Blokujące się zaciski hamulcowe tył
Moderator: Sebu$
- radek12
- Przeglądacz
- Imię: Radek
- Auto: Zafira Tourer Exclusive 2.0CDTI manual
- Model: ZafiraC130KM96kW
- Oznaczenie silnika: A20DT
Pomijam kwestie zabrudzenia bo to w każdym aucie występuje, nie tylko w Zafirze. Konkretnie jak w temacie co do blokowania to u mnie powodem były "napęczniałe" gumki na prowadnicach zacisków hamulcowych a konkretnie powodem było to że najpierw spryskałem je WD40 dla wyczyszczenia ze starego smaru (WD40 poza czyszczeniem ma skutek uboczny-rozpuszcza gumę) a potem na dokładkę posmarowałem je niewłaściwym smarem(smarem miedzianym),który też reaguje z gumą i ją rozpuszcza i w dodatku przez niego po paru miesiącach zrobił się "beton". Guma "wylata" ze swojego miejsca i blokuje swobodne przesuwanie się prowadnicy. Właściwy smar,który nie rozpuszcza gumy i nie twardnieje to ATE Bremszylinder Paste. Niestety samych gumek nie da się kupić i musiałem kupić cały zestaw wraz z prowadnicami.
Gumka jest tylko na górnej prowadnicy, na dolnej jej nie ma.
Ostatnio zmieniony 22 cze 2018, 00:53 przez radek12, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Przeglądacz
- Imię: Patryk
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A14net
Prawdopodobnie po ostrym hamowaniu zatrzymało się koło. Klocek się ściera w oczach.
Tylne lewe koło z elektronicznym ręcznym ....
Pytanie czy to bardziej w stylu standard czyli tloczek / prowadnice czy elektronika ....
Chyba bez zajrzenia nie dowiem się.
Jak zdiagnozować czy ręczny elektroniczny działa?
Ostatnio zmieniony 27 sie 2018, 00:34 przez Sebu$, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Bywalec
- Imię: J.O
- Auto: Zafira Tourer
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Z mojego doświadczenia piszczą a można nazwać to buczeniem klocki które ocierają o rant na tarczy,zeszlifować rant i po sprawie,ja tak miałem z jednej strony nie zeszlifowałem i buczało na wstecznym !,dziś zeszlifowałem rant na tej stronie i cisza!!.