Klocki hamulcowe
Moderator: Sebu$
Klocki hamulcowe
Witam wszystkich,
mam pytanie do doświadczonych forumowiczów.
Muszę wymienić klocki z tyłu w mojej Zafirce i nie wiem czy...kupiłem dobre.
Mam koła 17" a na pudełku w którym są klocki jest napisane Zafira 16".Przyznam szczerze,że nie pomyślałem ,że mogą być inne i teraz pytanie czy będą pasować?
Z góry dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam.
mam pytanie do doświadczonych forumowiczów.
Muszę wymienić klocki z tyłu w mojej Zafirce i nie wiem czy...kupiłem dobre.
Mam koła 17" a na pudełku w którym są klocki jest napisane Zafira 16".Przyznam szczerze,że nie pomyślałem ,że mogą być inne i teraz pytanie czy będą pasować?
Z góry dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam.
- evolution1zafir
- Mieszkaniec
- Imię: EVO
- Auto: Opel Zafira C Cosmo
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
powiem szczerze ,że już ma świra.Te klocki,które wczoraj wysłałem z powrotem do serwisu opla miały własnie oznaczenie 16 05 262 a więc do zastosowania z 16" układem hamulcowym.
Próbowałem znaleźć na ebay też oryginalne GM do 17"ale niestety nie ma w opisie.
Znalazłem natomiast zamienniki Zimmermanna i w opisie stoi jak byk ,że są zgodne z oryginalnymi o numerze...16 05 262!!!!! Mało tego na dole pod hasłem:"pasuje do" jest moja zafirka.Wszystkie dane są zgodne z moją ba zgadza sie nawet numer KBA" 0035 ATQ.Wszystko było by jasne gdyby nie to,że klocki pasują do felg 17" i... 16"!!!!!.System hamulców PCO 60 i...PCO 61!!!!
Teraz nie wiem czy czasem facet w serwisie nie był takim samym "fachowcem"jak ja i po prostu po sprawdzeniu nr. win powiedział,że nie pasują bo mu system odrzucił czy na ebay-u jest bład.
Klocki mi się kończą i jak tak dalej pójdzie z szukaniem to zaraz będę musiał tarcze zmieniać
pozdrawiam i zachęcam do rozkminki tematu
powiem szczerze ,że już ma świra.Te klocki,które wczoraj wysłałem z powrotem do serwisu opla miały własnie oznaczenie 16 05 262 a więc do zastosowania z 16" układem hamulcowym.
Próbowałem znaleźć na ebay też oryginalne GM do 17"ale niestety nie ma w opisie.
Znalazłem natomiast zamienniki Zimmermanna i w opisie stoi jak byk ,że są zgodne z oryginalnymi o numerze...16 05 262!!!!! Mało tego na dole pod hasłem:"pasuje do" jest moja zafirka.Wszystkie dane są zgodne z moją ba zgadza sie nawet numer KBA" 0035 ATQ.Wszystko było by jasne gdyby nie to,że klocki pasują do felg 17" i... 16"!!!!!.System hamulców PCO 60 i...PCO 61!!!!
Teraz nie wiem czy czasem facet w serwisie nie był takim samym "fachowcem"jak ja i po prostu po sprawdzeniu nr. win powiedział,że nie pasują bo mu system odrzucił czy na ebay-u jest bład.
Klocki mi się kończą i jak tak dalej pójdzie z szukaniem to zaraz będę musiał tarcze zmieniać
pozdrawiam i zachęcam do rozkminki tematu
- evolution1zafir
- Mieszkaniec
- Imię: EVO
- Auto: Opel Zafira C Cosmo
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Widać że nie masz co robić z czasem zadając tak smieszne pytania. Wymień sobie te klocki w aucie a jak nie beda pasować to oddasz i tyle. Nie licz na to że serwis opla dysponuje fachowcami i licz na siebie.
Zafira C
Meriva B FL
Insignia A
Vivaro A FL,B
Vectra C FL
Corsa C
AstraG,H ,J
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Megane-1(coupe,hatchbck, kombii) , Fiat:Punto, CC,Mazda 626,Ford Transit i Taunus )
Meriva B FL
Insignia A
Vivaro A FL,B
Vectra C FL
Corsa C
AstraG,H ,J
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Megane-1(coupe,hatchbck, kombii) , Fiat:Punto, CC,Mazda 626,Ford Transit i Taunus )
no przeca mówię ,że oddałem i pytam czy może ktoś wie jakie powinienem zamówić,żeby znowu babola nie kupić.A czy to śmieszne pytanie....?śmieszne znaczy proste taaa?
A nikt nie może podpowiedzieć Dlatego pytam na forum zafiry bo zakładam,że ktoś już klocki zmieniał.W mojej to pierwsza wymiana jak będę po czy tez po jakiejkolwiek wymianie czegoś będę pewnie już mądrzejszy i na pewno posłużę radą jeśli ktoś zada podobne "śmieszne" pytanie.
Przecież nie pytam o przepis na ciasto na pierogi.
EDIT
a po za tym "sam sobie" nie wymienię bo mam elektryczny hamulec ręczny.Dlatego chcę kupić odpowiednie.Zrobi mi jeden mechanior ale muszę mu klocki przywieźć ot i cała śmieszna sprawa.
A nikt nie może podpowiedzieć Dlatego pytam na forum zafiry bo zakładam,że ktoś już klocki zmieniał.W mojej to pierwsza wymiana jak będę po czy tez po jakiejkolwiek wymianie czegoś będę pewnie już mądrzejszy i na pewno posłużę radą jeśli ktoś zada podobne "śmieszne" pytanie.
Przecież nie pytam o przepis na ciasto na pierogi.
EDIT
a po za tym "sam sobie" nie wymienię bo mam elektryczny hamulec ręczny.Dlatego chcę kupić odpowiednie.Zrobi mi jeden mechanior ale muszę mu klocki przywieźć ot i cała śmieszna sprawa.
Ostatnio zmieniony 04 sie 2017, 00:56 przez tomek.ptx, łącznie zmieniany 1 raz.
oryginalne opel GM
Nie rozumiem "jak przy zwykłym ręcznym" a jak zaciski rozsuniesz??????
z przodu nie było problemu bo jest zwykły hamulec ale za tył nikt ci się nie zabierze bez komputera i ja tez nie będę próbował.No chyba,że ktoś lubi sobie życie utrudniać.\nie moja rzecz ja nie mam pojęcia i zamiaru.Byłem u jednego mechanika co jak zobaczył,że jest elektr,ręczny to się po głowie drapał a potem chciał przewody odwrotnie podłączać no to mu podziękowałem.
EDIT
parę dni temu jeden znajomy rusek chciał mi zrobić.Powiedział ,że nie ma problemu<robi tu wszystkim w okolicy > .Przyjechał z kompem i....lipa.Nie miał programu powiedział,że za świeże auto i jeszcze opel nie udostępnił programu serwisowego.Miał na Zafirkę B.
Teraz trochę powertowałem internet i te niby na 16" będą raczej pasować.U kilku sprzedawców którzy mają w opisie jest ten sam kod a więc 1605262 jako zgodny z moją Zafirą.
Dobra zamykam temat.A swoja drogą dziwi mnie trochę,że nikt nie wie.
Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych posiadaczy Zafirek
Posty pisane w krótkim odstępie czasu edytujemy i scalamy - GOTI
Nie rozumiem "jak przy zwykłym ręcznym" a jak zaciski rozsuniesz??????
z przodu nie było problemu bo jest zwykły hamulec ale za tył nikt ci się nie zabierze bez komputera i ja tez nie będę próbował.No chyba,że ktoś lubi sobie życie utrudniać.\nie moja rzecz ja nie mam pojęcia i zamiaru.Byłem u jednego mechanika co jak zobaczył,że jest elektr,ręczny to się po głowie drapał a potem chciał przewody odwrotnie podłączać no to mu podziękowałem.
EDIT
parę dni temu jeden znajomy rusek chciał mi zrobić.Powiedział ,że nie ma problemu<robi tu wszystkim w okolicy > .Przyjechał z kompem i....lipa.Nie miał programu powiedział,że za świeże auto i jeszcze opel nie udostępnił programu serwisowego.Miał na Zafirkę B.
Teraz trochę powertowałem internet i te niby na 16" będą raczej pasować.U kilku sprzedawców którzy mają w opisie jest ten sam kod a więc 1605262 jako zgodny z moją Zafirą.
Dobra zamykam temat.A swoja drogą dziwi mnie trochę,że nikt nie wie.
Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych posiadaczy Zafirek
Posty pisane w krótkim odstępie czasu edytujemy i scalamy - GOTI
Ostatnio zmieniony 04 sie 2017, 00:58 przez tomek.ptx, łącznie zmieniany 4 razy.
a ty tak na serio czy nie czytasz ze zrozumieniem ?tomek.pt pisze:A swoja drogą dziwi mnie trochę,że nikt nie wie.
a przy zwykłym ręcznym klocki też wymieniasz jak jest zaciągnięty ? do czego ci komputer, masz BMW ?tomek.pt pisze:Nie rozumiem "jak przy zwykłym ręcznym" a jak zaciski rozsuniesz?????
jak w końcu przewertujesz cały internet, spotkasz się z ruskim kolegą, zamienisz kilka zdań z tureckim handlarzem, i przestaniesz płakać przelej mi na konto na czteropaka za pomoc którą olałeś