Witacie Forumowicze,
jako posiadacz obecnie Citroena Xsary Picasso, spełniam swoje marzenie o posiadaniu Opla Zafiry B.
Werbuję od jakiegoś czasu ogłoszenia.Jako że jestem z Łodzi,poszukuję auta w swoim województwie.Jest ich niestety niezbyt dużo.
Dzisiaj jadę oglądać taki egzemplarz:
https://komisfuks.gratka.pl/ogl/2376945 ... b4f9f1ef,1
Zauważyłem dosyć dużą przepaść cenową pomiędzy rocznikiem 2010 a 2009.
Moje pierwsze założenia były żeby kupić 1.8 benzyna i założyć świeżą instalację LPG.
Czy obawiać się tych instalacji montowanych fabrycznie?
Ogólnie wyposażenie bardzo mi odpowiada,szczególnie pół skóry,dla mnie bajecznie wygląda.
Proszę o jakieś podpowiedzi,gdzie zajrzeć ,co puknąć przy oglądaniu
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Przemek
Opel Zafira B _Cosmo_OPC-line_Gaz Sekwencja
Moderator: Tunio999
- ostash
- Świeżak
- Imię: PRZEMYSŁAW
- Auto: Opel Zafira B 1.8 + LPG
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Opel Zafira B _Cosmo_OPC-line_Gaz Sekwencja
Ostatnio zmieniony 14 sty 2019, 11:28 przez Kocur, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Grzegorz
- Auto: Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Tak ze swojego doświadczenia to póki auto na zimnym silniku to odkręć korek od zbiornika z płynem chłodniczym i sprawdź czy olej nie pływa i nie ma masła. To samo zrób z wlewem oleju do silnika. Sprawdzić czy nie ma masła w środku. Poświecić jakąś latarką do środka też można i ocenić jak w środku się ma i czy jest jakiś maślany szlam. Jeśli jest olej to duże prawdopodobieństwo, że awaria uszczelek przy chłodnicy oleju lub sama chłodnica rozszczelniona. W najgorszym wypadku uszczelka pod głowicą. Poza tym często uszkodzeniom ze starości ulega przednia część rury wydechowej, a w zasadzie tzw. część ruchoma czyli koszyczek.
Jeśli powyższych nie ma i w przeszłości nie wystąpiły nie były naprawiane to musisz się liczyć, że wystąpią i będziesz musiał to w przyszłości naprawić. Od takie bolączki tych silników z którymi trzeba się liczyć. Jednak w porównaniu do np. francuzów i ich silników gdzie np. pękają tuleje to jest to pikuś
Jeśli powyższych nie ma i w przeszłości nie wystąpiły nie były naprawiane to musisz się liczyć, że wystąpią i będziesz musiał to w przyszłości naprawić. Od takie bolączki tych silników z którymi trzeba się liczyć. Jednak w porównaniu do np. francuzów i ich silników gdzie np. pękają tuleje to jest to pikuś
Ostatnio zmieniony 16 sty 2019, 08:58 przez Umpero, łącznie zmieniany 1 raz.