Głośna praca kompresora
Moderator: Sebu$
-
- Debiutant
- Imię: Michał
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: b14net
Głośna praca kompresora
Hej. Kupiłem ZC FL 1.4 lpg. 56kkm przebiegu. Jak zrobiło się ciepło to okazało się, że sprężarka klimy brzęczy po włączeniu klimy. Czy to normalne? Auto kupione w ASO na FV w leasing. Może ktoś ma doświadczenia z rękojmia w takim przypadku?
Sprawdź ilość czynnika chłodzącego oraz oleju w sprężarce.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
podjedz do magika z klimy i Ci sprawdzi stan czynnika i oleju oraz zrobi "inhalację" układu.
Koszt około 130 plus minus w zależności od ilości brakującego czynnika.
p.s.
koszt może znacznie wzrosnąć jak masz w układzie "nowy" czynnik chłodzący
Moja wydawała dziwne dźwięki podczas jazdy wzmagające się ze zwiększaniem obrotów. Po uzupełnieniu czynnika i dodaniu 10ml oleju ponad normę jest cicho.
-
- Debiutant
Ilość czynnika w normie, sprawdzone. Kompresor brzęczy czasami na wolnych obrotach i lekko go słychać podczas jazdy. Słychać też piszczenie, coś jak zawór rozprężny. Wczoraj było ciepło i objawy się nasilły a dziś znów cisza. Jak ja mam to zgłosić w ASO, jak to takie niestabilne! Mam niby rękojmię ale muszę mieć niezbite dowody. Ktoś się zna na rzeczoznawcach? Przypominam, że mówimy tu o modelu po FL. Użytkownicy AK i Inisigni też mają takie przejścia i ASO ich spycha bo to podobno cecha a nie wada
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
W ZB szumienie jest od cewki i łożysk w kompresorze. Może czynnika jest ok ale mało oleju w układzie?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
- Debiutant
W AH przerabiałrm temat i tam rege kompresora rozwiązało problem. W ZB jest inny układ i nie ma tych problemów z piskiem. Podobno to zawór w sprezarce tak chodzi, wina nowego czynnika. Skody też mają te problemy, dlatego pytam o.Zafire C bo to chyba przypadłość tych nowoczesnych aut...
-
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Model: ZCfl
- Oznaczenie silnika: b20dth
też mi tak brzęczy mam w d... jak będzie głośno to podjadę do ASO i powiem wymiana lub naprawa auto ma byc komfortowe a nie utrapieniem. rozumiem ze juz po gwarancji dwa lata od rejestracji minęły bo jeśli nie to kup na szybciorem gwarancję plus 2lata na 80 000 tyś i ścigaj. Rękojmia z tego co wiem jest na osoby fizyczne jeśli kupiłeś na firmę to już jest problem mogą cie wykopać.
-
- Debiutant
Już po gw niestety. Nawet jako firma masz rekojmię, 1 rok, potwierdzone u prawnika. Długo już tak ci brzęczy? Przygotuję materiały dowodowe i będę ich męczył. Może tak być że to cecha tych nowszych Opli i nawet rege nie pomoże
-
- Świeżak
- Imię: Michal
- Auto: Opel Zafira C FL 1.6 CDTI
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B16DTH
Witam
U mnie też są cyrki z klima, buczy w kabinie jakby husky ze mną jeździł. Im cieplej tym mocniej. W zeszłym roku było ledwo słyszalne a teraz już na maxa ale nie jest to ciągłe lecz z przerwami. I właśnie przez te przerwy nie słyszeli lub nie chcieli ale było to rano i nie było tak cieplo. Sprawdzili czynnik i tyle.
Macie koledzy juz jakąś diagnozę żebym i ja mógł jeszcze raz ich zaatakować z tym problemem? Gwarancja kończy się we wrześniu i chciałbym zdążyć to naprawić.
Pozdro
U mnie też są cyrki z klima, buczy w kabinie jakby husky ze mną jeździł. Im cieplej tym mocniej. W zeszłym roku było ledwo słyszalne a teraz już na maxa ale nie jest to ciągłe lecz z przerwami. I właśnie przez te przerwy nie słyszeli lub nie chcieli ale było to rano i nie było tak cieplo. Sprawdzili czynnik i tyle.
Macie koledzy juz jakąś diagnozę żebym i ja mógł jeszcze raz ich zaatakować z tym problemem? Gwarancja kończy się we wrześniu i chciałbym zdążyć to naprawić.
Pozdro
Prawdopodobnie masz za mało oleju w sprężarce stąd jej głośna praca - przy uzupełnianiu czynnika dodaj 10ml oleju więcej niż podaje aparat. Powinno się uciszyć