Witam
Jestem tu nowy. Poszukuje auta i wpadlo mi do rak ponizsze ogloszenie
http://otomoto.pl/opel-zafira-cosmo-C32321923.html
Czy wynika z tego moze ktory dokladnie jest to silnik bo na jakims forum opla wyczytalem, ze sa dwa silniki 2.2 i jeden z nich (direct) ma 4ro biegowa skrzynie automatyczna.
Przy okazji, chcialbym zapytac od razu z czym konkretnie sie wiaze 4ro biegowa auto skrzynia bo nie wiem jak o tym myslec. W glowie mi sie to tlumaczy na 4ro biegowy manual a wyobrazenie o jezdzie 120km/h na 4tym biegu w manualu nie jest najprzyjemniejsze
Mozecie wogole skomentowac ta oferte?
Podrawiam
Zafira Cosmo 2.2 150KM Automat
Moderator: Tunio999
Zafira Cosmo 2.2 150KM Automat
Ostatnio zmieniony 24 sie 2014, 13:07 przez belinea, łącznie zmieniany 1 raz.
- PiotrWie
- Mieszkaniec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira
- Model: Family
- Oznaczenie silnika: A18XEL
Miałem trzy automaty - z 3,4i 5 biegami . Nawet tym 3-biegowym dało się lepiej jeździć niż 4-biegowym manualem, przy 4 jest w porządku, po prostu 5-biegowy będzie mniej palił przy prędkościach autostradowych, ale jeździ się jak najbardziej OK.
Poszukaj sobie porad jak sprawdzić automat - bo to najbardziej newralgiczny punkt tego auta - jak nigdy nie jeździłeś to poszukaj kogoś kto miał i jedź z nim. Jazda próbna - przynajmniej 30 km - zapłać za benzynę i koniecznie jedź daleko - jak się nie zgadzają to sobie odpuść - bez dokładnego rozgrzania nie da się sprawdzić automatu. Ma zmieniać biegi płynnie, prawie niezauważalnie - jak miałem automat w BMW to nic nie było czuć, tylko widać na obrotomierzu jak zmieniał biegi-ale tam był 5-cio biegowy ZF, koledzy którzy mieli w BMW skrzynie GM pisali że lekko czuć zmianę biegu. Reszta - jak w każdym aucie.
Poszukaj sobie porad jak sprawdzić automat - bo to najbardziej newralgiczny punkt tego auta - jak nigdy nie jeździłeś to poszukaj kogoś kto miał i jedź z nim. Jazda próbna - przynajmniej 30 km - zapłać za benzynę i koniecznie jedź daleko - jak się nie zgadzają to sobie odpuść - bez dokładnego rozgrzania nie da się sprawdzić automatu. Ma zmieniać biegi płynnie, prawie niezauważalnie - jak miałem automat w BMW to nic nie było czuć, tylko widać na obrotomierzu jak zmieniał biegi-ale tam był 5-cio biegowy ZF, koledzy którzy mieli w BMW skrzynie GM pisali że lekko czuć zmianę biegu. Reszta - jak w każdym aucie.
PiotrWie