Opel Zafira B Klimatronik, - 6 mies. gwarancji!
Moderator: Tunio999
-
- Debiutant
- Imię: Damian
- Auto: ZAFIRA
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE
Opel Zafira B Klimatronik, - 6 mies. gwarancji!
Żeby nie było ze niezgodnie z regulaminem.
Podaje za przykład od p. Andrzeja - może doczeka dla nie do długiego weekendu
http://zafiry.gratka.pl/ogl/20637433.ht ... 3ab154b4,1
Jak te silniki znoszą instalacje LPG - czy wymagana jakaś specjalna czy wystarczy zwykła sekwencja BRC za około 25kpln?
Czy te 140 KM ( niestety mam styczność tylko z ZA 1.8 125KM) dają radę czy też takie cherlawe :>
Bardzo się "sypia" jakieś wady powtarzające się w większości egzemplarzy?
Sam środek tzn wnętrze znam bo teściu ma taka 1.9 CDTI 100 KM - która tutaj większość oceniła jako szrot ( a już troszku się nią teściu wozi i nic )
Chodzi mi o sama mechanike w ZB 1,8 140 KM
Podaje za przykład od p. Andrzeja - może doczeka dla nie do długiego weekendu
http://zafiry.gratka.pl/ogl/20637433.ht ... 3ab154b4,1
Jak te silniki znoszą instalacje LPG - czy wymagana jakaś specjalna czy wystarczy zwykła sekwencja BRC za około 25kpln?
Czy te 140 KM ( niestety mam styczność tylko z ZA 1.8 125KM) dają radę czy też takie cherlawe :>
Bardzo się "sypia" jakieś wady powtarzające się w większości egzemplarzy?
Sam środek tzn wnętrze znam bo teściu ma taka 1.9 CDTI 100 KM - która tutaj większość oceniła jako szrot ( a już troszku się nią teściu wozi i nic )
Chodzi mi o sama mechanike w ZB 1,8 140 KM
Ostatnio zmieniony 19 maja 2016, 20:26 przez Axit, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Popraw tak, żeby było zgodnie z RegulaminemAxit pisze:Żeby nie było ze niezgodnie z regulaminem.
............
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Jak znasz auto teścia , to tylko ci mogę dodać, że serwisowanie silnika 1.8 powinno być znacznie tańsze jak diesla.
Na lpg, tylko musisz pamiętać, by instalacja nie pracowała na ubogiej mieszance i to, że w tym silniku reguluje się zawory.
Na lpg, tylko musisz pamiętać, by instalacja nie pracowała na ubogiej mieszance i to, że w tym silniku reguluje się zawory.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
-
- Debiutant
- Imię: Damian
- Auto: ZAFIRA
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE
Zafirke znam.paweldm pisze:Jak znasz auto teścia , to tylko ci mogę dodać, że serwisowanie silnika 1.8 powinno być znacznie tańsze jak diesla.
To co to za silnik? Nie ma hydro regulacji jak reszta opli? Co do składu to wiem ze nie powinno się stosować ubogiej mieszanki.
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Teraz coraz więcej silników powstaje bez hydraulicznych kompensatorów luzów zaworowych. Silnik jest tańszy w produkcji, a serwis ma okazję dorobić na regulacji tym bardziej, że rzadko jest stosowana regulacja w oparciu o śruby regulacyjne jak kiedyś w polonezie, a stosuje się regulację płytkową. To wiąże się z zakupem nowych płytek i oczywiście robocizna.
Sam silnik, to rozwinięcie wcześniejszego silnika 1.8.
Sam silnik, to rozwinięcie wcześniejszego silnika 1.8.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti