Opinie Zafira 1.9 CDTI 150 KM SPORT AUTOMAT

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Dimon85
Świeżak
Model:

#16 Post autor: Dimon85 »

do 17-07-2012 zameldowane w Holandii.
A po miesiącu był już w PL (pierwsza rejestracja w kraju jakoś 10-08-2012)

[ Dodano: Wto Sie 27, 2013 11:32 ]
do 17-07-2012 zameldowane w Holandii.
A tak w ogóle to skąd taka informacja? ;)

Andrzej2503
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Zafiry
Model: wszystkie
Oznaczenie silnika: różne
#17 Post autor: Andrzej2503 »

z Holandii ;) chcesz ją kupić na poważnie, bo 200tys. to ona na pewno nie ma
sklepik z Zafirami B i C

Awatar użytkownika
Dimon85
Świeżak
Model:

#18 Post autor: Dimon85 »

powiem tak - poważnie zastanawiam się nad kupnem, chyba że mi ktoś to już na wstępie stanowczo odradzi ;) Jutro mam ją obejrzeć razem z mechanikiem więc pewnie wtedy podejmę decyzję. A co Ty sądzisz - nie warto?

Andrzej2503
Zafiromaniak
#19 Post autor: Andrzej2503 »

ja bym ustalił faktyczny przebieg, i tutaj potrzebne jest ASO,
bywa, że auto nie ma wpisów w systemie wtedy nic nie ustalisz - tylko po zużyciu
książki serwisowej pewnie nie będzie i nie jest to nic dziwnego bo albo:
- nie może jej być z racji wbitych przeglądów
- nie była prowadzona -> auto z NL :D
Jeżeli mechanik Ci potwierdzi, że wszytko jest ok, to zarezerwuj budżet na nieprzewidziane naprawy (około 15% ceny auta) i kupuj. Wszystko co eksploatacyjne da naprawić, wymienić.
sklepik z Zafirami B i C

Awatar użytkownika
Dimon85
Świeżak
Model:

#20 Post autor: Dimon85 »

A jak Twoim zdaniem prezentuje się cena - jest zasadna gdyby założyć że wszystko z tym autem ok?

Wywoławcza to 27500, ale facet już zszedł do 26000 bo przekonałem go że pierwotna jest wygórowana. Myślę że na miejscu dojdziemy do okolic 25K.

Andrzej2503
Zafiromaniak
#21 Post autor: Andrzej2503 »

No cena jest bardzo niska :!: jak na dobrze wyposażone auto w automacie
dlatego wskazana bardzo duża ostrożność
sklepik z Zafirami B i C

Awatar użytkownika
Dimon85
Świeżak
Model:

#22 Post autor: Dimon85 »

Dzięki - powiem Ci że mnie zaskoczyłeś, bo po obejrzeniu ofert na allegro i otomoto wydawało mi się że ta cena jest dość mocno wygórowana. Tak czy inaczej będę próbował dojść do tych 25K żeby zostawić bufor bezpieczeństwa o którym pisałeś.

Jeszcze wracam do swojego pierwotnego pytania, czy miał ktoś może okazję jeździć takim autem i mógłby się ze mną podzielić jakimiś informacjami o trwałości tego modelu: ile kto przejechał, jakich napraw można się spodziewać itd.?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#23 Post autor: Bodek »

co prawda nie ma za dużo opinii, ale raczej ludzie sobie chwalą ;)

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=7547

możesz i tam zapytać

Temat o skrzyni:

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3774
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

pawel7799

#24 Post autor: pawel7799 »

podepnę się pod temat- 170 tyś 1,9 cdti 150km manual ze Szwajcarii, 2008 rok, wiarygodne? warto sie interesowac? są tam jakies wydruki które mogą potwierdzic przebieg poza ksiązką serwisową (w Niemczech TUV, i Car pass z belgii sa wiarygodne??)
gdyby przebieg był wiarygodny przejedzie jeszcze ze 100 tyś

Andrzej2503
Zafiromaniak
#25 Post autor: Andrzej2503 »

pawel7799 pisze:podepnę się pod temat- 170 tyś 1,9 cdti 150km manual ze Szwajcarii, 2008 rok, wiarygodne?
a jakiej odpowiedzi oczekujesz? wszystko jest możliwe nawet Fiat126p z zerowym stanem kilometrów.
Wszystko kwestia ceny!!
sklepik z Zafirami B i C

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#26 Post autor: Bodek »

pawel7799 pisze:podepnę się pod temat- 170 tyś 1,9 cdti 150km manual ze Szwajcarii, 2008 rok, wiarygodne? warto sie interesowac? są tam jakies wydruki które mogą potwierdzic przebieg poza ksiązką serwisową (w Niemczech TUV, i Car pass z belgii sa wiarygodne??)
gdyby przebieg był wiarygodny przejedzie jeszcze ze 100 tyś
Nikt precyzyjnie nie odpowie Ci na to pytanie, za dużo czynników zmiennych ;)

Przebieg może być wiarygodny, ale nikt tego bez sprawdzenia w ASO nie potwierdzi (jeżeli auto było serwisowane). Roczny to od 30-50tys przy normalnym użytkowaniu.

A czy auto przejedzie jeszcze 100tys :?: to też zależy jak było użytkowane, może być padnięta za chwilkę dwumasa, turbina i kilka innych rzeczy może już mniej kosztownych.

To nie jest proste pytanie i ciężko na nie odpowiedzieć.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

pawel7799

#27 Post autor: pawel7799 »

cena to około 30 tyś. i to od handlarza od którego kupiłem juz 2 auta i mi podaje nieco niższą cenę niz tą za którą później wystawia auto w internecie i komisie.
auto jest ze Szwajcarii i jest "sprowadzane" do Niemiec i tam będzie opłacone cło i po tym trafi do Polski juz z ue- za kilka dni
o wytrzymałości - zdaję sobie sprawę że dwumasa turbina klapy w kolektorze i egr- osprzęt- mogą wymagać wymiany, ale chodzi mi o sam silnik, skrzynię itp
wcześniej pisaliście o aucie z Holandii i zrozumialem że tam moze mieć dużo więcej niz deklarowane 200 tyś. wersja wyposazeniowa auta którym sie interesuję to sport, obniżone zawieszenie , koła 17 "sportowe" fotele, dodatkowe elektryczne ogrzewanie(tak wynika z vin) co raczej nie wskazuje na pojazd pofirmowy.

Awatar użytkownika
Dimon85
Świeżak
Model:

#28 Post autor: Dimon85 »

Wczoraj miałem jazdę próbną tym autem o którym pisałem otwierając wątek (1.9 CDTI 150 KM automat z 2007 r). i zauważyłem coś co mnie zaniepokoiło. Generalnie skrzynia działa dobrze i płynnie zmienia biegi, ale ma moim zdaniem jakiś problem z ruszaniem. Przy wciśniętym na 80% pedale gazu rusza tak jak w manualu ruszałbym na pół-sprzęgle - w ogóle nie ma zrywu. Dopiero daje kopa wtedy gdy załapie turbina. Oglądałem to auto z gościem który 20 lat jeździ na automacie i on twierdzi że to na pewno nie jest normalne. Co o tym myślicie - jakaś drobna usterka, poważna awaria, czy też po prostu przesadzam i ten typ tak ma? Może ktoś z was miał okazję zetknąć się z podobnym problemem?

Szymon78

#29 Post autor: Szymon78 »

uszkodzone sterowanie klapami wirowymi (listwa spadła lub przedmuchy)...???!!!?? tak myślę skoro słabo ciągnie od dołu.. -naprawa zmieści się w 1tys pln

Ewentualnie sprzęgło hydrokinetyczne ma nieszczelności i stąd nadmierny poślizg przy ruszaniu od 0 -sprzęgło ok 2tys (jak będzie do tego regeneracja skrzyni; kosz C1 + klawiatura sterująca to ok 5tys)

To oczywiście moje przypuszczenia objawów które kolego zauważyłeś.

Awatar użytkownika
Dimon85
Świeżak
Model:

#30 Post autor: Dimon85 »

Szymon78, Dziękuję Kolego. Aczkolwiek, mam nadzieję że nie masz racji i jest to mniejsz usterka, naprawa której nie jest taka kosztowna ;) Ale gdybyś jednak miał rację, to powiedz, da się z tym spokojnie jeździć czy potencjalnie może to rozwalić skrzynię? Problem jest tylko na dole, przy kolejnej zmianie biegów jazda jest płynna i dynamiczna. Generalnie to w sobotę będę widział na pewno co to jest, bo się umówiłem ze sprzedawcą na oględziny i podłączenie do komputera w serwisie.

Po za tym widzę że jeździsz dokładnie takim autkiem jak chcę kupić - powiedz jakie masz doświadczenia z użytkowania, czego się można spodziewać przy ilu km itd. Z góry dzięki :)

Zablokowany

Wróć do „Archiwum ogłoszeń - Zafira B”