Zbiornik paliwa (benzyna) - wymiana na większy w CNG

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
BQB
Mieszkaniec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira C 1.6 CNG Cosmo teraz LPG
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A16XNT
Zbiornik paliwa (benzyna) - wymiana na większy w CNG

#1 Post autor: BQB »

Chcę zdemontować instalację CNG (zamknięto stację w mojej okolicy) i przerobić na LPG, jednak chciałbym również wymienić zbiornik na większy (za rok planuję podróż do krajów, gdzie praktycznie nie ma LPG). Czy dużo jest roboty, jak już nie będzie butli CNG? Będzie pasować? Jakieś dodatkowe akcesoria? Na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego zbiornika na benzynę? Komputer sam odczyta, że to większy zbiornik, czy jednak w komputerze trzeba będzie coś przestawiać?

qtom
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Auto: Zafira
Model: ZCfl
Oznaczenie silnika: b20dth

#2 Post autor: qtom »

kup kompletny z osłonną termiczną i prawdopodobnie mocowanie, jeśli chodzi o programowanie raczej nic nie powinno się robić odczyt jest z pływaka wiec może być konieczna zmiany pływaka dlatego lepiej kupić kompletny zbiornik jeszcze pompa paliwowa widziałem ze jest kilka opcji wiec tu tez musisz sprawdzić już fizycznie czy twoja podejdzie w punkty montażowe. koszt całości jeśli nic się nie spizga to przy dobrych wiatrach do 300zł nawet tanio jak patrzyłem na allledrożyzna.

BQB
Mieszkaniec
#3 Post autor: BQB »

Wydaje mi się, że jednak trzeba będzie coś w komputerze zmieniać, nie sądzę, aby pływak miał w sobie jakąś skomplikowaną elektronikę i przekazywał stan cyfrowo, tylko analogowo. W związku z tym, będzie stan , np 0,5 zbiornika lub np. 3/4 czy też 1/4, ale komp zasięg będzie podawał i tak w odniesieniu do mniejszego zbiornika. Nie wiem też, skąd jest brane zużycie paliwa, bo również to może być zafałszowane. Nie mam wiedzy, co i jak i gdzie, gdybym miał porządny interfejs, aby zerknąć do kompa, co tam można zmienić, wraz z opisem choć po angielsku, to by mi wiele wyjaśniło. Niestety, oryginalne interfejsy są kosmicznie drogie, zwłaszcza, że używałbym go tylko w swoim samochodzie. Chyba, że jakiś sprawdzony tańszy chińczyk.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2018, 20:59 przez BQB, łącznie zmieniany 1 raz.

qtom
Mieszkaniec

#4 Post autor: qtom »

To chyba nie jest problem jakiś wielki. Tak czy inaczej do zrobienia po montażu. U mnie za każdym razem gdy tankuję pokazuję mi zasięg na pełnym około 650 km później się aktualizuję trochę rośnie chwilę stoii później spada znów coś rośnie i fizyczne robię około 1000 na zbiorniku. Komputer ma swoje wyliczenia więc może założyć a później szukać jeśli będzie źle. Interfejs tu nie pomoże jak już trzebaby wgrać nowy soft a to chyba Autoflasch M. Włodarski jest wstanie ogarnąć lub ASO z ogarniętym elektrykiem który ściągnie nowe VCI do twojego auta koszt takiej zabawy około 500zl ale ciężko znaleźć takie ASO.

BQB
Mieszkaniec
#5 Post autor: BQB »

A czy mógłby mi ktoś podać, jakie części poza zbiornikiem są potrzebne? Czy zbiornik o pojemności 58 litrów jest taki sam do wszystkich aut, nie ważne, czy diesel, czy benzyna? A może powinien być od konkretnego auta?

qtom
Mieszkaniec

#6 Post autor: qtom »

to już mój ostatni post w tym temacie. Jak przeglądałem zbiorniki widziałem ze są oznaczenia na tabliczkach znamionowych benzyna i diesel. jeśli kupisz kompletny z obejmami i izolacją to powinieneś bez większych problemów założyć. Gdyby coś brakło to tu jest rozpisane co można ewentualnie dokupić https://opel.7zap.com/en/car/p12/g/9/2-0/ https://opel.7zap.com/en/car/p12/g/9/3-0/#12 https://opel.7zap.com/en/car/p12/g/9/1-1/#5X udanego modu.

BQB
Mieszkaniec
#7 Post autor: BQB »

Zbiornik od wersji 1.4
Niestety przewody paliwowe inne, oryginalne tylko w ASO, koszt przewodów paliwowych to 1200zł, mechanik kupił jakieś rurki, połączył (bo były za krótkie), po zatankowaniu dosyć szybko na wskaźniku wskazówka spada do połowy, potem bardzo długo pokazuje pół zbiornika i później normalnie opada, jednak, jak w zbiorniku jest jeszcze około 15l, to komp informuje o niskim poziomie paliwa, mruga pomarańczowa dioda rezerwy.
Trzeba będzie pojechać do kogoś, kto mi by to w kompie przestawił. Zasięg który pokazuje, to 150km, więc mam nadzieję, że po zmianie w kompie będzie już OK.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”