Klocki hamulcowe

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
tomek.ptx

Klocki hamulcowe

#1 Post autor: tomek.ptx »

Witam wszystkich,
mam pytanie do doświadczonych forumowiczów.
Muszę wymienić klocki z tyłu w mojej Zafirce i nie wiem czy...kupiłem dobre.
Mam koła 17" a na pudełku w którym są klocki jest napisane Zafira 16".Przyznam szczerze,że nie pomyślałem ,że mogą być inne i teraz pytanie czy będą pasować?
Z góry dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
evolution1zafir
Mieszkaniec
Imię: EVO
Auto: Opel Zafira C Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DT
#2 Post autor: evolution1zafir »

Beda pasowac, nie martw sie.
Zafira C
Meriva B FL
Insignia A
Vivaro A FL,B
Vectra C FL
Corsa C
AstraG,H ,J
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Megane-1(coupe,hatchbck, kombii) , Fiat:Punto, CC,Mazda 626,Ford Transit i Taunus )

tomek.ptx

#3 Post autor: tomek.ptx »

Dziękuje za odpowiedź

Przy okazji zdjąłem też koła żeby sprawdzić czy przynajmniej na "chłopskie oko" pasują i chyba to to samo. :ok:

tomek.ptx

#4 Post autor: tomek.ptx »

No i jednak nie będą pasować...dzwoniłem dzisiaj do serwisu opla podałem numer z opakowania no i facet powiedział mi ,żebym odesłał do nich z powrotem bo nie będą pasować :?

yuri1986
Bywalec
Imię: Bar
Auto: Zafira C 2.0cdti
Oznaczenie silnika: A20dt

#5 Post autor: yuri1986 »

Sprawdź po vin. Z tego co kojaze to zoski wychodziły w dwóch wersjach hamulcowych
J60 Układ hamulcowy 16 z hamulcami tarczowymi
J61 Układ hamulcowy 17 z hamulcami tarczowymi

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#6 Post autor: Bodek »

Obrazek
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

tomek.ptx

#7 Post autor: tomek.ptx »

Dzięki Bodek,
powiem szczerze ,że już ma świra.Te klocki,które wczoraj wysłałem z powrotem do serwisu opla miały własnie oznaczenie 16 05 262 a więc do zastosowania z 16" układem hamulcowym.
Próbowałem znaleźć na ebay też oryginalne GM do 17"ale niestety nie ma w opisie.
Znalazłem natomiast zamienniki Zimmermanna i w opisie stoi jak byk ,że są zgodne z oryginalnymi o numerze...16 05 262!!!!! Mało tego na dole pod hasłem:"pasuje do" jest moja zafirka.Wszystkie dane są zgodne z moją ba zgadza sie nawet numer KBA" 0035 ATQ.Wszystko było by jasne gdyby nie to,że klocki pasują do felg 17" i... 16"!!!!!.System hamulców PCO 60 i...PCO 61!!!!
Teraz nie wiem czy czasem facet w serwisie nie był takim samym "fachowcem"jak ja :lol: i po prostu po sprawdzeniu nr. win powiedział,że nie pasują bo mu system odrzucił czy na ebay-u jest bład.
Klocki mi się kończą i jak tak dalej pójdzie z szukaniem to zaraz będę musiał tarcze zmieniać :mrgreen:
pozdrawiam i zachęcam do rozkminki tematu :mysli:

tomek.ptx

#8 Post autor: tomek.ptx »

Szanowni miłośnicy Zafirek, nikt z was klocków nie kupował ? :roll:
Może ktoś jednak wie jakie?

Awatar użytkownika
evolution1zafir
Mieszkaniec
Imię: EVO
Auto: Opel Zafira C Cosmo
Oznaczenie silnika: A20DT
#9 Post autor: evolution1zafir »

Widać że nie masz co robić z czasem zadając tak smieszne pytania. Wymień sobie te klocki w aucie a jak nie beda pasować to oddasz i tyle. Nie licz na to że serwis opla dysponuje fachowcami i licz na siebie.
Zafira C
Meriva B FL
Insignia A
Vivaro A FL,B
Vectra C FL
Corsa C
AstraG,H ,J
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Megane-1(coupe,hatchbck, kombii) , Fiat:Punto, CC,Mazda 626,Ford Transit i Taunus )

tomek.ptx

#10 Post autor: tomek.ptx »

no przeca mówię ,że oddałem i pytam czy może ktoś wie jakie powinienem zamówić,żeby znowu babola nie kupić.A czy to śmieszne pytanie....?śmieszne znaczy proste taaa?
A nikt nie może podpowiedzieć :lol: Dlatego pytam na forum zafiry bo zakładam,że ktoś już klocki zmieniał.W mojej to pierwsza wymiana jak będę po czy tez po jakiejkolwiek wymianie czegoś będę pewnie już mądrzejszy i na pewno posłużę radą jeśli ktoś zada podobne "śmieszne" pytanie.
Przecież nie pytam o przepis na ciasto na pierogi.

EDIT

a po za tym "sam sobie" nie wymienię bo mam elektryczny hamulec ręczny.Dlatego chcę kupić odpowiednie.Zrobi mi jeden mechanior ale muszę mu klocki przywieźć ot i cała śmieszna sprawa.
Ostatnio zmieniony 04 sie 2017, 00:56 przez tomek.ptx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#11 Post autor: KIT GTO »

i co z tego ze masz, wymieniasz tak samo jak przy zwykłym ręcznym
te klocki są takie same przy 17 jak i przy 16 a serwis omijaj szerokim łukiem lub płać i płacz ;-)

btw. co to za klocki na których pudełku pisze rozmiar felg ????

tomek.ptx

#12 Post autor: tomek.ptx »

oryginalne opel GM
Nie rozumiem "jak przy zwykłym ręcznym" a jak zaciski rozsuniesz??????
z przodu nie było problemu bo jest zwykły hamulec ale za tył nikt ci się nie zabierze bez komputera i ja tez nie będę próbował.No chyba,że ktoś lubi sobie życie utrudniać.\nie moja rzecz ja nie mam pojęcia i zamiaru.Byłem u jednego mechanika co jak zobaczył,że jest elektr,ręczny to się po głowie drapał a potem chciał przewody odwrotnie podłączać :lol: :lol: :lol: no to mu podziękowałem.

EDIT

parę dni temu jeden znajomy rusek chciał mi zrobić.Powiedział ,że nie ma problemu<robi tu wszystkim w okolicy > .Przyjechał z kompem i....lipa.Nie miał programu powiedział,że za świeże auto i jeszcze opel nie udostępnił programu serwisowego.Miał na Zafirkę B.
Teraz trochę powertowałem internet i te niby na 16" będą raczej pasować.U kilku sprzedawców którzy mają w opisie jest ten sam kod a więc 1605262 jako zgodny z moją Zafirą.
Dobra zamykam temat.A swoja drogą dziwi mnie trochę,że nikt nie wie.
Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych posiadaczy Zafirek :driver: :D

Posty pisane w krótkim odstępie czasu edytujemy i scalamy - GOTI
Załączniki
Screenshot_2017-08-03-21-02-51-1.png
Ostatnio zmieniony 04 sie 2017, 00:58 przez tomek.ptx, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#13 Post autor: KIT GTO »

tomek.pt pisze:A swoja drogą dziwi mnie trochę,że nikt nie wie.
a ty tak na serio czy nie czytasz ze zrozumieniem ?

tomek.pt pisze:Nie rozumiem "jak przy zwykłym ręcznym" a jak zaciski rozsuniesz?????
a przy zwykłym ręcznym klocki też wymieniasz jak jest zaciągnięty ? do czego ci komputer, masz BMW ?

jak w końcu przewertujesz cały internet, spotkasz się z ruskim kolegą, zamienisz kilka zdań z tureckim handlarzem, i przestaniesz płakać przelej mi na konto na czteropaka za pomoc którą olałeś ;)

tomek.ptx

#14 Post autor: tomek.ptx »

Ty mieszaniec co taki niegrzeczny jesteś?oj coś mi się zdaje ,że jesteś kolejnym "mechaniorem"
z młotkiem i przecinakiem.Nie mam zamiaru z tobą dyskutować .I czytaj ze zrozumieniem.
pozdrawiam i mam nadzieje ,że inni nie słuchaja twoich "porad"

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#15 Post autor: KIT GTO »

ja ? niegrzeczny, NIE na pewno nie ;)

odpowiadam ci na pytanie które zadałeś a ty wraz swoje to po co je zadajesz skoro ty i twoi koledzy wiecie lepiej ?

jak wymienisz to się odezwij kto miał rację

tyle w temacie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”