[A] konradviking - Zafira A 2.0 DTI Y20DTH 101KM 2003r

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#16 Post autor: miodzik »

Jak na wiek i przebieg masz całkiem fajną sztukę ;)

Bezawaryjności!

I wydatków jedynie przy dystrybutorze.

Za opis duże :piwo:
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

konradviking

#17 Post autor: konradviking »

Dziś zafira nauczyła się w końcu polskiego :roll:

Dla zainteresowanych wrocław ul. Przemkowska serwis opla:
- Ustawienie języka "tureckiego" 40zł + vat
- Aktywowanie tempomatu 40zł + vat

więc nie ma dramatu, no i w końcu jest tempomat :D dźwignia zakupiona ponad rok temu a wciąż nie mogłem się zebrać na dokończenie tego tempomatu...
Obrazek

Awatar użytkownika
Mat86radom
Zafiromaniak
Imię: Mateusz
Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
Model: MZRCD
Oznaczenie silnika: CITD

#18 Post autor: Mat86radom »

konradviking pisze:Dziś zafira nauczyła się w końcu polskiego :roll:

Dla zainteresowanych wrocław ul. Przemkowska serwis opla:
- Ustawienie języka "tureckiego" 40zł + vat
- Aktywowanie tempomatu 40zł + vat

więc nie ma dramatu, no i w końcu jest tempomat :D dźwignia zakupiona ponad rok temu a wciąż nie mogłem się zebrać na dokończenie tego tempomatu...
Obrazek
:ok: za mody
Ostatnio zmieniony 16 lut 2016, 21:21 przez Mat86radom, łącznie zmieniany 1 raz.

Skasowany użytkownik 16629

#19 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Szacunek... moja Zosia nadal po niemiecku do mnie gada (wiem Sebu$ do kogo się zwrócić hehehe uprzedzam odpowiedź dobrego kolegi), a tempomat to mi się ciągle marzy, wydatek niewielki w sumie, a jednak nie dokonałem tego, nawet nie sprawdziłem czy mam kostkę pod kierownicą :(

Idziesz w dobrym kierunku, tak trzymaj

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#20 Post autor: gRZENIU »

konradviking, takie doposażenie warte tych pieniążków... :ok:

Najważniejsze ,że Zośka i Ty już nie potrzebujecie słownika aby się komunikować ... :lol: (żarcik)

konradviking

#21 Post autor: konradviking »

Żeby nie było że nic się nie dzieje :D

Naprawa hamulca ręcznego, teraz w końcu jest, wcześniej linka podciągnięta aż do odbicia linki, a ręcznego brak, można było zaciągnąć do końca i jechać na drugi koniec świata a tarcze zimne....

Co dziwnego stało się tak przy wymianie tarczy i klocków z tyłu na nowe, okazało się że tłoczki są tak mocno cofnięte że ręczny w ogóle nie "dosięgał" tłoczkiem do klocków, a nożny dołączał tylną oś z dużym opóźnieniem, teraz jest i ręczny, i lepsze hamulce, ale dziwne że samoregulator nie zareagował... oczywiście tłoczki wykręciliśmy ręcznie tyle ile trzeba. I to po robocie mechanika, miał zrobić ręczny a zepsuł jeszcze bardziej.

No i modyfikacja ramienia wycieraczki, zwiększenie mocy sprężyny poprzez jej dodatkowe wygięcie, zrobienie specjalnego "brzucha" który skraca również sprężynę, do tego nowa wycieraczka Bosch, szyba teraz czysta i ścieraniu nie towarzyszą teraz rożne dźwięki :D
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#22 Post autor: gRZENIU »

konradviking pisze:tłoczki wykręciliśmy ręcznie tyle ile trzeba
No to masz pary w łapie ... Tylko nie mów ,że śruby do 32-jki przykręcasz ręcznie :haha: (żarcik)

Ja mam narzędzia do wkręcania , ale z nimi nie było łatwo oby napewno z zaciskami wszystko ok :?:

Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#23 Post autor: Maćku »

Hamulce dobra rzecz :ok: jakie masz zaciski z tyłu?
Obrazek

Awatar użytkownika
Mat86radom
Zafiromaniak

#24 Post autor: Mat86radom »

:ok: za wykonaną pracę

konradviking

#25 Post autor: konradviking »

gRZENIU, oczywiście specjalny klucz, pomoc taty, ale i tak masakra żeby to sprawnie szło to by trzeba w imadło wkręcać cały zacisk i kręcić ciężko się zsynchronizować albo jeden źle trzyma albo drugiemu klucz przeskakuje :D I w ogóle nie chce iść lżej tylko ciągle z tym mega oporem :D

A zaciski te niby lepsze Lucasa

Awatar użytkownika
Mat86radom
Zafiromaniak

#26 Post autor: Mat86radom »

konradviking pisze:
A zaciski te niby lepsze Lucasa
Moja też dostała dzisiaj komplet Lucasa na tył :ok:

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#27 Post autor: gRZENIU »

konradviking pisze:gRZENIU, oczywiście specjalny klucz, pomoc taty, ale i tak masakra żeby to sprawnie szło
Nie no zdziwiłem się jak napisałeś ręcznie :shock: , ale już wszystko jasne ... ;) :P Najważniejsze ,że układ hamulcowy sprawny :ok:

konradviking

#28 Post autor: konradviking »

Cóż auto jeździ, kilometry lecą, obecnie prawie 295tys, na codzień nie ma lekko, zafira dzielnie pomaga w mojej małej działalności, dwie fotki dla wglądu ile się nawozi :D Takie kursy praktycznie codzień, do tego cement, bloczki na budowę... nie ma lekko auto załadowane dwie osoby klima i trzeba gonić bo czasu tez mało...

Jak patrze na wasze wysprzątane auta to zazdroszczę :D nie zrobiłem jeszcze wiosennego woskowanie które zawsze staram się zrobić, ale kiedy to zrobić jak w sumie nie ma kiedy nawet poodkurzać...
Obrazek
Obrazek

Skasowany użytkownik 16629

#29 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

konradviking pisze:Cóż auto jeździ, kilometry lecą, obecnie prawie 295tys, na codzień nie ma lekko, zafira dzielnie pomaga w mojej małej działalności, dwie fotki dla wglądu ile się nawozi :D Takie kursy praktycznie codzień, do tego cement, bloczki na budowę... nie ma lekko auto załadowane dwie osoby klima i trzeba gonić bo czasu tez mało...

Jak patrze na wasze wysprzątane auta to zazdroszczę :D nie zrobiłem jeszcze wiosennego woskowanie które zawsze staram się zrobić, ale kiedy to zrobić jak w sumie nie ma kiedy nawet poodkurzać...
Obrazek
Obrazek
Spokojnie, teraz Zosia służy jako taczka, ale przyjdzie i czas na nią i się wypiękni, nie martw się :) nie zazdrość tylko rób :P

Ważne, że śmiga niezawodnie

konradviking

#30 Post autor: konradviking »

Oj śmiga śmiga zarobiła już na siebie spokojnie, mijają właśnie 3 latka wspólnej przygody, więc zafira dostała mały prezent. Dostałem od allegro kupon rabatowy na 20zł, więc spryski z Insygni kosztowały symboliczne 9zł :D Oczywiście Oryginały GM, psikają fajnie ale spodziewałem się większego "wow", fabryczne nie zakamenione jak u mnie również dobrze się sprawdzają.

Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 21:50 przez konradviking, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”