Fedorak - 1.8, Elegance, 125 KM, 2003, Pb + LPG

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Fedorak
Mieszkaniec
Imię: Andy
Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
#16 Post autor: Fedorak »

Umpero pisze: 10 lut 2019, 22:47 Fajne te czerwone wstawki ;) W swojej też zacznę coś modzić z czerwonym kolorem :mrgreen:
:zdrowko: Czasem tak niewiele potrzeba żeby trochę pospolity wizerunek ożywić... :) Oczywiście z umiarem... No i dodatkowo ochrona przed złym okiem jest... ;) :lis: Zapomniałem jeszcze napisać w pierwszym poście (a już możliwość edycji mi zniknęła), że na pręty zagłówków wszystkich foteli poszły jeszcze ozdobne metalowe sprężynki w chromie, delikatnie wypełniające ordynarną pustą przestrzeń między oparciem a zagłówkiem. Do wyboru mogłem wziąć czerwone albo srebrne, wybrałem te drugie. Wydaje mi się jednak że z czerwonymi było by chyba nieco ciekawiej, bo na wysokości oczu byłby jakiś żywszy akcent.

springs.jpg
springs.jpg (21.51 KiB) Przejrzano 1731 razy

Niestety sprężynki nie pasują idealnie do każdego autka - sąsiad ma Corsę C, gdzie także zapodał sobie te sprężynki jako osłona prętów zagłówków, ale pomiędzy zagłówkiem a oparciem jest dość duża przestrzeń i sprężynki nie są ściśnięte tylko mają luz. No i na wybojach radośnie pobrzękują kiedy podskakują w górę i dół... :P Mnie by to denerwowało ale on tam jest zadowolony... :lol:
ZAFIRA (arab.) - kobieta dająca szczęście i zwycięstwo...

Awatar użytkownika
Mat86radom
Zafiromaniak
Imię: Mateusz
Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
Model: MZRCD
Oznaczenie silnika: CITD

#17 Post autor: Mat86radom »

Zapodaj foto jak to wygląda w aucie :mysli:
Ostatnio zmieniony 12 lut 2019, 06:49 przez Mat86radom, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Fedorak
Mieszkaniec
#18 Post autor: Fedorak »

Mat86radom pisze: 12 lut 2019, 06:48 Zapodaj foto jak to wygląda w aucie :mysli:
"ProSZ" bardzo... :witam: Akurat przy tych zdjęciach widać że chyba lepiej prezentowały by się właśnie sprężynki w czerwonym metalicu :mysli: ...

sprezynki2.jpg
sprezynki1.jpg

I dla uzupełnienia, w szczególności w temacie uwagi ADiego999 nt kluczyka. Można oczywiście kupić sobie całkiem nowe czarne body do kluczyka ale akurat w moim przypadku jest to bez sensu bo: 1 - mam komplet 3 kluczyków i każdy na szczęście wygląda jak nowy, 2 - zmiana jednego czarnego body na drugie czarne body niczego by wizualnie nie zmieniła, a jak pisałem wyżej, chodziło mi o jakieś delikatne ożywienie całego odbioru. Poszła więc najpierw na pierwszy ogień ramka stacyjki:

stac1.jpg

a potem kluczyk, którego niestety GM w fabrycznym body koloru czerwonego nie sprzedaje i trzeba sobie było poradzić silikonowym kondonkiem... ;) 8)

stac2.jpg

Sam kondonek natomiast bardzo fajny jest :D , bo kolorystycznie wpisuje się bardzo we wszystkie inne wstawki czerwonego, a poza tym fantastycznie amortyzuje upadki kluczyka. Bo o tym jak kluczyki tego typu fiksują ze względu na odrywające się luty koszyczka baterii można już legendy pisać. Ot chociażby takie jak na naszym forum:

viewtopic.php?f=31&t=10922

Podsumowując - wyszło z tego wszystkiego tak, że w kabinie mojej Zośki czerwone wstawki pojawiły się w miejscach, gdzie dochodzi z marszu do fizycznego kontaktu rąk kierowcy z samochodem :) Kierownica, kluczyk, wajcha od biegów, dźwignia od ręcznego, pasy bezpieczeństwa + czerwone guziki zapięć od pasów (ale to już fabryczne, jak w każdym). Heh... :lol: Można by więc polecieć sloganem - "BHP i prawidłowe oznaczenie miejsca pracy to Twoje bezpieczeństwo!" :lol: :lol: :lol: Mam jeszcze pomysł na jeden maleńki detal zewnętrzny na czerwono, ale to zdradzę i zapodam foty jak się już ostatecznie ostatecznie zdecyduję... :)
Ostatnio zmieniony 13 lut 2019, 01:14 przez Fedorak, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#19 Post autor: Mariusz »

McPersony w zagłówkach :?: :shock: :lol: :ok: :ok: :ok:

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#20 Post autor: Sebu$ »

mariusz131 pisze: 13 lut 2019, 05:29 McPersony w zagłówkach :?: :shock: :lol: :ok: :ok: :ok:
to są"aktywne" zagłówki ;)
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
Fedorak
Mieszkaniec
#21 Post autor: Fedorak »

mariusz131 pisze: 13 lut 2019, 05:29 McPersony w zagłówkach :?: :shock: :lol: :ok: :ok: :ok:
Sebu$ pisze: 13 lut 2019, 05:41 to są"aktywne" zagłówki ;)
Hihi... :P Też się ubawiłem marketingowym "słowotwórstwem" jak to kupowałem :D :D No ale stary, jak ktoś się podjara takim opisem:

https://archiwum.allegro.pl/oferta/spre ... 20343.html

to sobie licho wie co wyobraża... Tylko czekać aż ktoś kolejny wymyśli takie"amortyzatory" do zagłówków w wersji Limited Edition z trybami pracy CITY, SPORT i OFFROAD... :lol: :lol:

Że już o ortografii w ogłoszeniu nie wspomnę... "DZIĘKI NASZYM SPRĘŻYNKĄ [...] :facepalm:

Awatar użytkownika
Fedorak
Mieszkaniec
#22 Post autor: Fedorak »

Umpero pisze: 10 lut 2019, 22:47 W swojej też zacznę coś modzić z czerwonym kolorem :mrgreen:
Ja dziś właśnie jeszcze lekko domodziłem :) i zapodałem sobie "brelok techniczno ratunkowy" SWISSTecha, oczywiście w jedynie słusznych barwach... :D Ma to w sobie latarkę LED, światło alarmowe LED, zbijak do szyb, nóż do cięcia pasów, alarmowego wyjca w razie napadu (świergoli chyba ze 120 dB że aż gdzieś w nosie przegroda się trzęsie :P ) sprawdzacz do głębokości bieżnika oraz elektroniczny ciśnieniomierz do opon. :idea:

No i teraz całość z kluczykiem w czerwonym kondonku wygląda tak 8) :
swisstech.jpg

Mam tylko nadzieję że ani wyjca ani noża do pasów nie przyjdzie mi nigdy użyć w warunkach bojowych... :roll:

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#23 Post autor: Tazz »

Fajny breloczek :) podrzuć linka :) ciężki jest?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

Awatar użytkownika
Fedorak
Mieszkaniec
#24 Post autor: Fedorak »

Tazz pisze: 16 lut 2019, 23:29 [...] podrzuć linka :) ciężki jest?
No prob... :witam: Tutaj masz wersje 7 funkcyjną:

https://allegro.pl/oferta/multitool-bod ... YzUyYjc%3D

a tutaj 5 funkcyjną, czyli bez miernika ciśnienia i bieżnika
https://allegro.pl/oferta/multitool-bod ... 4291fbf951

A co do wagi... Jak coś robić to dokładnie... :)
swisstech waga.jpg
Generalnie rzecz ujmując, brelok 7 funkcyjny jest lżejszy niż shot 50g :lol: :lol: :lol:

Umpero
Mieszkaniec
Imię: Grzegorz
Auto: Zafira B

#25 Post autor: Umpero »

A tego breloczka nie kupi się przypadkiem u ryżowych majfriendów?

Awatar użytkownika
Fedorak
Mieszkaniec
#26 Post autor: Fedorak »

Umpero pisze: 18 lut 2019, 08:56 A tego breloczka nie kupi się przypadkiem u ryżowych majfriendów?
Masz na myśli targowisko przy Alei Lotników na Ursynowie? :lol: A poważniej to kto to wie...? Sam nie jestem już pewny czy oddycham polskim powietrzem... :D

Awatar użytkownika
Fedorak
Mieszkaniec
#27 Post autor: Fedorak »

Cóż... :cry:

Bywa tak, że spotykają nas w życiu rzeczy niespodziewane i tak też będzie w tym temacie...

Niewiele czasu minęło od chwili kiedy zaprezentowałem swoją Zafirę bliżej na forum, choć aktywnie brała udział w jego tworzeniu od prawie 5 lat. Tymczasem jak grom z jasnego nieba przyszedł raptem czas pożegnania... :( :(

13 marca 2019 roku drogi przeznaczenia mojej Zośki oraz tramwaju zeszły się w jednej chwili, jednym miejscu i jednym huku w mieście Wrocławiu, tym samym kończąc egzystencję auta na tych ziemskich drogach. Pech, zrządzenie losu, jak zwał tak zwał... :cry: Nie jest to w tej chwili ani istotne ani sensowne do prób zrozumienia... Grunt że tylko Zafira została jedyną, nieodżałowaną ofiarą tego zdarzenia, gdyż na pokładzie wiozła 4 osoby, którym na szczęście :shock: nic się nie stało...

Jedyne co pozostaje gdzieś w duchu to nadzieja, że manitou Zośki śmiga teraz wolno po bezkresnych drogach motoryzacyjnej Valhalii, radośnie i bezdennie napędzana najlepszym paliwem, ze swoim Z18XE smarowanym kozim mlekiem... :(

Chciałem tym samym gorąco podziękować wszystkim osobom które wspierały moje posty w czasie tych 5 lat, dopingowały mnie i pomagały rozwiązywać takie bądź inne problemy związane z tematem użytkowania Opla Zafiry. Mam również nadzieję, że te kilka większych bądź mniejszych topiców założonych przeze mnie na forum będzie dla innych użytkowników Zafir choćby w najmniejszej części przydatne...

...

Nie wiem czy pisać "żegnam", czy "do zobaczenia"... Na chwilę obecną muszę się trochę otrząsnąć ale też szukać jakiegoś kolejnego wozidła dla rodziny. Czy to znów będzie Zafira...? Nie wiem... Więc na razie napiszę tylko - Trzymajcie się Zafiromaniacy, dużo zdrowia i radochy z użytkowania Waszych pupilek.. :cry:

I jeszcze raz dzięki za wszystko... :zdrowko: :zdrowko: :zdrowko: :zdrowko:

:witam:

PS. Przepraszam Adminów za wykorzystanie "Powitalni" do Pożegnania ale... To chyba najbardziej sensowne miejsce dla takich okoliczności :(
1 kl.JPG
Ostatnio zmieniony 15 mar 2019, 00:40 przez Fedorak, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
#28 Post autor: Mariusz »

No cóż, straszny pech. Najważniejsze że pasażerom nic się nie stało a samochód jak to się mówi rzecz nabyta. Przykre ale prawdziwe. Ale teraz możesz pomyśleć o nowszej wersji Zafiry. Powodzenia w poszukiwaniu następcy. :zdrowko:

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LER
#29 Post autor: wampir11111 »

Ważne że nikomu nic się nie stało. Powodzenia w poszukiwaniu autka. Mam nadzieję że się pojawisz u nas z nowym nabytkiem :zdrowko:

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#30 Post autor: Tazz »

No cóż... co się stało się nie odstanie.. najważniejsze że nikomu nic się nie stało a Zafira spełniła swój obowiązek ochrony pasażerów (ach te tramwaje :zły: ) liczę jednak że wrócisz do nas z nowym nabytkiem i będziesz nadal uczestniczył w życiu forum, testował Swoją "chemię" i dzielił się spostrzeżeniami oraz pisał swoje piękne eseje :)
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)