Stuki podczas jazdy
Moderator: Sebu$
-
- Debiutant
- Imię: Maciek
- Auto: Opel Zafira B 1.8, Opel Zafira C 1.4 tur
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
Witajcie.
Moja Zośka przez ok miesiąc czasu stała nie używana. Otóż dzisiaj nadszedł ten dzień i postanowiłem się nią przejechać. Po ujechaniu kilku metrów z prawej tylnej strony słychać stukanie..pojechałem do mechanika i stwierdzil, że może tarcza zardzewiała z uwagi na fakt, iż auto nie jeździło przez miesiąc. Czy macie pomysły jak tego odgłosy się pozbyć???
Pozdrawian
Moja Zośka przez ok miesiąc czasu stała nie używana. Otóż dzisiaj nadszedł ten dzień i postanowiłem się nią przejechać. Po ujechaniu kilku metrów z prawej tylnej strony słychać stukanie..pojechałem do mechanika i stwierdzil, że może tarcza zardzewiała z uwagi na fakt, iż auto nie jeździło przez miesiąc. Czy macie pomysły jak tego odgłosy się pozbyć???
Pozdrawian
- camill1982
- Świeżak
- Imię: Kamil
- Auto: Zafira
- Model: ZCfl
Miałem podobny problem, samochód stał przez 2 tygodnie pod chmurką gdzie pogoda była deszczowa, pierwsze km były nie do zniesienia, ale ja rozwiązałem to w ten sposób że wjechałem na obwodnice, rozpędziłem sie i delikatnie ale stanowczo wyhamowywałem samochód do ok 40-50km/h. Kilka takich prób i problem zniknął.
-
- Debiutant
- Imię: Maciek
- Auto: Opel Zafira B 1.8, Opel Zafira C 1.4 tur
Zrobiłem to samo, pomogło dzięki za radęcamill1982 pisze: ↑09 sie 2018, 14:30 Miałem podobny problem, samochód stał przez 2 tygodnie pod chmurką gdzie pogoda była deszczowa, pierwsze km były nie do zniesienia, ale ja rozwiązałem to w ten sposób że wjechałem na obwodnice, rozpędziłem sie i delikatnie ale stanowczo wyhamowywałem samochód do ok 40-50km/h. Kilka takich prób i problem zniknął.
- 12Marek
- Bywalec
- Imię: Marek
- Auto: Zafira Tourer 2.0 CDTI Ecoflex
- Oznaczenie silnika: A20DT
Stuka mi coś z tyłu.
Jakieś takie metaliczne ale jakby z pogłosem odgłosy dochodzą z tyłu jak jadę po dołkach czy płytach betonowych z których jest zrobiona dojazdówka.
Szukałem w bagażniku i nic. Układałem i blokowałem gaśnicę, trójkąt apteczkę itd.
W zawieszeniu szukali mechanicy przy okazji wymiany klocków hamulcowych i stwierdzili że to musi być coś w .... bagażniku...
Upierają się że to nie jest nic z zawieszenia tylnego.
A stuka!!!
Ma ktoś jakieś doświadczenia?
Nie mam trzeciego rzędu siedzeń. Są tylko te wnęki orginalnie zresztą.
Dla mnie to coś jakby związane ze sprężynami czy mocowaniem amorków.
Może tam jest coś co może dawać takie odgłosy?
Jeździć się niby da ale wkur..... to jest strasznie bo codziennie jadę tą drogą po 2-3 razy.
Stuka mi coś z tyłu.
Jakieś takie metaliczne ale jakby z pogłosem odgłosy dochodzą z tyłu jak jadę po dołkach czy płytach betonowych z których jest zrobiona dojazdówka.
Szukałem w bagażniku i nic. Układałem i blokowałem gaśnicę, trójkąt apteczkę itd.
W zawieszeniu szukali mechanicy przy okazji wymiany klocków hamulcowych i stwierdzili że to musi być coś w .... bagażniku...
Upierają się że to nie jest nic z zawieszenia tylnego.
A stuka!!!
Ma ktoś jakieś doświadczenia?
Nie mam trzeciego rzędu siedzeń. Są tylko te wnęki orginalnie zresztą.
Dla mnie to coś jakby związane ze sprężynami czy mocowaniem amorków.
Może tam jest coś co może dawać takie odgłosy?
Jeździć się niby da ale wkur..... to jest strasznie bo codziennie jadę tą drogą po 2-3 razy.
-
- Debiutant
- Imię: Kuba
- Auto: Opel Zafica C 2,0 CDTI Flex Enjoy
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A20DT
Widzę, że stary temat, ale miałem kiedyś podobną sytuację. Okazało się, że wyłamał mi się plastik z zamka i klapa na wybojach hałasowała. Po wymianie całego zamka problem zniknął.
-
- Imię: krystian
- Auto: opel zafira c 2.0cdti
- Oznaczenie silnika: Z20DTL
Walczę od miesiąca ze stukaniem z okolic lewego,przedniego koła. Dźwięk typowy dla stabilizatora,czyli stukanie przy najechaniu na dziurkę,jazda po bruku z prędkością 20km/h. Luzów brak,łożysko mcpersona wymienione,łącznik stabilizatora nowy,gumy stab dobre,klocki nowe,tarcze dobre 24mm(nowa 26). Podmieniałem amortyzator na inny,odwiedziłem dwie stacje diagnostyczne i nadal nic. Wszystko jest "dobrze" -luzów brak. Czytałem,że w astrze j stukały amortyzatory,ale czy w zośkach c też był z tym problem ?
- fredas
- Zafiromaniak
- Imię: Ryszard
- Auto: Opel Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
U mnie jak pukało to nowe zabezpieczenia te górne i spokójKrystian78 pisze: ↑28 lut 2021, 12:17 Walczę od miesiąca ze stukaniem z okolic lewego,przedniego koła. Dźwięk typowy dla stabilizatora,czyli stukanie przy najechaniu na dziurkę,jazda po bruku z prędkością 20km/h. Luzów brak,łożysko mcpersona wymienione,łącznik stabilizatora nowy,gumy stab dobre,klocki nowe,tarcze dobre 24mm(nowa 26). Podmieniałem amortyzator na inny,odwiedziłem dwie stacje diagnostyczne i nadal nic. Wszystko jest "dobrze" -luzów brak. Czytałem,że w astrze j stukały amortyzatory,ale czy w zośkach c też był z tym problem ?
-
- Przeglądacz
- Imię: Zbigniew
- Auto: Zafira C 2.0 CDTI
- Model: Tourer
- Oznaczenie silnika: A20DTH
fredas pisze: ↑28 lut 2021, 12:48U mnie jak pukało to nowe zabezpieczenia te górne i spokójKrystian78 pisze: ↑28 lut 2021, 12:17 Walczę od miesiąca ze stukaniem z okolic lewego,przedniego koła. Dźwięk typowy dla stabilizatora,czyli stukanie przy najechaniu na dziurkę,jazda po bruku z prędkością 20km/h. Luzów brak,łożysko mcpersona wymienione,łącznik stabilizatora nowy,gumy stab dobre,klocki nowe,tarcze dobre 24mm(nowa 26). Podmieniałem amortyzator na inny,odwiedziłem dwie stacje diagnostyczne i nadal nic. Wszystko jest "dobrze" -luzów brak. Czytałem,że w astrze j stukały amortyzatory,ale czy w zośkach c też był z tym problem ?
Miałem podobnie i wyszło,że luzy górnego mocowania amortyzatora do nadwozia.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2021, 17:44 przez zibii, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Lipa.Stuka przy maglownicy. Podniosłem auto na lewarku i szarpałem kołem. Po chwili usłyszałem stukanie.Albo drążek,albo magiel Z prawej strony cisza.
-
Usterka zlokalizowana i naprawiona. Maglownica nie była źródłem problemu. Stuki generował sam amortyzator.Krystian78 pisze: ↑01 mar 2021, 17:16 Lipa.Stuka przy maglownicy. Podniosłem auto na lewarku i szarpałem kołem. Po chwili usłyszałem stukanie.Albo drążek,albo magiel Z prawej strony cisza.
- fredas
- Zafiromaniak
- Imię: Ryszard
- Auto: Opel Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jeszcze lepiejKrystian78 pisze: ↑13 mar 2021, 15:42Usterka zlokalizowana i naprawiona. Maglownica nie była źródłem problemu. Stuki generował sam amortyzator.Krystian78 pisze: ↑01 mar 2021, 17:16 Lipa.Stuka przy maglownicy. Podniosłem auto na lewarku i szarpałem kołem. Po chwili usłyszałem stukanie.Albo drążek,albo magiel Z prawej strony cisza.
-
- Przeglądacz
- Imię: Witek
- Auto: Zafira taurer
- Oznaczenie silnika: A14net
U mnie prawy stukał pomimo że na diagnostyce był bardzo dobry, wymieniłem na komplet KYB i jest w końcu cicho