O
- Auto: Zafira Tourer
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Ostatnio na tvn turbo w programie 101 napraw właśnie było o kasowaniu luzu na listwie maglownicy!,i w naszej maglownicy z tego co widziałem na fotkach to są śruby z każdej strony po jednej i wyglądają właśnie tak jak by były właśnie do tego.
Muszę podjechać gdzieś na podnośnik i zobaczyć bo sama operacja banalnie prosta!!,tylko jaki jest dostęp do owych śrubek ?.
Muszę podjechać gdzieś na podnośnik i zobaczyć bo sama operacja banalnie prosta!!,tylko jaki jest dostęp do owych śrubek ?.