Witam
Pacjent Zafira Tourer 2.0 CDTI AT (rocznik 2014)
Najprościej temat przedstawiając nie działa kontrola trakcji i nie wiem co jest grane?
Auto kupiłem kilka miesięcy temu jako używany samochód z oferty dilera Opla Dixi Car (Raszyn).
W zasadzie nigdy nie zauważyłem działania tego systemu więc przypuszczam że nie działał od początku.
No ale prawdziwy test najłatwiej przeprowadzić właśnie teraz zimą. No i test wypadł tak jak się spodziewałem niestety, żadnej reakcji systemu TC.
ABS działa, przyczepność zrywa przy przyspieszaniu koła buksują bez problemu, uślizgi na łukach wychodzą "pięknie" :-(
I teraz pytanie o co chodzi, kontrolki żadne się nie palą, mam przycisk wyłączający TC ale czy go włączę czy wyłączę - sytuacja bez zmian.
Czy mogę coś sam posprawdzać, bezpiecznik, przekaźnik czy tylko serwis?
Macie jakieś przypuszczenie co to może być lub gdzie szukać przyczyny?
Dzięki
Pozdrawiam
PL
Kontrola trakcji - nie działa
Moderator: Sebu$
- franki
- Mieszkaniec
- Imię: Michał
- Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: NEL14
Jak naciśniesz przycisk od TC to pojawia się informacja na wyświetlaczu pomiędzy zegarami że TC włączona lub wyłączona?
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport
franki
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport
-
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira Tourer
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Tak, przycisk między siedzeniami pokazuje informację na wyświetlaczu.
Tzn, świeci się przekreślone TC jeśli wyłączę (plus informacja txt że system został wyłączony), jak włączę to nic się nie świeci.
???
Tzn, świeci się przekreślone TC jeśli wyłączę (plus informacja txt że system został wyłączony), jak włączę to nic się nie świeci.
???
- franki
- Mieszkaniec
Jak pamiętam chyba tylko raz udało mi się uaktywnić TC. Za to ASR częściej, ale tutaj też koła musiały dłużej "zabuksować". Spróbuj dłużej ruszyć z poślizgiem i obserwuj czy zamruga żółta kontrolka autka w poślizgu
Ostatnio zmieniony 08 lut 2018, 13:27 przez franki, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
franki
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport
franki
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport
-
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira Tourer
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Wydawało mi się że to powinno działać natychmiast i ASR i TC jeśli by działał z takim opóźnieniem to trochę bez sensu, ale rzeczywiście testowałem chwilkę lekko buksując.
Pytanko jak u Was się sprawdzają te systemy w warunkach zimowych, szczególnie czy reakcja jest natychmiastowa praktycznie przy granicy poślizgu czy trzeba jednak polecieć bokiem mocno aby TC załączył?
Pytanko jak u Was się sprawdzają te systemy w warunkach zimowych, szczególnie czy reakcja jest natychmiastowa praktycznie przy granicy poślizgu czy trzeba jednak polecieć bokiem mocno aby TC załączył?
- franki
- Mieszkaniec
Wczoraj na ośnieżonym placu postanowiłem sprawdzić czy działa TC. Jadąc skręciłem gwałtownie, samochód zaczął delikatnie płużyć, ale po krótkiej chwili włączyła się TC sygnalizując mruganiem kontrolki na zegarach i zaczął ładnie skręcać.
Mam wrażenie że ASR (blokada buksowania) działa z większą zwłoką niż TC.
Mam wrażenie że ASR (blokada buksowania) działa z większą zwłoką niż TC.
Pozdrawiam
franki
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport
franki
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport