pytanie o montaż fotelika w drugim rzędzie siedzeń

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Bezin

#16 Post autor: Bezin »

niema zadnych blokad. po prostu przesunąłem całą tylną kanapę maksymalnie do przodu po zamocowaniu fotelika i już jest okej :)

michal_mat
Świeżak
Imię: Michał
Auto: Scenic II 1.6 2004
Model: II
Oznaczenie silnika: k4m

#17 Post autor: michal_mat »

Witam, czy montował ktoś trzy foteliki w II rzędzie foteli w ZC? Foteliki to cały przekrój:
jeden dla 6 latka recaro monza nova ->planowany na srodkowym siedzeniu
drugi tyłem do kierunku jazdy Maxicosi pearl dla 3 latka -> planowany na bocznym siedzeniu
trzeci(w planach) pierwszy fotelik/nosidełko na bazie -> planowany na bocznym fotelu

Poprosiłbym użytkowników ZC o podanie szerokości w II rzędzie foteli w najwęższym miejscu, w internecie nie mogę znaleźć takiej informacji, a chciałbym to porównać do Grand Scenica III który już posiadam, czy jest szerzej?

marcini
Świeżak
Imię: Marcin
Auto: Opel Zafira C 1.4 140KM
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A14NET
#18 Post autor: marcini »

Nie wiem, czy po kilku miesiącach pytającemu to nadal potrzebne, ale myślę że komuś na pewno się przyda, bo zanim kupiłem Zafirę sam szukałem informacji na temat foteli i nie znalazłem.

Szerokości foteli w drugim rzędzie są takie:
- dwa skrajne fotele 43cm
- środkowy 39cm
Mierzona szerokość siedziska.

Co do 3 fotelików, to osobiście nie próbowałem, ale wożę 2 foteliki z tyłu i mam wrażenie, że 3 by jakoś weszły pod warunkiem bacznego zwracania uwagi na ich dobór (budowę, a głównie szerokość każdego z nich). Ja mam szerokie foteliki (49cm) i w takim układzie nie ma mowy o trzech, ale można kupić takie o kilka cm węższe i wtedy myślę że przy odpowiednim doborze fotelików można by trójkę jakoś upchnąć. Tym bardziej, że każdy fotel jest niezależnie przesuwany przód/tył, więc jest jakieś pole do manewru aby boki sąsiednich fotelików nie zachodziły na siebie.

No i trzeba dodać, że ISOFIX jest tylko w dwóch skrajnych fotelach, więc na środkowym fotelik można mocować tylko pasem.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2019, 00:26 przez marcini, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”