Opel Zafira B 2008 107kkm OPC

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#16 Post autor: Tazz »

Nie ma sprawy, gdybym wiedział ze trzeba się umawiać wcześniej to bym Ci to może załatwił na jutro , teraz już za późno. Jest jeszcze aso w Dąbrowie górniczej, możesz tam spróbować :)
Na skp raczej nie zmierza Ci lakieru i nie podepnie pod kompa. W sosnowcu na naftowej są spece od opla, tam też możesz uderzyć :)
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

Awatar użytkownika
sword
Świeżak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#17 Post autor: sword »

No więc po całym dniu walki udało się wszystko posprawdzać i mam to auto :)

Trafiłem właśnie do ASO w Dąbrowie (Rokicki) i jakoś wcisnęli mnie na termin choć łatwo nie było. Dostałem całą historię ale po niemiecku więc muszę wrzucić na translator, na bieżąco ktoś mi tłumaczył i nic tam groźnego nie znaleźliśmy.

Auto posiada jakieś tam swoje mankamenty ale myślę, że to po prostu eksploatacja no i coś trzeba będzie do niego włożyć, między innymi:
- niedługo przydało by się wymienić tarcze i klocki, jeden tył jest chyba nieco przygrzany
- płyn hamulcowy 4% to też by się przydało wymienić
- tuleje tylnej belki
- cały lakier w porządku ale tylna klapa prawdopodobnie malowana bez kitu, jest tam też delikatny wykwit przy chromowanej belce na środku (podobno standard)
- jest trochę historycznych błędów w logach na kompie ale teraz wszystko działa ok,
- uszczelka chłodniczki oleju się poci i trzeba wymienić (też podobno standard w Oplach)
- no i coś tam było palone w środku, nie ma żadnych śladów ale chyba czyszczenie tapicerki i ozon by się przydał

Poza tym lakier prawie idealny, auto od dołu w bardzo dobry stanie, no może oprócz rury wydechowej łączącej tłumiki z tyłu, gumy nówki zimowe na alu felgach i dostanę jeszcze drugie felgi z letnimi oponami jak dojadą niedługo.

Jeśli chodzi o silnik to pracuje chyba dobrze, chociaż na autobanie już mi brakuje tego 6 biegu przy 140 i nie jest super cicho, ale jeszcze nie jeździłem tym modelem więc nie mam porównania.
Wyświetlacz CID na razie po angielsku, nie wiem czy tą wersję uda się przegwałcić na język ojczysty bo coś tam czytałem, że od 2008 jest problem. Klimatronik działa, oświetlenie w porządku. Przebieg potwierdzony.

Będę jeszcze chciał przetestować lepiej silnik, sprawdzić ciśnienia itp.

Non stop ktoś dzwonił i wysyłał do niego smsy czy oferta jeszcze aktualna, także niewiele utargowałem z ceny. Teraz papierologia i urzędy...

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#18 Post autor: Tazz »

No i fajnie ze się udało :) z tych mankamentów co wymieniłeś to drobnostki i rzeczywiście sa standardowe. SzerokośCi i bezawaryjnosci, opisz swój nabytek w odpowiednim dziale ;)
Aha i milo było pomoc :)
Ostatnio zmieniony 03 lut 2018, 00:22 przez Tazz, łącznie zmieniany 1 raz.
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#19 Post autor: Rybka »

No więc po całym dniu walki udało się wszystko posprawdzać i mam to auto
Autko kupione więc zapraszam z opisem do odpowiedniego działu ;)
Temat leci w Archiwum.

Zablokowany

Wróć do „Archiwum ogłoszeń - Zafira B”