[A] konradviking - Zafira A 2.0 DTI Y20DTH 101KM 2003r
Dziś zafira nauczyła się w końcu polskiego
Dla zainteresowanych wrocław ul. Przemkowska serwis opla:
- Ustawienie języka "tureckiego" 40zł + vat
- Aktywowanie tempomatu 40zł + vat
więc nie ma dramatu, no i w końcu jest tempomat dźwignia zakupiona ponad rok temu a wciąż nie mogłem się zebrać na dokończenie tego tempomatu...
więc nie ma dramatu, no i w końcu jest tempomat dźwignia zakupiona ponad rok temu a wciąż nie mogłem się zebrać na dokończenie tego tempomatu...
- Mat86radom
- Zafiromaniak
- Imię: Mateusz
- Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
- Model: MZRCD
- Oznaczenie silnika: CITD
za modykonradviking pisze:Dziś zafira nauczyła się w końcu polskiego
Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 lut 2016, 21:21 przez Mat86radom, łącznie zmieniany 1 raz.
Szacunek... moja Zosia nadal po niemiecku do mnie gada (wiem Sebu$ do kogo się zwrócić hehehe uprzedzam odpowiedź dobrego kolegi), a tempomat to mi się ciągle marzy, wydatek niewielki w sumie, a jednak nie dokonałem tego, nawet nie sprawdziłem czy mam kostkę pod kierownicą
Idziesz w dobrym kierunku, tak trzymaj
Idziesz w dobrym kierunku, tak trzymaj
Żeby nie było że nic się nie dzieje
Naprawa hamulca ręcznego, teraz w końcu jest, wcześniej linka podciągnięta aż do odbicia linki, a ręcznego brak, można było zaciągnąć do końca i jechać na drugi koniec świata a tarcze zimne....
Co dziwnego stało się tak przy wymianie tarczy i klocków z tyłu na nowe, okazało się że tłoczki są tak mocno cofnięte że ręczny w ogóle nie "dosięgał" tłoczkiem do klocków, a nożny dołączał tylną oś z dużym opóźnieniem, teraz jest i ręczny, i lepsze hamulce, ale dziwne że samoregulator nie zareagował... oczywiście tłoczki wykręciliśmy ręcznie tyle ile trzeba. I to po robocie mechanika, miał zrobić ręczny a zepsuł jeszcze bardziej.
No i modyfikacja ramienia wycieraczki, zwiększenie mocy sprężyny poprzez jej dodatkowe wygięcie, zrobienie specjalnego "brzucha" który skraca również sprężynę, do tego nowa wycieraczka Bosch, szyba teraz czysta i ścieraniu nie towarzyszą teraz rożne dźwięki
Naprawa hamulca ręcznego, teraz w końcu jest, wcześniej linka podciągnięta aż do odbicia linki, a ręcznego brak, można było zaciągnąć do końca i jechać na drugi koniec świata a tarcze zimne....
Co dziwnego stało się tak przy wymianie tarczy i klocków z tyłu na nowe, okazało się że tłoczki są tak mocno cofnięte że ręczny w ogóle nie "dosięgał" tłoczkiem do klocków, a nożny dołączał tylną oś z dużym opóźnieniem, teraz jest i ręczny, i lepsze hamulce, ale dziwne że samoregulator nie zareagował... oczywiście tłoczki wykręciliśmy ręcznie tyle ile trzeba. I to po robocie mechanika, miał zrobić ręczny a zepsuł jeszcze bardziej.
No i modyfikacja ramienia wycieraczki, zwiększenie mocy sprężyny poprzez jej dodatkowe wygięcie, zrobienie specjalnego "brzucha" który skraca również sprężynę, do tego nowa wycieraczka Bosch, szyba teraz czysta i ścieraniu nie towarzyszą teraz rożne dźwięki
- Mat86radom
- Zafiromaniak
gRZENIU, oczywiście specjalny klucz, pomoc taty, ale i tak masakra żeby to sprawnie szło to by trzeba w imadło wkręcać cały zacisk i kręcić ciężko się zsynchronizować albo jeden źle trzyma albo drugiemu klucz przeskakuje I w ogóle nie chce iść lżej tylko ciągle z tym mega oporem
A zaciski te niby lepsze Lucasa
- Mat86radom
- Zafiromaniak
Moja też dostała dzisiaj komplet Lucasa na tyłkonradviking pisze:
Cóż auto jeździ, kilometry lecą, obecnie prawie 295tys, na codzień nie ma lekko, zafira dzielnie pomaga w mojej małej działalności, dwie fotki dla wglądu ile się nawozi Takie kursy praktycznie codzień, do tego cement, bloczki na budowę... nie ma lekko auto załadowane dwie osoby klima i trzeba gonić bo czasu tez mało...
Jak patrze na wasze wysprzątane auta to zazdroszczę nie zrobiłem jeszcze wiosennego woskowanie które zawsze staram się zrobić, ale kiedy to zrobić jak w sumie nie ma kiedy nawet poodkurzać...
Jak patrze na wasze wysprzątane auta to zazdroszczę nie zrobiłem jeszcze wiosennego woskowanie które zawsze staram się zrobić, ale kiedy to zrobić jak w sumie nie ma kiedy nawet poodkurzać...
Spokojnie, teraz Zosia służy jako taczka, ale przyjdzie i czas na nią i się wypiękni, nie martw się nie zazdrość tylko róbkonradviking pisze:Cóż auto jeździ, kilometry lecą, obecnie prawie 295tys, na codzień nie ma lekko, zafira dzielnie pomaga w mojej małej działalności, dwie fotki dla wglądu ile się nawozi Takie kursy praktycznie codzień, do tego cement, bloczki na budowę... nie ma lekko auto załadowane dwie osoby klima i trzeba gonić bo czasu tez mało...
Obrazek
Obrazek
Ważne, że śmiga niezawodnie
Oj śmiga śmiga zarobiła już na siebie spokojnie, mijają właśnie 3 latka wspólnej przygody, więc zafira dostała mały prezent. Dostałem od allegro kupon rabatowy na 20zł, więc spryski z Insygni kosztowały symboliczne 9zł Oczywiście Oryginały GM, psikają fajnie ale spodziewałem się większego "wow", fabryczne nie zakamenione jak u mnie również dobrze się sprawdzają.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 21:50 przez konradviking, łącznie zmieniany 1 raz.